5+1 tipp: ezt tedd, ha érzed, hogy nem vagy jól az extrém melegtől

Az alábbi tippek, trükkök, praktikák segíthetnek, hogy elkerüld a hőség miatti, ájulással fenyegető rosszullétet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.21.
forróság praktika kánikula nyár hőhullám

A héten beköszöntött a valódi nyár, mely nemcsak a júniusi időjáráshoz képest tartogat az emberek számára extrém meleget.

hőség kánikula forró autó kocsi gépjármű bezárt állat gyerek forróság illusztráció sablon
Ha nem vagy jól, inkább húzódj félre, míg összeszeded magad! (Képünk illusztráció – Fotó: Pexels)

Június 19-én szerda 0 órától egészen június 22-ig szombat éjfélig rendelte el az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. A HungaroMet előrejelzése alapján pedig a Belügyminisztérium vasárnapig meghosszabbította és további vármegyékre is kiterjesztette a hajléktalanok egészségének megóvása érdekében elrendelt vörös kódot. Ebben a párásan fülledt, meleg időben nemcsak a hozott intézkedésekre, hanem a szervezet jelzéseire is ajánlott jobban odafigyelni!

A mai nap nemcsak délelőtt 11 és délután 16 óra között kerüld a napos tereket! Persze jobban teszed, ha egyáltalán nem mész a napra, amellett, hogy megfelelő faktorszámú naptejet, valamint UV-szűrős napszemüveget használsz a káros UV-sugarak ellen. A napokon át tartó hőségben a szervezeted éjjel sem tud úgy lehűlni, ami miatt sokkal fáradtabb, kialvatlanabb vagy. Ehhez pedig az is hozzájárul, hogy nemcsak a vérnyomásod ingadozik, de könnyebben leszel rosszul, hiszen elképesztő terheléssel kell megküzdened napokon át.

Most mutatunk néhány olyan tippet, trükköt, amit érdemes megjegyezned és alkalmaznod, amint egy kicsit is bizonytalannak érzed magad. Még azelőtt, hogy elájulnál, még azelőtt, hogy megszédülnél, annyira rosszul lennél, hogy mentőt kelljen hozzád hívni, alkalmazd az alábbi praktikákat:

1. Ha teheted, kerüld a napot és menj árnyékba, de még jobb, ha olyan hűvös épületbe mész be, melyben nemcsak nem érnek a Nap sugarai, de le is hűlhet a tested. Ilyenek a plázák, a mozik, a színházak és a hivatali épületek, ahol ha nem az ajtóban állsz meg, minden bizonnyal engedik, hogy hűsölj egy keveset.

2. Ülj le valahova, amíg összeszeded magad és elég erőt érzel magadban ahhoz, hogy tovább menj! Ha pedig már ülsz, például autóban, akkor mindenképp húzódj félre, amíg helyre nem jössz annyira, hogy mindenki számára biztonságosan közlekedhess a forgalomban.

3. Hűtsd le magad, képletesen és szó szerint is. A megfelelő folyadékpótlás a nyári kánikulában nem a szokásos mennyiséget jelenti, hanem azt, hogy nagyjából másfélszer annyit iszol, mint általában. Ez lehetőleg sima, esetleg ízesített víz legyen. A vízhajtó hatású folyadékokat, mint pl. egyes teák, a kávé és az alkoholok, jobb, ha elkerülöd egy-egy forró nyári napon.

Az extrém melegben különösen fontos, hogy lehűtsd magad. Fotó: Balogh Zoltán

4. A sok folyadék pótlása mellett a szervezetből kimosódott ásványi anyagokat, sókat is pótolnod kell, ezért nem árt, ha van nálad valami, amit gyorsan megeszel, mikor nem vagy annyira jól. Egy kis édes vagy sós keksz, egy kis cukorka vagy egy kockacukor is gyors segítség lehet.

5. Legyen nálad valamilyen kendő, amit a városi csapoknál, kutaknál bevizezhetsz, a tarkódra tehetsz vagy megtörölheted vele az arcod. Hidd el, jót fog tenni, ha miután a hideg vízbe mártottad, kifacsartad, a csuklódra teszed, hogy egy kicsit lehűtsd a felhevült tested.

+1. Tarts magadnál legyezőt, mely mondanunk sem kell, jól jön azokon a közlekedési eszközökön is, ahol esetleg elromlott vagy nem is volt légkondicionáló.

Ami pedig különösen fontos, hogy semmi esetre se hidd azt, hogy egyedül vagy ezzel. Az ilyen mértékű extrém hőségben, mely napokon át gyötri a szervezetet, nemcsak magadra, hanem másokra is érdemes odafigyelned. Aki pedig valamiért nem érzi jól magát, nyugodtan merjen segítséget kérni, hogy jobban legyen.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás