Ez maga a pokol: ezért ne ülj kánikulában a padra a Blahán

A fővárosban is érezteti hatását a hetek óta tartó hőség. A kánikulában a máskor nyüzsgő terek is csendesebbek, miközben a hőmérséklet szép lassan 40 fok fölé kúszott.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.07.17.
Módosítva: 2024.07.23.
nyár meleg hőség kánikula Budapest

Idestova több, mint egy hete vár a magyar, hogy enyhüljön végre a kínzó kánikula, ami miatt már harmadfokú riasztás van érvényben az országban. Hogy felmérjük a helyzet komolyságát, ellátogattunk Budapest több pontjára is, hogy megmérjük a napközbeni hőmérsékletet utcákon, tereken, metrón, villamoson, lépcsőházban. Szóval csupa olyan helyen, ahol – kánikula ide vagy oda – zajlania kell a mindennapoknak. Még a 40 fokos hőségben is.

A hosszú ideje kitartó kánikulában alig van élet Budapest egyik legforgalmasabb közterületén, a Blaha Lujza téren Fotó: Bánkúti Sándor

Az első helyszín a Blaha Lujza tér volt, ahol azonnal feltűnt, hogy a már jól megszokott fővárosi nyüzsgés mintha picit megfáradt volna a nagy kánikulában. A tér nagyobb részén, ahol nincs árnyék, mintha megállt volna az élet. Ezeket a területeket a napsütés „sajátította ki” magának. Az általunk mért 41 fokos hőség elől mindenki a szökőkutak vize körül, vagy a fák biztosította árnyékban keres némi menedéket. Mi is rátaláltunk erre egy fa árnyékában, ahol már sokkal „enyhébb” értéket, 35 és fél Celsius-fokot mértünk. Még az utcabútorok is üresek voltak a Blahán, ami érthető, hiszen ki akarna 50 Celsius-fokos felületre ülni?

Több mint 50 fokra forrósodott pad a Blaha Lujza téren Fotó: Bánkúti Sándor

A téren tapasztalt állapotokhoz képest megváltásként hatott a tömegközlekedés igénybevétele – köszönhetően a járműveken működő klímaberendezéseknek. Ez alól mindössze az M3-as metró a kivétel, ott ugyanis – felújított szerelvények ide vagy oda – akár szaunajegyet is szedhetnének a mozgólépcsőknél strázsáló jegyellenőrök…

De még mielőtt megtapasztaltuk volna, hogy egy szimpla metrózás is lehet izzasztó, elvégeztünk néhány mérést a Nyugati téren is. A napon ugyanaz volt a helyzet, mint a Blahán: közel 41 fok, kevés mozgás. Egy szinttel lejjebb merészkedve az aluljáróban is 33 fokot mértünk, de ez az érték a fenti 41 fokhoz képest bőven az elviselhető kategóriába tartozott. Karnyújtásnyira volt a bevásárlóközpont bejárata, ahová azért tértünk be, mert abban bíztunk, hogy ott valószínűleg klimatizált körülmények között gyűjthetünk némi energiát az út folytatásához. Nem tévedtünk: 29 és fél fokot mutatott a hőmérőnk, amit könnyű volt gyorsan megszokni.

Aztán jött a kék metró, a klíma meg megmaradt szép emléknek. De az M3-as szerelvényen a 34 fokos, állott levegőben utazva már a Nyugati téri aluljáró 33 fokos hőmérsékletének emléke is egyre inkább kezdett megszépülni. Szerencsére, a Göncz Árpád városközpontnál az 1-es villamosra átszállva már nem kellett nélkülöznünk a klímaberendezés előnyeit.

Ahogyan a hármas metrón, úgy nagyon sok lakóépületben is hiánycikk a hűtőberendezés. A Hungária körúton egy átlagos társasház lépcsőházának 4. emeletén végeztük el a következő hőmérést. Bár az épületet szellőztetését jól láthatóan igyekeztek megoldani és több ablak is nyitva volt, az értékeken ez nem köszönt vissza, miután a társasház lépcsőházában így is valamivel 34 fok feletti értékeket tapasztaltunk.

De hátra volt még az igazi pokol. A kánikulától kitikkadva néhány korty hideg ásványvízért megálltunk egy gyorsbüfénél, szintén a Hungária körúton. Elég volt odaállni a pulthoz és már érezni lehetett az igazi poklot. A sütöde belseje valóságos katlanként tolta ki magából a hőt, amihez képest még a Nyugatinál vagy a Blahán mért 41 fok is elviselhetőbbnek tűnt.

Nem olyan vészes ám ez! Emlékszem, hogy a múlt héten egyszer volt majdnem 50 fok is

 – mondja kényszeredett mosollyal az arcán.

 

Megkértük, hogy mérjen egyet a mi kedvünkért is. Megtette. 47 fokot jelzett a műszer! Pokoli lehet ott lenyomni egy 12 órás műszakot… Igaz, a 47 fok még mindig jobb, mint az 50.

Íme videónk, ahogy lemérjük a hőmérsékletet Budapest különböző pontjain:
 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás