Meglepő felfedezést tett a NASA, ezen a tudósok is felhőköltek

Új perspektívába helyezheti az égitestet ez a felfedezés, a Callisto tartogathat még meglepetéseket.



Megosztás
Szerző: H. M.
Létrehozva: 2024.10.19. 21:00
Jupiter űr Callisto

A Callisto a Jupiter legkülsőbb holdja, amely az űrből nézve csak egy foltos gömbnek tűnik. Ám a krátercsúcsok mellett valami a felszín alatt bujkálhat.

Élet a Callistón?

Amit a Callistóról tudunk, annak nagy része a NASA Solar System űrszondától származik, amely a Galileo nevet kapta. 1995 és 2003 között keringett a Jupiter körül és tanulmányozta annak holdjait. A Galileo 2001 májusában készítette ezt a képet a Callistóról, két évvel azelőtt, hogy az űrszonda drámai módon eltűnt a Jupiter légkörében.

A Callisto a Jupiter második legnagyobb holdja és a harmadik legnagyobb hold a Naprendszerünkben. Felszíne a legjobban kráterezett a Naprendszerünkben található összes objektum közül. Az elhaladó űrszondák által a Callistóról készített felvételeken világos, fehér foltok tűnnek ki a sötétebb régiók közül. A tudósok szerint a világos területek nagyrészt jégből állnak, a sötétebb foltok pedig olyan területek, ahol a jég erodálódott.

A Galileo űrszonda által az 1990-es években gyűjtött adatok azt mutatják, hogy a Callisto jeges felszíne alatt sós óceán húzódhat. Újabb kutatások azt mutatják, hogy ez az óceán mélyebben van a felszín alatt, mint korábban gondolták, vagy talán egyáltalán nem is létezik. Ha van óceán, akkor lehetséges, hogy az óceán kölcsönhatásba lép a Callisto szikláival, és potenciális élőhelyet teremt az élet számára. Ha valóban meg tudnák állapítani az űrkutatók, hogy az élet számára elégséges feltételek adottak a Callisto alatt, akkor a későbbi expedíciók és kutatások középpontja lehet a Jupiter holdja.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás