Figyelmeztet a NASA: furcsa tárgy közelít a Föld felé

A tudósok is csak találgatnak egyelőre.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.20.
veszély objektum meteor NASA

A NASA szakemberei egy titokzatos, hipersebességgel az űrben mozgó objektumot észleltek, amelyről egyelőre még ők sem tudják, hogy mi az.

GALAXISOK ÉS GALAXISHALMAZOK A TÁGULÓ VILÁGEGYETEMBEN
Furcsa égi jelenségre lettek figyelmesek a szakemberek Fotó: Triff

A meteorit, amely a becslések szerint több mint 27 306-szor akkora, mint a Föld, a jelek szerint olyan gyorsan mozog galaxisunkban, hogy akár ki is törhet a Tejútrendszerből. A titokzatos csillagszerű objektumot a Földtől több mint 400 fényévnyire észlelték, amint óránként több millió mérföldes sebességgel haladt.

Először a NASA Backyard Worlds: Planet 9 projektjében részt vevő tudósok azonosították a meteoritot. Bár az objektumot még nem sikerült meghatározni, a szakértők feltételezik, hogy egy barna törpecsillagról van szó, amely jellemzően nagyobb, mint egy bolygó, de nincs akkora tömege, hogy kárt okozzon a Földben.

Ha a rejtélyes objektum valóban egy barna törpecsillag, akkor ez lenne az első dokumentált eset, amikor egy hipersebességű pálya képes leszakadni a galaxisunkból.

Nem tudom leírni, mennyire izgatott vagyok

- mondta Martin Kabatnick, tudós és a NASA Backyard Worlds projektjének régi tagja, aki hozzátette, hogy amikor először látta meg volt győződve arról, hogy már biztosan jelentették a furcsa objektumot.

Dr. Kyle Kremer csillagász szerint, több elmélet is létezik, amelyek megmagyarázhatják, hogy a CWISE J1249 miért mozog ilyen gyorsan.

Az egyik szerint egy kétcsillagú vagy kettős csillagrendszerből katapultálódott ki, miután fehér törpe testvércsillaga egy szupernóva néven ismert magfúziós reakcióban összeomlott. Egy másik elmélet szerint a CWISE J1249 egy szoros csillaghalmazból, úgynevezett gömbhalmazból származhatott, ahol kiszabadult egy fekete lyuk vonzásából.

A NASA Goddard Űrrepülési Központjának tagjai, akadémikusok és kormányzati tudósok most egy jelentést készítenek ezekről a megfigyelésekről, amely még a Cornell arXiv oldalának szakértői értékelésére vár - írja az Unilad.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás