TOP 10 trükk, hogy átvészeld a pokoli forróságot!

Összeszedtünk néhány trükköt és módszert, amelyeket bevetve sokat tehetünk azért, hogy elviselhetőbbé váljon a napok óta tomboló hőség.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.08.17.
hőség kánikula nyár hőhullám trükkök

Idén nyáron az időjárás alapos ízelítőt ad abból, hogy mennyire komoly dolog ez a globális felmelegedés. Az országot jelenleg is uralma alatt tartó hőhullám alaposan próbára teszi mindenki szervezetét. A 40 fokos nappali hőség mellett ráadásul az előttünk álló éjszakák sem hoznak majd felfrissülést, miután az előrejelzések szerint a hétvégén az éjszakai minimumok is 25 fok körül várhatók.Ebben a pokoli hőségben igencsak hasznos tudásnak minősül minden olyan apró trükk, vagy házi praktika, ami akár csak egy picit is enyhíteni tud az ember hőérzetén, vagy távol tud tartani pár Celsius fokot tőlünk. Összeszedtünk néhány ilyet, hogy kibekkelhető legyen a kánikula.

magas hőmérséklet kánikula elleni trükk
Akad még pár apró trükk amit érdemes kipróbálni, mielőtt befekszünk a fagyasztószekrénybe a kánikula elől. Fotó: Murat Esibatir / Pexels

Ha nincs klímád, párátlanítód még lehet

A klímaberendezések hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy tehetetlenek vagyunk a lakás hőmérsékletének beállításában. A hőség magas páratartalommal jár, ami még fojtogatóbbá teheti ezeket a napokat. Egy páramentesítő készüléket már néhány ezer forintból be lehet szerezni. Cserébe egy-egy ilyen készülék akár több liter vizet is képes kiszűrni a légtérből.

Csavard fel a szőnyeget!

Odahaza a kánikula napjaiban érdemes lehet megfogadni Fenyő Miki tanácsát és felcsavarni a szőnyegeket, mert ezek megfogják a meleget. Ha felszabadult a padló, akkor pedig mosd fel hideg vízzel, ami a melegben párologni fog. A párolgás hőt von el az adott felületről, tehát ami párolog, az hűl.

Az ágyneműtartó helyett próbáld ki a hűtőszekrényt!

Fogd a frissen mosott lepedődet és ágyneműhuzatodat, tedd egy szemeteszsákba és reggel tedd be a hűtőszekrénybe. Az esti ágyazás előtt vedd ki és ezzel ágyazz meg. Felér egy megváltással és annyi ideig pont hideg marad, hogy el tudj aludni.

LED a megoldás

Napjainkban igyekszünk egyre inkább környezettudatosabban élni, odafigyelve a fenntarthatóságra. De nem csak emiatt érdemes lecserélni odahaza a hagyományos izzókat LED-esre. Míg a klasszikus izzók 80-90 százalékban hő formájában adják le az energiát a környezetüknek, addig a LED lámpák anélkül adnak fényt, hogy közben rátennének egy lapáttal a pokoli forróságra. És hosszú távon még pénzt is megtakaríthatsz ezekkel, arról nem is beszélve, hogy sokkal menőbbek a LED-es fények! Tiszta haszon.

Jól esne egy hideg zuhany? Eszedbe ne jusson!

A nagy melegben ki ne adna bármit azért, hogy beállhasson a zuhany alá és magára zúdítsa a hideg vizet. Vannak, akik ezt naponta többször is eljátsszák ebben a forróságban. Pedig ilyenkor a meleg vízzel való zuhanyzás az, ami valódi és sokkal tartósabb megoldást kínál. Míg a hideg zuhany alól kilépve szinte másodpercek alatt elkezd szakadni rólunk a víz, addig a meleg után még akár egy órával is sokkal kellemesebb lesz a hőérzetünk.

Pont ott kell a hűtés!

Nem mindig van lehetőség és idő arra, hogy zuhany alá álljunk egy kis felfrissülésért. Ezért nem árt tudni, hogy a csukló, a boka, a combok belső oldala, valamint a nyak is olyan pontjai a testednek, amit elég lehűtened ahhoz, hogy úgy érezd, vettél egy frissítő zuhanyt. A csuklódat hideg víz alá tartva már egész gyorsan kellemes eredményt fogsz tapasztalni.

Mit iszol?

Hasonló a helyzet a folyadékpótlással is, aminek a hőmérséklet emelkedésével arányosan nő a jelentősége. Bár egy jeges üdítőnél, vagy jégkásánál jobbat el sem tudnánk képzelni a hőségben aszalódva, valójában igenis létezik jobb választás: a langyos, vagy a meleg italok ugyanis ilyenkor arra késztetik az emberi testet, hogy hűtse magát. A különböző teafélékkel érdemes próbálkozni. A frissen facsart, vitamindús gyümölcslevekről se feledkezz meg, mert az izzadással a folyadék mellett rengeteg ásványi anyag is távozik a testedből, amit pótolni kell!

Étkezz okosan!

A hőségben az emberi szervezetnek mintegy 15 százalékkal is lecsökkenhet az energiaszükséglete. Ez azt jelenti, hogy a kalóriában gazdag ételek sokkal nagyobb melót jelentenek ilyenkor a testünknek: izzadást, rossz közérzetet, illetve emésztési problémákat is előidézhetnek. Próbáld ki, hogy a nagy melegben többször eszel és kevesebbet. Az sem baj, ha könnyebb ételek kerülnek ilyenkor az asztalra. A szervezeted hálás lesz érte.

Ne nézd a hőmérőt!

Ez egyfajta agykontroll: egy profi bringások bevonásával elvégzett kísérlet igazolta, hogy aki tudja, hány fok van, az gyorsabban elfárad, mint az, aki csak érzi, hogy pokoli meleg van, de a konkrét értékkel nincs tisztában.

Nézz inkább téli tájképeket!

Az amerikai hadsereg Afganisztánban égési sérüléseket szenvedett katonáknál alkalmazta ezt a módszert, hogy egy virtuális valóság eszközön keresztül sarkvidéki, havas, jeges tájakról mutattak képeket a bakáknak, akik emellett fülhallgatón keresztül a téli szél zúgását is hallották. Működött, mivel kimutathatóan csökkent a hőérzetük.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás