Tombol az őrület a TikTokon: ez az életveszélyes trend terjed a fiatalok között

Új őrület söpör végig a TikTokon a fiatalok körében. A veszélyes trend elősegíti a rák kialakulását.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.08.08.
Módosítva: 2024.08.08.
bőrrák naptej TikTok

Veszélyes trend indult a fiatalok körében: a tiktokkerek nemcsak azt javasolják, hogy ne használjunk fényvédő krémeket, hanem egyenesen arra buzdítanak, hogy égjünk le a napon. Az influenszerek szerint a napégés gyógyítja a pattanásokat és erősíti az immunredszert. 

Man,With,Sunburn,On,Skin,At,Home
A leégés károsítja a bőrt Fotó: New Africa/Illusztráció

A veszélyes trendhez egyre többen csatlakoznak és leégett, vörös arcbőrrel tanácsolják, hogy kövessük a példájukat, hiszen nagyon hasznos. A bőrgyógyászok azonban arra figyelmeztetnek, hogy bár bizonyítottan egészségügyi előnyökkel jár, ha elegendő napfényhez jutunk, a fényvédő krém nem akadályozza meg a leégést. A leégés pedig növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát, amit ha későn veszünk észre, halálos is lehet. Ráadásul, még károsítja a DNS-t és a bőrsejtek pusztulását okozza, ami fokozhatja a bőr öregedését; tehát hosszú távon esztétikailag is tönkretesszük a bőrünket, ha nem használunk naptejet. 

Allergic,Young,Woman,With,Sunburned,Skin,And,Cream,On,Lilac
Fontos a naptej használata Fotó: Pixel-Shot/Illusztráció

 

Egyre több a bőrrákos Magyarországon 

Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma és a betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz – közölte a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) Magyarországon mintegy 20-25 ezer bőrrákos esetet diagnosztizálnak évente.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, valamint a Semmelweis Egyetem közreműködésével kifejlesztett alkalmazás, a mesterséges intelligencia segítségével csupán egyetlen fotó alapján képes felismerni és osztályozni a különböző bőrelváltozásokat. Többek között képes elkülöníteni egymástól az ártalmatlan anyajegyeket, a vírusos szemölcsöket, valamint a leggyakoribb bőrdaganatokat is, mint amilyen a melanóma vagy a bazálsejtes karcinóma. Az alkalmazást IDE kattintva letöltheted. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás