Rejtélyes fénycsík: ufók jelentek meg az Alföld felett? Most kiderült az igazság – Videó

A szívükhöz kaptak az amatőr csillagászok Dél-Magyarországon attól a különleges látványtól, ami eléjük tárult az égbolton. Aki vasárnap, augusztus 25-én este negyed kilenckor az eget kémlelte, egy fénycsíkot látott elhúzni a csillagok alatt. Sokan azt hitték, ufót vagy meteorithullást észleltek.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.08.28.
Módosítva: 2024.08.28.
meteorit Starlink Magyarország csillagászat

Augusztus 25-én egy lélegzetelállító jelenség csillant fel Magyarország egén. Sokan azt gondolták, egy paranormális jelenség, egy ufó vagy egy hullócsillag húzott el a sötétben, de nem!

A rejtélyes fénycsíkról hamar kiderült, hogy nem is olyan titokzatos /
 A rejtélyes fénycsíkról hamar kiderült, hogy nem is olyan titokzatos (Képünk illusztráció)  / Fotó: AstroStar / Shutterstock

„Csodás látvány volt!”

Aki hisz a földönkívüliek létezésében, biztosra vette, hogy bizony: egy csészealj zuhan a Föld felé, és végre Magyarországon landolt egy ufó – azt gondolva, az újpesti és putnoki visszatérő ufó után már bármi megtörténhet…  A Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) azonban kiábrándította őket: a különleges égi esemény az amatőr csillagászokat is lázba hozta, ők viszont azt hitték, egy meteoritkő darabja csapódik be, 80 éve nem történt ilyen eset. A meteorit ára ugyanis sok esetben drágább, mint az arany.

A rejtélyes fénycsíkot az Alföldön sokan látták: Szegeden, Mórahalmon, Röszkén, Kiskunfélegyházán és még Makón is gyönyörködtek benne.

A fénycsíkot Magyarországról is sokan látták /
A fénycsíkot Magyarországról is sokan látták / Fotó: Magyar Meteoritikai Társaság/Allsky

„A déli égbolton hosszan, egyenletesen haladt előre. Néha fel-felvillant, mintha apróbb darabok leszakadtak volna,  de állandó fénnyel és csóvával is rendelkezett” – írta Tamás a Meteorit Facebook-csoportban, mire Anikó hozzáfűzte: 

Csodás látvány volt! Végignézhettem, ahogy belépett a légkörbe, aztán egyszer csak eltűnt

– mondta a nő.

Hogy mit láttak sokan, az gyorsan kiderült: az Elon Musk-féle Starlink műholdak zuhantak vissza a földre. „A Magyar Csillagászati Egyesület ALERT-listáján megjelent egy észlelés, hogy este negyed kilenckor kint volt valaki csillagászkodni, és látott egy közepesen lassú, a horizonttal párhuzamosan haladó fényfoltot, amiről darabok szakadtak le. A hivatásos csillagászok rögtön tudták, hogy ez mi. Nem lehetett tűzgömb, amiben meteorit érkezik a Földre. Ez tipikusan az az eset volt, amikor műhold zuhant a légterünkbe. Felrobbant a Merlin hajtóműve a Starlinknek, és nem tudta pályára állítani a műholdakat, és egy sín elengedte a húsz darab műholdat. Ezekből hullott le egy hazánk közelében. Ez egy űrszemét-visszatérés volt” – húzta alá Kereszty Zsolt, a Magyar Meteoritikai Társaság (MMT) elnöke.

A fénycsíkot valójában egy Starlink műhold okozta /
A fénycsíkot valójában egy Starlink műhold okozta / Fotó: Magyar Meteoritikai Társaság/Allsky

Ritka esemény volt, amit a magyarok is láttak. 

Nagyjából négy országban látták, és Magyarország légteréből is lehetett észlelni. Hat éve nem volt látható űrszeméthullás itthonról. Akkor a Szegedi Csillagvizsgálóból látták az űrszemetet. Ez egy nagyon ritka esemény, és részben ezért is különleges

– emlékeztetett Zsolt.

Sokan félrenézték

A rejtélyesnek hitt „fénycsík” – azaz műhold – a zuhanás folytán teljesen elégett. Ami kár, ugyanis a visszahullott műholdak darabjai is igen értékesek, akárcsak a becsapódott meteoritok. „Egy ép űrszemétdarab kuriózumnak számít, mint a meteoritdarabok. Mint ritkaság, értékes. A Starlink darabjai mind elégtek, de ha véletlenül épen becsapódott volna a Földbe egy kis része, akkor az több ezer dollárt is érhetne” – mutatott rá az MMT elnöke.

Magyarországra még nem hullott műhold a szakértő szerint – csak olyan eset fordult elő, amikor hazánk légteréhez közel haladt el zuhanás közben. 

A mostani műhold Ausztria, Macedónia, Szerbia déli része és Románia légterét érintve zuhant

– mondta Zsolt, aki szerint sok tévhit keringett a rejtélyes fénycsík kapcsán.

„Többen félreértették a helyzetet, hogy a szilvafát kettévágta, összetörte a járdát valami és hasonlók. Az emberek azt hitték, hogy meteorit hullott, de sajnos nem. Utoljára nagyjából 80 éve volt erre példa” – zárta szavait Zsolt. Szóval lehet, hogy valaki egyetlen ilyet lát életében – ha szerencséje van.

Mutatjuk a műhold zuhanását! 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás