Klíma nélkül a kánikulában – trükkök, amivel elviselhetőbb otthon a hőség

Napjainkra egyre több lakás elmaradhatatlan felszerelésévé vált a klímaberendezés, ami nagyban segít, hogy tomboló hőség ideje alatt legalább az otthonunkban elviselhető legyen a hőmérséklet. Ha azonban nincs otthon klíma, akkor itt van néhány trükk, hogy le tudd hűteni a lakást.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.07.12.
klíma hőség otthon kánikula

A légkondicionáló készülékek, a különböző klímaberendezések és léghűtők sokkal elviselhetőbbé teszik a napokban tomboló és bizony még jó ideig kitartó hőséget. Nem minden háztartás rendelkezik azonban ilyen berendezéssel, de jó hír, hogy van megoldás! Különböző praktikákkal meg lehet oldani, hogy ha nem is gombnyomásra, de azért a klímamentes lakásban is ki lehessen bírni a kánikulát.

klíma
Nem feltétlenül szükséges klíma ahhoz, hogy le tudjuk hűteni a lakást – Fotó: AHMED AQEELY / Pexels (illusztráció)

Éjszakai szellőztetés

Ha a késő esti órákban kezded meg a szellőztetést, amikor már pár fokkal hűvösebb a levegő, azzal nagyban segíthetsz a lakásod hőmérsékletének csökkentésében. A szellőztetés már csak azért is fontos, mert a friss levegő segít a lakás lehűtésében is. Amikor a késő esti órákra, nagyjából este 10-re valamelyest csökken a kinti hőmérséklet, nyisd ki az ablakokat és a lakásajtót vagy ajtókat. A kereszthuzat hűvösebb és frissebb levegőt fog behozni, méghozzá viszonylag gyorsan. Korán reggel azonban fontos becsukni minden ablakot és ajtót, még mielőtt a felkelő nap sugarai felmelegítenék az éjszaka lecserélt levegőt a lakásban.
 

Az árnyék ilyenkor jó barát

Az egyik leghatékonyabb módja a ház lehűtésének, ha megakadályozzuk a nap sugarainak bejutását az ingatlanba. Ehhez nem kell mást tenni, mint az éjszakai szellőztetés végeztével elhúzni a függönyöket és a redőnyöket, pláne akkor, ha az otthonunk déli fekvésű. Az ablakokra ragasztott fóliák is remek fény- és hővisszaverők lehetnek, ugyanazon az elven, mint az autók szélvédői mögött ilyenkor látható árnyékolók.
 

Nem klíma, ventilátor!

A méregdrága klímaberendezésekkel ellentétben egy ventilátort már pár ezer forintért be lehet szerezni. Egy ilyet az éjszakai szellőztetés alkalmával célszerű az ablakhoz állítva működtetni, mert az így még inkább be fogja terelni a friss levegőt a lakrészbe. Ha két ilyen ventilátorra is beruházunk, akkor még jobb, hiszen egy másik ilyen eszközt a szoba túlsó sarkába állítva felgyorsíthatjuk a meleg kiáramlását, vagyis gyakorlatilag két ventilátorral elindíthatunk odahaza egy keringetést. Ezt is lehet tovább fokozni: kapj ki egy adag jégkockát a fagyasztóból, majd tedd úgy, ahogy van tálcástul a ventilátor elé. Ezzel máris kész a házi párakapu, az így elpárolgó hűvös jég is segít a hőmérséklet csökkentésében.

klíma ventilátor
Egy vagy két ventilátor beszerzése jóval olcsóbb mint klímát telepíttetni Fotó: Юлиана Маринина / Pexels (Illusztráció)

Zöldíts!

Ha növények vannak a lakásodban, akkor azok is segíthetnek hűvösebbé tenni a környezetet. Egyrészt – ha kellően nagyon – akkor ezek is árnyékot nyújthatnak, de a növények a páratartalom révén is hozzájárulhatnak az elviselhetőbb otthoni hőmérséklethez.

Spórolj az árammal!

A háztartásban fellelhető elektronikus berendezések és gépek (sütő, mosó- és szárítógép, mosogatógép) rengeteg hőt termelnek a működésük közben, és ez az 1-2 fok, amivel megemelik a lakás hőmérsékletét ilyen kánikulában egyáltalán nem elhanyagolható. Persze mosni, mosogatni ilyenkor is kell, de ha ezeket a teendőket a késő esti vagy kora reggeli órákra időzíted, azzal szintén megspórolhatsz néhány Celsius-fokot. Azokat a gépeket pedig, amik nincsenek használatban, érdemes ilyenkor kihúzni a konnektorból, mert ezek bizony még kikapcsolt állapotban is termelnek némi hőt. Arról nem beszélve, hogy áramot is fogyasztanak, így ha kihúzod őket a konnektorból, még pénzt is spórolhatsz.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás