Orsolya napja megmondja, hogy milyen időnk lesz karácsonyig

Az elmúlt napok időjárásával sokan kibékülnének még hosszú időre, ám egyelőre nem lehet tudni mit hoz a jövő, vagy mégis? A néphiedelem szerint a karácsonyig tartó időszak pontos időjárását Orsolya napja dönti el.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.10.20.
időjárás népi megfigyelés időjósló

Bizony sokaknak böki a csőrét, hogy beköszöntött a fűtési szezon és bizony gőzerővel robogunk a téli időszámítás felé. A legtöbben ilyenkor az időjárás- előrejelzéseket lesik abban bízva, hogy még egy kicsit marad a kellemes őszies idő, mielőtt beköszönt a tél és a zord hideg. Nos, akik azt szeretnék tudni, milyen időt tartogat még számunkra az idei év, jó helyen járnak, ugyanis cikkünk azzal foglalkozik, hogyan jósolható meg október 21-én Orsolya napján a karácsonyig tartó időjárás.

időjárás
Orsolya napja megmutatja milyen idő lesz az időjárás karácsonyig Fotó: Ann Stryzhekin/Shutterstock

Időjárás, időjóslás 

Bizony őseink televízió, rádió és mobiltelefon híján csak a megfigyeléseikre támaszkodhattak, ha azt akarták tudni, milyen lesz az idő, márpedig ez számukra létkérdés volt. A mezőgazdasággal és állattartással foglalkozó felmenőinket nem azért érdekelte a következő nap időjárása, mint a modern kor emberét: az, hogy esni fog-e az eső nem azért volt fontos, hogy kell-e esőkabátot magukkal vinni, hanem azért, hogy meg kell-e kezdeni a betakarítást. Egy rosszul kiszámított betakarítás miatt akár az egész éves munka kárba veszhetett. A mezőgazdasággal és állattartással foglalkozóknak ma is ugyan úgy fontos az időjárás, ám ők már a meteorológia tudományát kihasználva készülnek fel a különböző mezőgazdasági munkálatokra. Persze nem csak emiatt fontos tudni, milyen lesz az időjárás. Most, hogy beindult a fűtési szezon, mindenki azt akarja tudni, hogy hoz-e nagy hideget az idei év, vagy az eddigi évekhez hasonlóan enyhe téllel zárul az, és csak a 2025-ben lesz igazán hideg.

időjárás
Orsolya napja úgy tűnik enyhe időjárást jósol egészen karácsonyig Fotó: ver0nicka/Shutterstock

Nos, a néphiedelem úgy tartja, hogy az Orsolya-napi szép idő karácsonyig is eltarthat. Ha szabad hinni az időjárás-előrejelzésnek, még jó ideig élvezhetjük a kellemes őszies időt, ugyanis erre a napra a köpönyeg.hu előrejelzése 16 fokos csúccsal sem esőt, sem nagy szelet nem ígér. Ugyan az enyhe télnek mindenki örül, a fehér karácsony szerelmesei biztosan abban reménykednek, hogy tévednek a meteorológusok Orsolya napját illetően, ugyanis a fehér karácsonyhoz bizony dermesztő hideg kell.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás