"Olyan, mintha itt lenne velünk" - 15 éve hunyt el Bujtor István

Májusban töltötte volna a 82. életévét az éppen ma 15 évvel ezelőtt elhunyt színészlegenda. Bujtor István emlékét máig őrzi az a rengeteg film, amik még több évtized után is nagy népszerűségnek örvendenek.



Megosztás
Szerző: Mona
Létrehozva: 2024.09.25. 13:38
Bujtor István Bujtor István Filmfesztivál emlékezés évforduló

Nemcsak a művészvilágot, hanem tizenöt évvel ezelőtt az egész országot megrázta Bujtor István halála.

Bujtor István
Bujtor István visszahúzódó emberként nem szeretett a középpontban lenni (Fotó: MEDIAWORKS ARCHÍVUM)

Bujtor István filmek őrzik máig emlékét

A Bujtor István-videók több generációnak szereznek a mai napig örömet. A nyolcvanas években, vagy talán a mai napig a legnézettebb filmek közé tartozik a Pogány Madonna, amely a "Csöpi-filmek"-ként ismert sorozat első része volt. Kevés olyan színészről lehet elmondani, hogy másfél évtized óta nincs velünk, mégis olyan, mintha itt lenne velünk, hiszen szinte minden héten láthatjuk a filmjeiben, és hallhatjuk a hangját a nagyszerű szinkronalakításaiban. Létezik a közösségi médiában egy Bujtor István Fan Club, amit a fiataloktól egészen az idősebb korosztály követ, naponta osztanak meg róla egy-egy fotót, vagy olyan emlékeket, amik a Balázs Béla-díjas, és a Magyar Érdemrend parancsnoki keresztjével kitüntetett művészről eszükbe jutnak. Szerették és szeretik a mai napig. Végtelen szerény ember volt, talán nem is gondolta, mennyien rajonganak érte, és milyen óriási színésznek tartják. Mindig kedves volt az emberekkel, amit viszonoztak is felé. Ugyanolyan hétköznapi emberként élt, mint bárki más.

Bujtor István
Nem csak színművészként, rendezőként is elismerték (Fotó: MEDIAWORKS ARCHÍVUM)

Miben halt meg Bujtor István?

Négy nappal a tragédia után az Állami Egészségügyi Központ egy rövid közleménnyel oszlatta szét az addigi találgatásokat. A veszprémi Petőfi Színház igazgatója július végén lett rosszul, a család felhatalmazása alapján annyit közöltek, hogy szervezetében súlyos fertőzés lépett fel, és életveszélyes állapotban került a veszprémi megyei kórházba, ahol egészen szeptember 24-ig az intenzív osztályon kezelték. A családdal egyeztetett közleményből az is kiderül, hogy Bujtor István halálának közvetlen oka a tüdőembólia klinikai tünetei mellett fellépő heveny keringési és légzési elégtelenség volt.

Bujtor István
A Balaton és vitorlázás is nagy szerelme volt (Fotó: Hot! magazin archívum)

Bujtor István sírja egy Hamlet idézetet őriz

Bujtor István sírja a balatonszemesi temetőben található. A síremlék felavatását Bujtor István színművész 69. születésnapjára időzítették, a család, színésztársak és a barátok jelenlétében. Az alkotást a sírra Melocco Miklós Kossuth-díjas szobrászművész készítette Bujtor István özvegye, Judit kérésére. A síremlék felirata Shakespeare Hamlet című drámájának 2. színéből vett idézet: „Föladata eleitől az volt, az maradt, hogy felmutassa az erénynek önábrázatát, a gúnynak önnön képét, a század testének tulajdon alakját és lenyomatát.” Évfordulói alkalmával sokan keresik föl a színészóriás nyughelyét, ezzel tisztelegve a nagyszerű művész előtt.

2010-től a balatonszemesi Latinovits Zoltán Alapítvány kezdeményezésére évente megrendezésre kerül a Bujtor István Filmfesztivál, amelyen független és amatőr alkotók vesznek részt. Idén augusztusban már a 14. évfordulóját élte meg a rendezvény, amelynek a fővédnöke Bujtor Judit. A színész özvegye az elmúlt években már csak ritkán szólal meg a médiában. Azt szokták mondani, hogy az idő begyógyítja a sebeket, azonban ez rá nem igaz...

Boldog vagyok, hogy harminc csodás évet élhettem vele.

Humoros, nyitott ember volt, egy percig nem unatkoztam mellette. A mindennapokban is sztorizott, nem voltak allűrjei. Ugyanolyan volt, mint minden más ember, csak nagyon tehetséges. Sokat beszélgettünk, és természetesen munkáról is. Ahogy én elmondtam, velem mi történt, ő ugyanúgy. Én sokkal nagyobb társasági ember voltam mindig, próbáltam ápolni a barátságokat. Nem nagyon szerette a nagy nyilvánosságot és a sok embert, hiszen az egész élete ott zajlott. A magánéletben inkább a szűk baráti körével volt együtt. A legfontosabb időtöltése mégis a vitorlázást volt, a Balaton pedig a szerelme” – nyilatkozta évekkel ezelőtt egy magazinnak az özvegy.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás