Nem pihennek a telefonos csalók, ez a legújabb módszerük





A csalók telefonon keresztül zaklatják az embereket, amikor is egy neves bankra hivatkozva próbálnak kicsalni az áldozatukból adatokat. Érdemes elővigyázatosnak lenni, máskülönben a pénzünk bánhatja!



Megosztás
Szerző: Mongyi Nikolett
Létrehozva: 2024.01.19.
telefonos csalók lehúzás OTP átverés

Ismét vadásznak a banki csalók a gyanútlan áldozataikra. A Metropol információi szerint ezúttal Székesfehérváron tevékenykedtek, tevékenykednek, ahol tucatnyi embert azzal hívtak fel, hogy az egyik legismertebb banktól telefonálnak, és tudatták, hogy tranzakció történt a számlájukon, amit igazolniuk kellene. Ám mivel nem történt ilyen a hívott személyeknél, többségük könnyen pánikba esett, ami miatt kiadta az idegennek az adatait. A csalók persze biztosítják róla, hogy ha ezt mind megteszi, akkor azonnal intézkednek, és így nem fogja őt veszteség érni. 

A bankok sosem kérnek telefonon tájékoztatást az adatainkról / Fotó (Illusztráció): Pexels/Eren Li

Verát éppen egy ilyen illető hívta fel, azonban még idejében kapcsolt, visszakérdezett, ami miatt a csaló azonnal lecsapta a telefont.

Történetét az egyik helyi Facebook-csoportban osztotta meg.

Felhívom mindenkinek a figyelmét egy újbóli csalásra 

Banki csalásról van szó! Az imént hívtak egy 70-es számról. Már az elején furcsa volt, hogy egy pár másodpercig nem szólt bele senki a telefonba. Aztán megszólalt egy férfihang, mondván, hogy ő az egyik banktól telefonál, amit meg is nevezett. Megkérdezte, velem beszél-e, és elmondta a nevemet, bár nem a teljes nevem volt. Aztán közölte, ahogyan azt megszokhattuk, hogy a beszélgetésről hangfelvétel készül. Ezután elmondta, hogy tudok-e róla, hogy a számlámon az imént tranzakció történt, valami Szabó Kálmán vagy ki, nem emlékszem a pontos névre, avatkozott be a számlámba. Nekem gyanús volt a dolog, maga a férfi hangja is furcsa volt, illetve volt egy enyhe háttérzaj is. Szerencsére észnél voltam, és határozottan visszakérdeztem: kérném az Ön banki azonosítóit, hogy biztos lehessek benne, hogy onnan telefonál. Erre természetesen kinyomta a telefont

– fejtette ki a nő, aki arról is beszámolt, hogy nem tudja, mit csinált volna, ha nem kap észbe gyorsan, és nem jön rá, hogy át akarják verni.
„Szeretnék másokat megmenteni a bajtól, tehát hogy csalók áldozatai legyenek!” – fogalmazott Vera. 

Soha ne adjuk ki bankkártya-, illetve banki adatainkat. Verát nem tudták átverni / Fotó (Illusztráció): Pexels

Érdemes vigyázni, ha pedig valaki hasonlót tapasztal, forduljon a rendőrséghez! 5 milliót loptak el Virág számlájáról, akivel korábban a Ripost készített interjút. Az áldozat kapott egy kamue-mailt, amire ő rákattintott, és megadta annak a kártyájának az adatait, amin csak néhány ezer forint volt. Azonban ez elég volt a csalóknak ahhoz, hogy hozzáférjenek Virág telefonjához, ahonnan már sikeresen meg tudták szerezni a többi kártya adatát is, többek között azt, amin az ajándékba kapott 5 millió forint is lapult. A fiatal azóta se kapta vissza a pénzét.





 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás