4 meglepő dolog, ami súlyos mérgezést okozhat a kutyáknál

Több dologra is érdemes figyelni, ha a négylábú kedvencünkről van szó.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.10.20. 15:30
kutya tipp mérgezés

1. Mérgezi a dió a kutyákat

A lehullott dió számtalan veszélyt rejt a kutyákra nézve, ezért különösen érdemes rájuk odafigyelni az őszi hónapokban. Akár saját kertünkben van diófa, akár átlógnak az ágak a kerítésen, vagy az utcán, parkban sétáltatjuk a háziállatot, tanácsos körültekintőnek lenni – írja a Fanny magazin

Smiley kutyája miatt fenyegettek meg egy nőt Budapesten /
Fotó: Pexels (Képünk illusztráció)

2. Csak a penészes a veszélyes 

Valójában nem az ép dió okozza a problémát, hanem a már rothadásnak indult, penészes termés, amiben a nyirkos időben és a bomló, poshadó avarban elszaporodhatnak a penészgombák. Ezek egészségre káros mikotoxinokat termelnek. Az emiatt kialakuló mérgezés 15 percen belül is képes panaszokat okozni azoknál az állatoknál, akik ilyen dióból falatoztak.

3. Súlyos tüneteket okoz

A méreganyag a kutya szervezetébe kerülve azonnali kellemetlenségeket indukál, ennek mértéke függ a megevett mennyiségtől és az állat korától, méretétől. Többnyire imbolygó mozgás, remegés, görcs, émelygés, hányás, nyáladzás, hasmenés, elszíneződött vizelet figyelhető meg, továbbá jellemzőek az epilepsziás rohamokra emlékeztető tünetek is.

4. Az aktív szén a megoldás

Ha megtörtént a mérgezés, a legjobb, amit tehetünk, hogy mielőbb állatorvoshoz visszük a beteget. Az otthoni hánytatás sajnos nem sokat javít a helyzeten, mivel a méreganyag gyorsan fel tud szívódni. A szakember által adott aktív szén azonban segít megkötni a toxikus anyagot, ezenkívül az altató, illetve az intravénás folyadékterápia alkalmazása is megoldás lehet.

5. Végzetes lehet az őszi séta 

A fölre hulló diókón kívül az őszi sétáltatások és kertből való kiengedések során az utcán is fellelhetők a kutya egészségére káros elemek. Ilyenek lehetnek a cigarettacsikkek, a kukákból kiömlött vagy mellédobott szemét, főleg a romlott, penészes ételmaradékok, a mérgező gombák és építési törmelékek.

6. Kerüljük ki a tócsákat

Ebben az időszakban sok csapadék esik, a pocsolyavíz pedig szintén okozhat egészségügyi problémákat a négylábúaknál. Az amúgy víztartalmuk miatt nagyon vonzó tócsák nem állatoknak való folyadékforrások, amellett, hogy sárosak és iszaposak, hemzsegnek bennük a paraziták, baktériumok és egyéb kórokozók. Az ebből való ivás bakteriális vagy más parazitafertőzést idézhet elő.

7. Mérgező olaj a betonon

Olaj-, benzinfoltok és egyéb vegyi anyagok is veszélyeztethetik a kutyust, akár a saját udvarunk betonos részein, garázsok környékén vagy a lakhelyünkhöz tartozó utcarészen. Ezek az anyagok a pocsolyákban is megtalálhatók, ám nagy százalékban a betonon hagynak nyomot, amit a kutyák könnyen felnyalhatnak.

8. Kockázatok az erdőben

A természetben sétálva is jó odafigyelni az esetleges rizikófaktorokra. A gyomnövények és gombák, az élősködők, de a tüskés, bozótos növények is gondot jelenthetnek, akárcsak egy vaddal, például rókával, vaddisznóval vagy más kóbor állattal való találkozás, az elhullott tetemek, elhagyott vadászcsapdák, szögesdrótok.

9. Előzzük meg a bajt

A megelőzés mindig célravezető, ebben pedig nekünk, gazdiknak van nagy felelősségünk. Saját kertben szedjük össze a diót és leveleit, és tegyük jól zárható komposztládába vagy egyéb, kutyák számára elérhetetlen helyre. Fontos az is, hogy csak olyat egyen meg a háziállat, amit tőlünk kap, valamint hogy a séták alkalmával se rágjon nem neki való, veszélyes dolgokat.

10. Nem csak a hideg ellen

Nemcsak divatból, elővigyázatosságból is célszerű ruhát adni az ebekre. A kabátok és mellények mellett már overall is elérhető, ami a kisebb jószágok egész testét megóvhatja egy vágatlan füves, bokros, rovaroktól hemzsegő parkban. Akárcsak a kutyacipő vagy kutyazokni, ami a tüskés növények, éles tárgyak, sziklásabb talaj, szennyeződött kültéri felületek ellen nyújthat védelmet, főleg, ha érzékeny mancsokkal rendelkezik kis barátunk.

11. Tegyünk rá szájkosarat

Klasszikus módszerrel is megóvhatjuk kis kedvencünket, méghozzá szájkosárral. Beszerezhetünk például evésgátlós verziót, amivel megakadályozhatjuk, hogy séta közben mérgező anyagokat egyen fel a földről. A hálós kivitelnek köszönhetően nincs akadályozva a légzés, a lihegés, a szaglászás, de még az ivás sem. Az oldalnyíláson jutalomfalat is beadható.

12. Irányítsuk a pórázzal

Egy nagyon játékos, kajla kutyust bizonyos esetekben pórázzal irányíthatunk és védhetünk meg a sétáltatások során. Használjuk a meglévő kellékünket, amit persze levehetünk az állatról, ha biztonságos terepre érkeztünk. Jó módszer az is, ha játékkal eltereljük a figyelmét, ha valami nem ehetőre bukkan.

13. Tartsuk távol tőle

Sok múlik rajtunk abban a tekintetben is, hogy a szabadban elérhető és potenciális, ugyanakkor veszélyes ennivalóktól távol tartsuk az ebet. Ez az otthonunkon és a jól ismert sétahelyszíneken kívül akkor igazán lényeges, ha új terepre látogatunk, esetleg elutazunk.

14. Ne egye fel a földről

A megelőzésnél is jobb, ha ráneveljük a kutyánkat arra, hogy mi az, amit nem ehet meg a földről. Ez türelmes munka, de megéri a fáradtságot, hiszen ezzel megóvhatjuk a kedvencünket. A tiltó szavak mellett alkalmazzuk gyakran a pozitív megerősítést, legyünk következetesek, és ismételjük magunkat.

+1 könyvajánló

Érezze jól magát a bőrében

Tom és Lauren több ezer kutyatulajdonosnak segített abban, hogy felülemelkedjenek a nehézségeken, hosszú távú eredményeket érjenek el. Ez a pozitív, játékos módszer első kutyásoknak és minden hájjal megkent gazdáknak is jól jön. Garantált, hogy a kutyánk jól fogja érezni magát a bőrében!
Tom Mitchell, Lauren Langman: Örül a kutya, ha játszik
6490 Ft, 21. Század Kiadó

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás