Megdöbbentő képsorok: Ezek voltak az elmúlt 100 év legnagyobb árvizei a fővárosban - Galéria

A Duna kétségkívül csodálatos folyó, ám gyakran megmutatja az erejét és újra bizonyítja, hogy a víz az úr. Budapest már jó néhány áradást elszenvedett, melyek közül több igazán emlékezetes volt, ezek közül válogattunk a galériánkba.



Megosztás
Szerző: Julius K.
Létrehozva: 2024.09.21. 13:30
árvíz duna Budapest

A legtöbb embernek az elmúlt évtizedek nagy árvizei közül a 2013-as jut az eszébe, ám a természet idén is megmutatta az erejét, elég ha csak az osztrák és a szlovák fővárosban történt pusztításra gondolunk, amit a Duna okozott. Hazánk egyelőre a körülményekhez képes jó helyzetben van, ehhez a gátak építése, megerősítése, illetve a szakszerű védekezés és felkészülés nagyban hozzájárult. Azonban szó szerint sok víznek kellett lefolynia a Dunán, hogy eljussunk idáig. Hazánk fővárosa számos alkalommal megszenvedte már legnagyobb folyónk valódi erejét.

árvizei
Az 1838-as áradás vízszintjét jelző dombormű 1977-ben eltűnt  Fotó: Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Az árvízi hajós 

A leghíresebb személy, akit mi magyarok összekötünk az árvízzel nem más, mint  Wesselényi Miklós, aki az 1838-as Nagy árvíz idején érdemelte ki ezt nemes jelzőt. Az akkori áradás minden addigit felülmúlt. Csaknem 50 ezer ember vesztette el az otthonát, mintegy 3000 épületet tett lakhatatlanná a jeges áradás. Wesselényi a kialakult káoszban félelmet nem ismerve mentette a bajbajutott embereket, kivételes helytállása miatt kapta „az árvízi hajós” kitüntető nevet. Az óriási károk és pusztítás után 1839–40-es országgyűlés előírta a Duna szabályozását, ennek köszönhetően később megkezdődött az árvízvédelem és a rakpart kiépítése is.

Galériánkba a legnagyobb árvizek okozta állapotokról, pusztításokról válogattunk képeket. 

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás