Járvány tört ki a McDonald’s egyik kedvelt burgerétől

Nyomozás indult abban az ügyben, hogy miért okozott az amerikai McDonald’s gyorsétteremlánc Quarter Pounders burgere megbetegedéseket. Az E. coli-járvány kitörése eddig egy embert halálát okozta és legalább 50 embert megfertőzött, sokan okolják az ételben található darabolt hagymát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.24. 20:30
McDonalds usa burger E. coli baktérium járvány

E. coli-járvány tört ki az amerikai gyorsétteremlánc egyik népszerű burgere miatt, többen kórházba kerültek és jelezték, hogy a Quarter Pounder nevű burger fogyasztása után emésztési panaszokkal küzdenek. A megvizsgált emberek szervezetében kívülről bekerült E. coli-baktériumokat találtak, eddig 1 ember halt meg a betegségben.

A járvánnyal küzdők száma előre láthatólag az elkövetkezendő napokban nőni fog.
A járvánnyal küzdők száma előreláthatóan az elkövetkezendő napokban tovább nő 
Fotó: Pexels/Képünk illusztráció

Az E. coli-baktériumtörzs a normál ember bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E. coli- törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

Az Egyesült Államokban a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok eddig 49 esetet rögzítettek 10 államon belül, a legtöbbet a nyugati és közép-nyugati államokban. A McDonald’s ideiglenes eltávolította a burgert az érintett területeken a menüből, hogy megakadályozza a lehetséges megbetegedéseket, amíg ki nem derül a fertőzöttség oka.

Nagyon komolyan vesszük az élelmiszer-biztonságot és ez a helyes dolog, amit teszünk.

Sokan gyanakodnak a burgerekben található aprított hagymára, de sem a McDonald’s, sem az ügyben vizsgálatot végző szervek nem támasztották alá ezt az állítást. A cég állítása szerint a hagymák egy helyről jönnek, majd azokat egy feldolgozóüzemben felvágják, bezacskózzák és az éttermekbe szállítják. Ha a hagymák fertőzöttek a vírussal, fennáll a veszélye annak, hogy az adott farmról más helyre is szállítanak, így tovább fog terjedni a betegség, azonban az egészségügyi szervek és az étteremlánc sem nevezte meg nyilvánosan az étteremlánc beszállítóját.

Az elmúlt években nem ez az első alkalom, hogy a gyorsétteremlánc miatt E. coli-járvány tört ki; 2022-ben 6 gyerek kapta el a fertőzést Alabama államban, miután csirkefalatkákat fogyasztott – írta a BBC.

@bbcnews McDonald's is working with investigators to find out which ingredients caused the outbreak, according to the CDC. #McDonald's #Maccies #QuarterPounder #Bacteria #EColi #McChickenNuggets #ChickenNuggets #States #USA #CDC #BBCNews ♬ original sound - BBC News

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás