Árvíz: kilépett a Duna a pesti rakpartra, táblákat mos a víz – Fotók

Veszélyes sportot űznek a katasztrófaturisták Budapesten, miközben a Duna vízszintje egyre emelkedik. Fokozott figyelemre intette a rendőrség az embereket az árvíz miatt, de vannak, akik a vízhez közel merészkednek. A vízszint már olyan magas, hogy a Duna már a rakpartot nyaldossa. Rémisztő képek!



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.09.18.
Módosítva: 2024.09.18.
duna árvíz Árvíz 2024 Budapest

Napok óta megfeszítve készült rá az ország, hogy időben ki legyenek helyezve a homokzsákok és a mobil gátrendszerek a Duna mentén, így védve a településeket az áradó folyótól. Leginkább három település van veszélyben: a Szigetköz, a Dunakanyar és Budapest. Az árvíz ellen szeptember 18-án, szerdán megkezdődött a védekezés komolyabb és legnehezebb szakasza. Budapestet ma elérte az évtized árvize, a Duna jócskán kilépett a medréből – a víz már a rakpart útszakaszain hömpölyög!

Az árvíz ellepte a budai, Angelo Rotta rakpartot, ahonnan a parlament szemből látható /
Az árvíz ellepte a budai, Angelo Rotta rakpartot, ahonnan a Parlament szemből látható / Fotó: Markovics Gábor/Metropol

Katasztrófaturisták az árvíz körül

Egyszerre lélegzetelállító és riasztó, milyen mértéket öltött a budapesti árvíz. A Duna szinte átvette az irányítást a budapesti rakpartokon: a pesti, Parlament felőli oldalt, és a budai területet is már elöntötte a víz. A rakpartlezárások miatt a rendőrség a police.hu oldalon kérte, hogy ne legyenek katasztrófaturisták a Duna körül, mert magukat veszélyeztetik vele és a vízügyi dolgozók munkáját is megnehezítik.

A vízügyi szakemberek szerint a töltések állapota napról napra változik a rájuk nehezedő víznyomástól. Vigyázzunk együtt az állagukra! Járművel és gyalogosan egyaránt tilos azokat megközelíteni! Az áradó folyó veszélyes, könnyen elsodorhat bárkit

– húzta alá a rendőrség a honlapján, ám ennek ellenére mégis akadtak páran, akik lőttek néhány képet arról, hogy lassan elnyeli az árvíz a budapesti közlekedési táblákat – van, ahol az út már teljesen eltűnt a víz alatt!

Mutatjuk!

Az árvíz az Angelo Rotta rakpart oldalán a közlekedési táblákat és az útszakaszt is elnyelte /
Az árvíz az Angelo Rotta rakpart oldalán a közlekedési táblákat és az útszakaszt is elnyelte / Fotó: Markovics Gábor/Metropol

„Ez az időszak a legnehezebb”

Orbán Viktor szerda reggel az árvízvédelmi operatív törzs tájékoztatóján közölte, hogy ma hajnalban megkezdődött az árvíz elleni védekezés legnehezebb időszaka.

Ma hajnalban belépett az árhullám várhatóan legmagasabb vízszintje. Az a feladata a vízügyeseknek, katasztrófavédelemnek, és az önkénteseknek is, hogy kikísérjük az árvizet

– mondta a kormányfő, hozzátéve: „Ez az időszak a legnehezebb a védekezésben, úgy számoljuk, hogy jövő hét csütörtökön hagyja el a legmagasabb vízszint Magyarország területét” – árulta el a miniszterelnök.

Már nem lehet lemenni az útszakaszra  a rakpartra az árvíz miatt /
Már nem lehet lemenni az útszakaszra  a rakpartra az árvíz miatt / Fotó: Markovics Gábor/Metropol

A Duna vízszintje óránként változik, a tetőzését Nagybajcsnál szerdára, csütörtökre várják, Nagybajcsnál 850 centiméter körül lehet a vízszint, ez a 2013-as árvíznél 40-50 centiméterrel alacsonyabb. Budapesten kicsivel alacsonyabban alakulhat a vízszint: a fővárosban szombat délután tetőzhet a vízállás 846 centiméter magasságban. A helyzet éles, de az évtized árvize miatt az ország készenlétben: a Magyar Honvédség az árvízvédelemben 12 ezer fővel és technikai erővel áll rendelkezésre.

Orbán Viktor szerint felkészültünk a történelmi árvízre. Az erről készült videót itt nézheted meg: 
 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás