„Elferdült a szája” – borzalmas dolog történt a tiszaföldvári tinilánnyal a boltban

Az egyik percben még boldogan beszélt az édesanyjával telefonon, a másikban már a földön feküdt egy fiatal lány. A tiszaföldváriak hálálkodva üzentek egy névtelen jótevőnek, aki önzetlenül rohant oda a gyerekhez, hogy segítsen neki. Ha nem cselekszenek időben, akár nagyobb baj is lehetett volna.



Megosztás
Szerző: Erdei Róbert Arnold
Létrehozva: 2024.08.16.
Módosítva: 2024.08.16.
Tiszaföldvár rosszul lett meleg

Szinte már az utolsókat rúgja a forró hőség, mielőtt a hűvösebb időjárás beköszöntene. A kánikula még utoljára berúgta az ajtót: országszerte 35 és 38 fokos hőség tombol, ami nemcsak az időseket, de a fiatalok szervezetét sem kíméli. Legutóbb egy tiszaföldvári tinit terített le a meleg. Patrícia épp egy boltba ment bevásárolni, amikor rosszul lett.

A 14 éves lányt leterítette a meleg /
A 14 éves lányt leterítette a meleg / Fotó: Madrolly

„Minden perc számított”

A 14 éves lány augusztus 11-én, vasárnap tért be a barátjával az egyik boltba Tiszaföldváron. Épphogy a kasszához ért, amikor a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében élő fiatal furcsán kezdte érezni magát. „Egyik pillanatban még telefonon beszélgettünk, jó kedve volt. Miután letettük, néhány perccel később egy ismeretlen számról csörgetett valaki. A barátja volt az! Mondta, hogy azonnal menjek, mert a lányom rosszul lett!” – idézte fel a riasztó perceket a Metropolnak Patrícia édesanyja, H. Katalin.

Minden hirtelen történt: Patrícia a kasszánál várt, hogy fizethessen, amikor felborult a vérkeringése. Egy másik vásárló, egy férfi szúrta ki, hogy nincs jól a lány. „Ő szólt Patríciám barátjának, hogy rosszul van a lányom” – mondta a fiatal anya.

A lány riasztó tüneteket mutatott. 

Elszínesedett a bőre és elferdült a szája, sápadt volt

 – mondta Katalin, aki szerint azonnal kellett cselekedni. „Minden perc számított, mert a vérkeringésével lehetett baj és elájulhatott volna, vagy még ennél rosszabb is!” – húzta alá Katalin.

Patrícia barátja hősként viselkedett: a lány már ekkor nehezebben mozgott, ezért rátámasztotta a karjára a lányt, kisegítette a boltból és a fűre fektette. Eközben Katalin motorra pattant, és sietett a gyermekéhez. „Közel lakom, szerencsére. Öt perc alatt odaértem” – mondta az anya, aki amint odaért, egy fához kísérte a gyermekét, el a tűző naptól – nehogy még rosszabbul legyen miatta.

A lábát feltámasztottam a magasba a fatörzsére, hogy a kezem szabad maradjon. Így tudtam, hogy kap majd elég vért, és oxigént az agya

 – idézte fel Katalin.

„Folyamatosan itattam!”

A barátját beküldte vízért és szőlőcukorért. Eközben az a férfi sem feledkezett meg Patríciáról, aki elsőként vette észre, hogy a lány rosszul van. 

„Kijött és segített! A férfi kocsija pont ott állt, ahol a lányom feküdt. Rögtön megkérdezte, hogy miben segíthet. Mondtam, hogy ha minden igaz, kapunk segítséget. Esetleg még egy rongy, ruha, bármi jól jött volna, amit be tudok vizezni a lányomnak. Mondta, hogy az sajnos nincs, de a végéig velünk maradt” – mondta az anya, aki nagyon hálás a vásárlónak – az alak ugyanis az autójával hazamenekítette a tomboló melegből a lányát.

Patríciát már a család többi tagja várta a kapuban – ők vették át a stafétát, és kísérték a hűvösbe. A lány még órákig rosszul volt – de az édesanyja ápoló kezei helyrehozták. 

Folyamatosan itattam, mert kiszáradt! Estére már teljesen stabil lett az állapota, jobban volt. A szája kékről rózsaszínre váltott, visszatért a bőrszíne is

 – nyugodott meg Katalin.

A nő szinte biztos benne, hogy a meleg terítette le a gyermekét. „A meleg miatt volt ez az egész! Szerintem a szervezetét megterhelte, ráadásul keveset is ivott” – panaszkodott az anya.

Nemcsak a vérkeringési betegségben szenvedőkre és az idősekre lehet veszélyes a hőség – a nagy meleg bárkit leteríthet, ha nem hidratálja magát folyadékkal. Hőgutát is kaphatunk: fejfájás, zavartság és szédülés is jelentkezhet. A meleg miatt szapora légzés alakulhat ki, ráadásul a vérnyomásunk is az egekbe szökhet. Vigyázz magadra!

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás