Új Köztemető: ilyen sokkoló látványban még nem volt részed – Galéria!

Mutatjuk, hogyan bánik a fővárosi önkormányzat az értékeivel, méltatlan és szomorú látvány. Ha horrorfilmes hangulatra vágysz, csak tégy egy sétát a Kozma utcai Új Köztemetőben!



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.10.02. 17:30
Módosítva: 2024.10.02. 17:52
Új Köztemető elhuny Budapest sírok aluljáró

Kidőlt fák, leszakadt gallyak és komolyabb ágak a sírokon és a földön, a bokáig érő avarban.Hiányzó padok, elburjánzott borostyán, sírkődarabok itt-ott az út mentén. Katasztrofális állapotok uralkodnak az Új Köztemetőben, sötétben nem is ajánlanánk senkinek a sétát. Olvasóink jelezték felháborodásukat a méltatlan helyzet miatt, főként a 156-os parcella elhanyagoltságát sérelmezték. A Metropol is megnézte a valóban elborzasztó látványt. De a temető teljes területén jellemző az elhanyagoltság.

új köztemető
Eldőlt fa, kitört sírokkal az Új Köztemetőben Fotó: Metropol

Mint ismert, az Új Köztemetőt a XIX. század végén nyitották meg. Eddig öt alkalommal bővítették, és körülbelül 3 millió elhunyt talált itt végső nyugalomra. Sok híresség nyugszik itt, 1903-ban például elkülönítettek két parcellát katonai temető céljára. 1914-től hősi halottakat és hadifoglyokat is temettek ide, illetve Nagy Imrének és mártírtársainak ünnepélyes újratemetésére is itt, a 301-es parcellában került sor, 1989-ben. Rajtuk kívül számos civil is itt talált örök nyugalomra. A sírok többségében háború utániak, nem túl régiek. A történelmi emlékek miatt rendszeresek a szervezett temetőséták, de sokan csak magányosan járnak-kelnek a területen, fotózgatnak, relaxálnak, és persze sokan szeretteik sírjához látogatnak el.   

Bármilyen okból is megy ki valaki az Új Köztemetőbe, csak túrabakancsban tegye, és lehetőleg vigyen magával valamit, amivel az elburjánzott zöldet félre tudja söpörni a sírokon. Sámlit is pakoljon be, mert leülni sem fog tudni, de a temető térképe szintén a túlélőcsomag része, mivel a régi parcellajelző kövek jelentős hányada olvashatatlanná vált mára, a fenntartó főváros azonban ezen sem változtatott. Ha pedig eltévedne a nappal is sötét erdőként funkcionáló sírok között, jól jön egy nyugtató, hiszen rémisztő az egész, pláne, ha egy galamb elreppen hirtelen a reccsenő ágakról. 

Olvasónk erre a parcellára hívta fel figyelmünket, ez legalább körbe van kerítve a balesetek elkerülése érdekében  Fotó: Metropol

A szomorú látványt nyújtó Kozma utcai Új Köztemetőt a fővárosi önkormányzat, illetve annak cége gondozza. A jelenlegi látvány, bár sajátos hangulatú és természetközeli, azonban semmiképp sem méltó az elhunytak emlékéhez, nem beszélve azokról, akik szeretteikhez járnak ki a horrorfilmbe illő nyughelyekhez. 

A Metropol megkereste a fenntartó Budapesti Közműveket. Részletes választ későbbre ígértek. Általánosságban annyit írtak, hogy a vonatkozó jogszabályok – törvényi és egyéb rendelkezések – alapján a temetőkben a sírhelyek, síremlékek, illetve azok közvetlen környezetének gondozása, az ott elhelyezett padok karbantartása a sírhely feletti rendelkezési jog gyakorlójának kötelezettsége.”

A temetőben készült galériánkat itt nézheted meg:

 

Évekig hagyták pusztulni a „halálalagútnak” nevezett aluljárót is

Az alagút a temető kapujától 50 méterre található, vagyis a közelében sétált el mindenki, aki elhunyt szeretteit látogatta meg. A védett építmény a fővárosi önkormányzat tulajdona, így a főváros dolga lett volna karban tartani. Döbbenetes viszont milyen állapotokat idézett elő a gazdátlanság, mire a felújítás miatt elkerítették végre... Fotó: MW

Néhány éve a Metropol Budapest legrégebbi és legismertebb gyalogos aluljáróját mutatta be, pontosabban annak gyomorforgató állapotát. A Bulcsú utcát és a Bajza utcát összekötő alagút tiszta fekália, eldobott tűk gyűjtőhelye lett, mire végre 2021 nyarán lezárták, felújítás miatt. Az 1874-ben épült, másfél évszázadig a bűnözés melegágyául szolgáló legendás „halálalagútként” emlegetett Tunnel évek óta a közbeszéd tárgya volt. Mindig is szűk volt – csak 2,85 méteres –, koszos és büdös, hiszen szellőzése sem volt. Több mint egy évszázadig rengeteg bűneset kötődött hozzá, félelmetes volt átkelni rajta. Az utóbbi években drogos-hajléktalan bandák fészkelték be magukat, amíg a rendőrök ki nem takarították őket. Végül 2021. augusztus 23-án lezárták, hogy felújítsák. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás