Árvíz a Népszigeten: kétségbeesve mentik a kedvenceket – Galéria

Erőn felül küzdenek a civil szervezetek, hogy időben mentsék azokat, akiknek az otthonát hamarosan eléri a Duna vize. Az árvíz a Népszigetet sem kíméli, az ott élő emberek és állatok megmentésére az Állatmentő Liga profi csapata indult el. Szívbemarkoló galéria a szigetről kimenekített állatokról!



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.09.19. 15:40
Módosítva: 2024.09.19. 16:04
árvíz Népsziget Árvíz 2024 Budapest állatok

Emberpróbáló küzdelmet folytat az Állatvédő Liga, hogy még időben sikerüljön épségben kimenteni az összes állatot a Népszigetről. Ahogy az évtized árvize végigsöpör a Duna mentén, az árvíz Budapesten is gigantikus méreteket ölt. Kilépett a Duna a pesti rakpartra, és nem áll meg a fővárosnál! Civilek fogtak össze, hiszen a helyzet komoly és nehéz! Több tucat állatot mentettek meg a hömpölygő hullámok elől.

Az árvíz a Népszigetet sem kíméli, menteni kell a kóbor- és háziállatokat is /
Az árvíz a Népszigetet sem kíméli, menteni kell a kóbor- és háziállatokat is / Fotó: Állatmentő Liga

Árvíz elől menekítenek

Az Állatmentő Liga 11 évvel ezelőtt, a 2013-as árhullámnál is a színre lépett, és menekítette a szőrös, tollas szigetlakókat, és az idei, 2024-es árhullámnál is mellettük állnak: rengeteg tyúkot, kutyát és macskát mentettek ki a víz elől. 

Tizenegy éve több mint 100 állatot hoztunk ki a szigetről, akkor egy új dolog volt mindenkinek ez az árvízhullám, de most már nem az! Eltelt 11 év, és mi készen álltunk. Most kevesebb állatot menekítettünk ki az árvíz miatt. Nagyjából 70-et mentettünk meg.

– mondta a Metropolnak Pataki Gábor, a civil szervezet vezetője.

Az állatvédők négyen térképezték fel a Népszigetet. Profi eszközökkel kutatják át rendszeresen a szigetet, nehogy bármilyen állat odavesszem az árvíz miatt: a többi között macskacsapdákkal, hőkamerával és hálókkal eredtek a veszélybe került állatok nyomába. Akadt, akit az árvíz foglyul ejtett, ám az is előfordul, amikor valaki úgy dönt: önszántából maradt az otthonában - hiába lepheti el az ár a környékét. 

„Aki az árvíz miatt veszélyben volt, ő elment, de maradtak három helyen szigetlakók. Őket nem érheti a víz, de segítjük, ellátjuk élelemmel, ha kérik. Egy idős asszony egy magas épületben van, ahova nem fog beérni a víz. Nem szeretett volna semmilyen hajléktalanszállóra vagy éjszakai melegedőbe menni. Az öt cicáját elhoztuk volna, de nem akarta, hogy a macskái külön legyenek tőle. Ő két hétre előre bevásárolt, és otthon maradt” – mutatott rá Gábor.

„Őket nem éri el az árvíz”

Az állatvédők úgy számolják, a kimentett állatok nagyjából 2 hétig lesznek a védernyőjük alatt, az árvíz után épségben visszajuttatják őket a családokhoz. 

Akik ott maradtak emberek, őket nem éri el az árvíz. A mozgásuk problémás, nehezen tudják elhagyni a Népszigetet, de felkészültek. Akinek szüksége van bármire, egész napos telefonszámon az önkormányzattól kérhetnek segítséget, de mi is igyekszünk segíteni, ahogy csak tudunk – elektromos csónakkal eljuttatjuk nekik, amire szükségük van.

 – zárta szavait az Állatmentő Liga vezetője.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Metropollal közölte: többször átvizsgálták a Népszigetet és az Óbudai-szigetet. Összesen 26 főt szólítottak fel az árvízzel veszélyeztetett terület elhagyására. „Hat rászorulót a segélyszervezetekkel együttműködve a szociális ellátórendszerhez irányítottak. A BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a folyó teljes magyarországi szakaszán 24 órás szolgálatot látnak el, melynek során kiemelt feladatuk az elárasztott területek ellenőrzése” – közölték.

Az árvíz miatt leginkább három település van veszélyben:

  • a Szigetköz,
  • a Dunakanyar
  • és Budapest.

Ingyen hívható az Árvíz Vonal!

Az évtized árhullámának tetőzését várva a miniszterelnök is folyamatosan kint tartózkodik a gátakon és felméri a védekezési folyamatot. Orbán Viktor a Facebook-oldalán csütörtökön közölte, hogy már él az éjjel-nappal ingyenesen hívható Árvíz Vonal a 06 80 204 240-es telefonszámon. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „ha segítségre van szüksége, vagy segíteni szeretne az árvízi védekezésben, hívja az Árvíz Vonalat!”

Mutatjuk a galériát a kimentett állatokról! 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás