Csalás áldozata lett egy kecskeméti férfi: egyetlen telefonhívás négyszázezer forintjába került

Négyszázezer forintot zsebeltek be egy kecskeméti férfitől. A bűnözők telefonos csalással verték át a férfit, aki minden bankkártyaadatát kiadta a csalóknak.



Megosztás
Szerző: IF
Létrehozva: 2024.10.17.
Módosítva: 2024.10.17.
telefonhívás rendőrnyomozó csalás

Napi szinten futni bele olyan hírekbe, hogy valakit online csalók környékeztek meg, netán csalás áldozatává is vált. Sajnos most is ez történt Kecskeméten, ahol L. Zsolt esett a bűnözők áldozatául. A férfit ugyanis október 14-én, hétfő délután magát OTP banki ügyintézőnek kiadva telefonon felhívta, majd kérte, hogy adja meg a bankkártyaadatait. A sértett naivan nem gondolt semmi rosszra, ezért megadta, később viszont azt tapasztalta, hogy a számlájáról több mint 400 ezer forint értékű jogosulatlan vásárlási tranzakciót hajtottak végre. Az esettel kapcsolatban a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztálya folytat nyomozást.

csalás
A rendőrség is felhívta a figyelmet a csalásokra / Fotó: Facebook/Bács-Kiskun vármegyei rendőrség

A telefonos csalásoknak egyik elterjedt típusa, amikor a csalók magukat banki alkalmazottnak vagy rendőrnyomozónak kiadva gyanús tranzakciók, folyamatban lévő visszaélés miatt keresnek meg bennünket. A csalók ilyenkor általában azt állítják, hogy a pénzünket szeretnék visszaszerezni vagy esetleg magát a bűncselekmény elkövetőjét szeretnék megtalálni, és ebben kérik a segítségünket és közreműködésünket. A szándékuk azonban nem más, mint hogy hozzájussanak a személyes és banki adatainkhoz, amivel aztán visszaélhetnek. 

A rendőrség is felhívta a figyelmet a csalásra

A telefonhívások többségében egy távoli hozzáférést biztosító alkalmazás (jellemzően AnyDesk, TeamViewer vagy RustDesk) telepítését is kérik tőlünk a bankolásra használt eszközünkön, hogy hozzáférjenek bankszámlánkhoz, banki adatainkhoz. 

Legtöbbször arra hivatkoznak, hogy ez a bank vírusirtója vagy biztonsági programja, mellyel segítenek bennünket a gyanús tranzakció megakadályozásában. A valós cél az, hogy a távoli hozzáférés engedélyezésével a csaló hozzáférjen az adott eszközön elérhető adatokhoz, közreműködésünkkel az általa szándékolt fizetési műveletek, átutalások kezdeményezésére kerüljön sor, ami a folyószámlánkon lévő pénzösszeg mellett egyéb megtakarításainkat, értékpapírszámlánkat, lekötött betéteinket is érintheti. Ha az alkalmazást okostelefonunkra is letöltöttük, a csaló számára a banktól SMS-ben érkező jóváhagyó kódokat is láthatóvá tesszük.

– hívta fel az emberek figyelmét a csalókra a közösségi oldalon a Bács-Kiskun vármegyei rendőrség. 

Kiemelték: a rendőrség nyomozója soha nem lép kapcsolatba senkivel azért, hogy pénzátutalást kérjen, soha nem kér el bankkártyaadatot, nem kér meg applikációk telepítésére, és a nyomozásra hivatkozva nem kér titoktartást. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás