A régészek felfedezték a világ legrégibb sörét, amit valószínűleg rituális szertartásokon használtak. A lelet több mint 10000 éves és feltehetőleg az újkőkorszakból származik.
Kínában fedezték fel az alkoholfeldolgozás legkorábbi példáját, mégpedig a rizssör fermentációját. A kutatók 11 cserépedényt elemeztek ki, amiket Zhejiang tartományban találtak és körülbelül 10000 évesek, a tárgyakban növények és gombák nyomait keresték, azonban a körülöttük lévő földben fedezték fel az ősi alkohol titkát.
Az leletek különféle edénytípusokhoz tartoztak, amiket erjesztésre, tálalásra, tárolásra, főzésre és feldolgozásra használtak. A kutatók gombák, például Monascus penészgombák és élesztőgombák jelenlétét is találták az edényeken.
Ezeket a gombákat gyakran használják a hagyományos kínai sörfőzési módszerekben, ami arra utal, hogy az ókori emberek erjesztett italokat készítettek. Tudták, hogyan kell alkoholos italokat készíteni rizs és speciális gombák felhasználásával, amelyeket bizonyos típusú kerámiákban főztek.
A rizses sör valószínűleg jelentős társadalmi és kulturális jelentőséggel bírt az ókori Kínában. Használhatták rituálékban, ünnepségekben és a társadalmi kötődés egyik formájaként.
Az eredmények lehetővé teszik a tudósok számára, hogy több dolgot tárjanak fel régebbi időszakokról, ilyen például az akkori emberek étrendje - írta The Sun.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre