Sokba kerül, ha szabálytalanul parkolsz: így változtak a büntetések

Jól nézzük meg, hova parkolunk, mert augusztus 1-jétől mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ha közlekedési szabálysértésen kapnak! Dr. Mezei-Rácz Jánost, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakjogászát kérdeztük, mennyit kell fizetnie a szabálytalankodóknak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.17.
bírság parkol fizet

1. Figyeljünk a táblákra!

Nagy árat fizethetünk a tilosban parkolásért: augusztustól 15 600 forint helyszíni bírságot kell fizetni, míg feljelentés esetén a szabálysértési bírság összege ennek duplája, 31 200 forint. Ez vonatkozik a "Megállni tilos", "Várakozni tilos" és a „Korlátozott várakozási övezet” táblák alatti parkolásra is.

LANG4373
Fotó: Somogyi Hírlap

2. Tegyük a szélvédőre!

Ha engedély nélkül várakozunk egy mozgáskorlátozott parkolóhelyen, továbbra is 65 ezer forint helyszíni bírságot kell fizetnünk, de ha feljelentés lesz az ügyből, 130 ezer forint helyett már 156 ezer forint lesz a büntetésünk. Akkor is számíthatunk a bírságra, ha az engedélyt otthon hagyjuk, vagy nem tesszük ki jól látható helyre az autóban.

3. Az öt méteres szabály

Gyakori, hogy a sofőrök az úttest metszéspontjától 5 méteren belül parkolnak. Ha nem figyelünk, 20 ezer forint helyszíni bírságot kell fizetnünk, míg feljelentés esetén ennek majdnem a dupláját, 39 ezer forintot. Büntetésre számíthatunk akkor is, ha körforgalomban vagy útkereszteződésben kell megállnunk.

4. A leállósáv nem erre való!

Csak műszaki meghibásodás esetén álljunk félre az autópálya leállósávjában, ellenkező esetben 32 500 forintot kell fizetnünk a helyszínen, míg szabálysértési eljárásban 65 ezer forintot. Tegyük ki az elakadásjelző háromszöget, és használjuk a láthatósági mellényt és az autó vészvillogóját!

5. Lassítsunk időben!

Zebra előtt lassítsunk, mert ha véletlenül meg kell állnunk a kijelölt gyalogátkelőhelyen, vagy attól nem megfelelő távolságra, 33 ezer forintot fogunk fizetni a helyszínen, míg szabálysértési feljelentés esetén 65 ezer forintot.

6. Rálóg a járdára

Ha ezt külön jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedélyezi, akkor már az is szabálytalan, ha az autó bármely része rálóg a járdára. Emiatt 13 ezer forintos helyszíni bírság, szabálysértési eljárásban 26 ezer forint jár.

7. Hagyjunk helyet a gyalogosnak

Vigyázzunk, mert ha úgy parkolunk a járdán, hogy nem hagyunk legalább 1,5 métert a gyalogosok számára, 20 ezer forintot kell fizetnünk a helyszínen, míg eljárásban 39 ezer forintot. Ha pedig a járda szélességének több mint a felét elfoglaljuk, szintén büntetést kaphatunk: a helyszínen 13 ezer forintot, eljárásban pedig 26 ezer forintot.

8. Menetiránnyal szemben

Főszabály, hogy járművel megállni csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén csak akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad. Ha ezt megszegjük, 13 ezer forintot fizetünk a helyszínen, 26 ezer forintot eljárásban.

9. Síneken megállni tilos!

Bár sokan tudják, hogy tilos a vasúti átjáróban megállni, azt már kevesebben, hogy 30 méteres távolságon belül sem szabad. De ha egy forgalmi dugó miatt sikerül a vasúti vagy villamos pályán, illetve ezekhez közel megállni, akkor a helyszínen 13 ezer forint, eljárásban pedig 26 ezer forint büntetést kell fizetnünk.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás