Hatalmas aszteroida csapódik a Földbe 14 éven belül? – A NASA felkészült a legrosszabbra

A NASA már most igyekszik felkészülni.



Megosztás
Szerző: L.A.
Létrehozva: 2024.06.27.
aszteroida űr NASA

A Unilad arról számolt be, hogy a NASA nem akármilyen gondolattal kezdett el foglalkozni: mi történik, ha van egy aszteroida, amely 72 százalékos eséllyel csapódik be a Földbe a következő 14 évben?

Illusztráció / Fotó: Pixabay

Az aszteroidák kis, sziklás jellegű objektumok, amelyek a Nap körül keringenek. Bár kisebbek, mint a bolygók, mégsem szeretnénk, ha egy a Föld felé tartana, nemhogy eltalálná azt. Éppen ezért a NASA szakemberei állítólag éppen erre az eseményre készülnek fel. A tudósok egy szimulációt teszteltek, amelyben arra a lehetőségre készülnek fel, hogy egy aszteroida 72 százalékos eséllyel becsapódhat bolygónkba 14 éven belül.

A NASA egy jelentésben kifejtette, hogy bár belátható időn belül nem ismert jelentős veszélye annak, hogy egy aszteroida becsapódjon a Földbe, az ehhez hasonló gyakorlatok felbecsülhetetlen értékűek.

A gyakorlat kiindulási feltételeinek bizonytalanságai lehetővé tették a résztvevők számára, hogy egy különösen nagy kihívást jelentő körülményt mérlegeljenek

– mondta Lindley Johnson, a NASA washingtoni központjának nyugalmazott bolygóvédelmi szakembere.

Egy nagy aszteroida becsapódása potenciálisan az egyetlen olyan természeti katasztrófa, amelynek megelőzésére az emberiség évekre előre meg tudja jósolni a becsapódást és lépéseket tud tenni.

A szimuláció során – amelyre a marylandi John Hopkins Alkalmazott Fizikai Laboratóriumban került sor – közel 100 szakértőt kértek fel arra, hogy fontolják meg az eseményre adott válaszlépéseket, ha az valaha is bekövetkezne. Sajnos az első megállapítások nem voltak elegendőek az aszteroida méretének és útvonalának megértéséhez.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás