Ebben a kerületben kezdődik meg a lomtalanítás Budapesten

Október 24-én egy újabb kerületben végez az FKF lomtalanítást. Amire figyelni érdemes: nem lehet akármikor és akárhová kihelyezni a lomokat, mert súlyos büntetés járhat érte!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.10.24. 06:30
Módosítva: 2024.10.24. 14:26
ez lesz ma FKF lomtalanítás

Itt kezdődik ma a lomtalanítás

2024. október 24. és október 30. között a XXIII. kerületi körzetekben lesz lomtalanítás. Fontos, hogy lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a postaládákba dobott hivatalos tájékoztatólevélben, valamint a külön ebből a célból készült online térképeken megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki! A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül, ami bírságot vonhat maga után. A lomokat az FKF a kihelyezést követő napon szállítja el.

lomtalanítás
Október 24-től a XXIII. kerületben végez az FKF lomtalanítást  Fotó: Róka László/MTI

Ma van az operett napja

Az operett egy színpadi, zenei műfaj, amelynek nevét Mozartnak köszönhetjük. A szó jelentése: kis opera vagy operácska. Kálmán Imre születésének (1882) és Lehár Ferenc halálának (1948) emlékére október 24-ét az magyar operett napjának nyilvánították. Ezt még 2002. október 24-én Görgey Gábor, mint a nemzeti kulturális örökség minisztere jelentette be Budapesten. Az emléknap célja az operett nagyjainak, mint Honthy Hanna és Feleki Kamill, vagy Siménfalvy Ágota és Szabó P. Szilveszter munkásságára való megemlékezés – írja a Wikipédia.

Október 24. az origami világnapja is

Az origami a papírhajtogatás japán megfelelője. Többnyire négyzet alakú papírból kiindulva készíthetünk állatokat, tárgyakat, díszeket, geometriai formákat, segédeszközök használatával vagy anélkül. A kezdőtől a haladó szintig terjedő nehézségi skálán nagyon sokféle origamiformát lehet találni. A modellek összetettségét az egyszerűtől a szuperkomplex szintig skálázzák.

Ezen a napon lépett életbe az ENSZ alkotmánya

Az ENSZ alapokmányát 1945. 6. 26-án San Fransiscóban írták alá, és még ugyanabban az évben október 24-én lépett hatályba. Erre emlékezve nyilvánították október 24-ét az ENSZ világnapjának.

A világgazdaság is összeomlott egy október 24-ei napon

1929. október 24-én volt a fekete csütörtök a New York-i tőzsdén, vagyis ezen a napon robbant ki az 1929–1933-as gazdasági világválság. Ennek oka a spekulációk által magasra szökött részvényárfolyamok zuhanása volt, de a világválságban szerepet játszott a politikai bizalmatlanság, és a gazdasági eszközöket politikai célokra használó külpolitika is. A fekete csütörtök az egész világra és minden gazdasági ágra kiterjedt, a társadalom átrétegződéséhez és milliók elszegényedéséhez vezetett.

A golyóstoll magyar feltalálója ezen a napon hunyt el

Bíró László József 39 évvel ezelőtt, 1985-ben ezen a napon hunyt el Argentínában. A feltaláló az orvosi egyetemen kezdett, majd foglalkozott grafológiától kezdve a festészeten át az autóversenyzésig sok mindennel. 1932-től több folyóiratnak és lapnak volt munkatársa, így került a nyomdák közelébe. Ott aztán addig-addig nézegette a nyomdagépeket, míg kitalálta, hogyan lehet összeállítani a folyamatosan író tollat egy tintával töltött hengerből és egy golyóból. 1938-ban két szabadalmat is bejegyeztetett Magyarországon a folyamatosan fejlesztett toll-találmányaira, a gyártáshoz folytatott kísérleteket azonban már külföldön végezte. Párizson keresztül Argentínába vezetett az útja, és használható, ma is ismert golyóstollára is itt kapott szabadalmat 1943-ban.

00128500 golyóstoll
A golyóstollat Bíró László József szabadalmaztatta 1943-ban  Fotó: Mediaworks-archívum

A nemzetközi klímaváltozási akciónap is ma van

A nemzetközi klímaváltozási akciónap az éghajlatváltozás elleni küzdelem nemzetközi napja. Az akciónap célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a bolygónk éghajlatváltozásával együtt járó fenyegető veszélyekre nyomást gyakorolva ezzel a klímaváltozást befolyásolni képes döntéshozókra.

Üzemszünet lesz ma a NAV-nál

Október 24-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal több szerverén is üzemszünet lesz. Csütörtökön 20 óra és 23 óra 30 perc között rövid idejű (2-3 perc) teljes szolgáltatáskiesés várható az eBEV-, az eSZJA-, az ONYA-, valamint az EFER- rendszerekben.

Hét ágra fog sütni a nap

A koponyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön a köd, pára, valamint a rétegfelhőzet eltűnése után váltakozóan felhős égbolt, többórás napsütés várható. Csapadék esélye csekély. Az északkeleti és keleti szél helyenként élénkülhet meg. A legmagasabb hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul.

Itt tilos megállni a mai napon

A rendőrség tájékoztatása szerint tilos megállni 

  • október 24-én 12 óráig a II. kerületben a Bem József téren a Bem rakparttól a Fő utcáig (kereszt irány) és a Bem József téren körben. 
  • Emellett október 24-én 8 óráig a XI. kerületben a Műegyetem rakpart teljes területén a Bertalan Lajos utcától a Szent Gellért térig.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás