Gyászos napokat okozhat a fekete fügelégy, ami már hazánkban is támad

Már többször is figyelmeztettek rá, ám mégiscsak megtelepedett ez a rovar hazánkban, ami komoly károkat okozhat. A fekete fügelégy már Magyarországon is veszélyt jelent.



Megosztás
Szerző: Julius K.
Létrehozva: 2024.09.13.
légy füge rovar kártékony

Adtunk már hírt a károkozó meztelen csigáról, a különféle poloskákról, de idén a darazsakról is tartani kell, melyek túlszaporodtak, e mellé jöttek a tigrisszúnyogok. Azt hittük, ezzel végre vége, de rossz hírünk van, mert újabb veszélyre figyelmeztetnek, ami nem más, mint a fekete fügelégy. Na de mit kel tudnunk erről rovarról? 

Hazánkban is megtelepedett a fekete fügelégy  Fotó: wikipédia

Hazánkban invazív fajnak tekinthető a fekete fügelégy, ami egy újabb olyan változás, ami az emberi tevékenység, azaz a globális felmelegedés hatásának köszönhető.  A meleg, napos, száraz napok növekedése tette lehetővé, hogy  ez a rovar ne csak megjelenjen Magyarországon, de meg is telepedjen. Ez a rovar jól bírja a meleget, a szárazságot, ám azokon a helyeken várható leginkább a felbukkanása, ahol füge terem. Az, hogy hazánkban érdemes fügét nevelni, szintén a klímaváltozás hozadéka, így lényegében mondhatni, hogy a rovar csak követte a gyümölcsöt. 

20231007_SZA_2958_157
Egyre több fügefajta megterem hazánkban, de velük a fügelégy is megjelent Fotó: Szakony Attila

A fügelégy megjelenésére elsőként a mezőgazdasági sztárblogger, Medve Zsolt, azaz Fügés Ember figyelmeztetett, sajnos igaza lett.

Képes a termés egy részét, vagy akár egészét emberi fogyasztásra alkalmatlanná tenni azáltal, hogy a lárvái a termésekbe berágva magukat belülről károsítják azokat. A fekete fügelégy (Silba adipata) a hivatalos források szerint eddig nem volt jelen hazánkban, ugyanakkor az utóbbi két évben hazai forrásokból is kaptam olyan jelzéseket, fényképeket, amelyek arra engednek következtetni, hogy hazánkban is megjelent, nem csak a környező országokban (Ausztria, Németország, Horvátország)

 – írta korábban a szakember a blogján, aki arról is tájékoztatott, hogy nehéz a kártevő elleni védekezés, mert nem használhatók ellene növényvédő szerek, de dolgoznak a biológiai védekezés módján.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás