Árvíz: „2013-ban bejelöltük a házon, meddig ért a víz” – mindenhol azért dolgoznak, hogy elkerüljék a nagyobb bajt

Dunabogdánynál már a bicikliúton is víz hömpölyög. Az áradó folyó várhatóan a hétvégén tetőzik, a vízszint pedig előre láthatóan megközelíti a 2013-as árvíz idején mértet.



Megosztás
Szerző: Kóré Károly
Létrehozva: 2024.09.18.
Módosítva: 2024.09.18.
árvíz Árvíz 2024 biztonság védekezés

Országszerte zajlanak a készültségi munkálatok. Az egyre jobban fenyegető árvíz miatt katonák és önkéntesek pakolják a homokzsákokat az utcákon, illetve a magán- és középületek kertjében. A Metropol a Duna mentén, Budapesttől északra fekvő településeken járt, és érintettekkel beszélgetett.

árvíz
Rengetegen pakolják a zsákokat az árvíz miatt / Fotó: Metropol

Fontos leszögezni, hogy egyáltalán nincs pánikhangulat. A munka jókedvűen zajlik. Tudjuk, azért dolgozunk, hogy elkerüljük a tényleges bajt

– mondta a Metropolnak egy középkorú nő, aki Tahitótfalun csatlakozott az önkéntesekhez. Sokadmagával arra vállalkozott, hogy homokot lapátoljon a zsákokba, amiket aztán teherautóval szállítanak a vízügyi szakemberek által meghatározott helyszínekre, ahol már katonák építik az ideiglenes gátakat a Duna közelében.

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat szolgálatfejlesztési igazgatója a munkatársaival már vasárnap óta kiveszi a részét a védekezésből.

Oda megyünk a Duna vonalán, ahol szükség van ránk. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek a bajban összefognak. Úgy gondolom, hogy a helyzet ennyi önkéntessel és hivatásossal jól kezelhető

– mondta az igazgató.

Juhász Márton is segít az árvíz elleni védekezésben / Fotó: Metropol

Zsuzsanna és Ivett a Szigeti Menedék Civil Állatmentők nevű szervezet aktivistája. Egy percig nem volt számukra kérdés, hogy ők maguk is segítenek a zsákok pakolásában, de néhány percet azért arra is szántak, hogy rajtunk keresztül felhívják a figyelmet az áradás négylábú érintettjeire.

Az ország minden pontján élő kutyatulajdonost megkérünk, hogy az elkövetkező napokban a kedvenceiket engedjék ki a kennelből, és ne is kössék az állatokat láncra. A háztáji állatokat se zárják be az ólba, mert csak így tudnak esélyt adni nekik, hogy az esetleg beömlő vízbe ne fulladjanak bele

– magyarázták a szakemberek.

Zsuzsanna és Ivett az állatokért aggódik / Fotó: Metropol

A közös cél egyelőre a megelőzés. A Duna menti településeken élők szeretnék minél kisebb anyagi kárral átvészelni a kritikus hetet. A Dunabogdányban élő Tamás készséggel megmutatta nekünk kertjét, ahol éppen homokzsákokat pakoltak helyiek.

2013-ban a házat is elérte az áradás. A külső falon be is jelöltük, meddig ért a víz. A biztonság kedvéért most éppen arra a szintre emeljük a gátat, ugyanis az előrejelzések szerint idén 30-50 centiméterrel is alacsonyabb lesz a folyó a tetőzéskor. Így legalább a lakóházunk biztonságban van

– mondta a férfi.

Tamás 2013-ban bejelölte, meddig ért a víz / Fotó: Metropol

A beljebb levő gazdasági épületek biztosan víz alá kerülnek, ezért azokból már kipakoltunk

– mesélte Tamás. A siklóernyőzéssel foglalkozó férfi természetesen már a felszerelését is biztonságba helyezte, viszont előre kikészítette a kertben a csónakját.

„A legutóbbi komolyabb árvíz idején a hátsó kertkapu felett is át lehetett evezni. Úgy tűnik, ez idén is így lesz” – mondta, majd a telek túlsó vége felőli utcára invitált bennünket. A kaputól csupán néhány lépésre húzódó bicikliúton már néhány centiméternyi víz hömpölygött.

Mindenki menti a menthetőt / Fotó: Metropol

Már az utcán is hömpölyög a víz, pedig reggel itt még teljesen száraz volt az út

– jegyezte meg a férfi.

A folyó hamarosan a Dunához közeli kerteket is eléri / Fotó: Metropol

Felhívást tett közzé a Fiatal Családosok Klubja

A Duna emelkedő vízszintje miatti fokozódó veszély kapcsán a Fiatal Családosok Klubja sürgősen várja önkéntesek jelentkezését az érintett régiókban. Mindenkit arra biztatnak, hogy segítsen, hiszen minden erőfeszítés jelentős változást jelenthet az otthonok, a megélhetés és az egész közösség védelmében. Amennyiben valaki teheti, hogy tevékenyen részt vállaljon a helyi védekezésben, keresse annak a településnek a honlapját vagy közösségimédia-oldalait, ahol esetleg segíteni szeretnének/tudnának, illetve adott település polgármesterét, aki a helyszínen tartózkodó műszaki irányítókkal szervezi a munkát és tájékoztat a teendőkről, vagy jelentkezzen az [email protected] e-mail-címen.

Ugyanakkor a Fiatal Családosok Klubja várja olyan családok jelentkezését, akiknek az otthona vagy megélhetése veszélyben van, hogy segítséget nyújthassanak. Kérik, hogy az [email protected] e-mail-címre írják meg az érintett családok az elérhetőségeiket, és felveszik velük a kapcsolatot.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás