6 tipp, amivel a legnagyobb hőségben is hűvös marad a tetőtér

Tombol a nyár, egyre forróbb napok jönnek...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.10.
Módosítva: 2024.08.14.
hőség praktika tetőtér

A tűző nap pillanatok alatt felmelegíti a tetőteret, és a hőség elviselhetetlenné teszi az emeleti szobákat. A Fanny magazin összegyűjtött néhány módszert, amelyekkel a legnagyobb kánikulában is hűvösen tarthatjuk a lakást.

Unhappy,Housewife,In,The,Modern,House,In,Sunny,Hot,Summer hőhullám
A ventilátor valójában nem hűti a levegőt (Fotó: Shutterstock)

Csupán egy gombnyomás!

A külső redőny biztosítja a legjobb hővédelmet a tetőtéri ablakokra, emellett kiváló hangszigetelő, így az utcazaj többé nem zavarja meg a pihenésünket. Hátránya, hogy a többi árnyékoló megoldáshoz képest drágább, és lehúzva teljesen elzárja a fényt.

Engedjük be a fényt

Szerencsére a ferde síkú ablakokra is felszerelhetjük a reluxát, amely bár kevésbé hatékony, mint a redőny, előnye, hogy a lamellák elforgatásával vagy felhúzásával szabályozhatjuk a szobába jutó fény mennyiségét. Fontos, hogy a lamellák domború oldala mindig a sugárzó hő irányába nézzen: nyáron az ablak felé, télen pedig a szoba felé.

Lehúzható árnyékoló

Déli és nyugati tájolású helyiségekben, ahol nyáron a legmelegebb van, a roletta egy költséghatékony megoldás lehet. Ferde ablakokra érdemes rugós szerkezetet választani, amely döntött állásban is feszesen tartja az árnyékoló vásznat. Ha szeretnénk, hogy napközben is átengedje a fényt, válasszunk fényáteresztő anyagot.

Szárnyaktól függően

Az emeleti szobák ablakaihoz zsalugátert is tehetünk, ezzel az épület homlokzatát is díszítjük. Érdemes a mozgatható lamellás változatot választani, hiszen így a kívánt napfény és levegő mennyiségét tetszőlegesen szabályozhatjuk. Léteznek egy-, két-, sőt akár három-vagy négyszárnyúak is, ez utóbbi harmonikaszerűen nyitható és zárható.

Húzzuk be a függönyt!

Ha régi, rosszul szigetelő nyílászáróink vannak, a nyári forróság még inkább bejut a lakásba. A szigetelésnél jóval olcsóbb megoldás, ha lecseréljük a sötétítő függönyt egy hőszigetelő, úgynevezett blackout függönyre. Hőmegtartó tulajdonsága révén télen kellemes meleget, nyáron pedig hűvösebb levegőt biztosít a tetőtérben. Hátránya, hogy ferde síkú ablakokra nem mutat jól.

Fóliát az ablakra

Dekorációs céllal is dönthetünk a hővédő fólia mellett. Felhelyezése rendkívül egyszerű, a kétoldalas matrica segítségével szinte pár perc alatt felragaszthatjuk. Csupán egy hajszárítóra lesz szükségünk, hogy a felragasztott réteget egyenletesre, légbuborékok nélkül tudjuk az üvegre simítani.

Megoldások az erkélyre!

Árnyékoljuk a teraszt!

Ha a forróság elől kellemes árnyékban szeretnénk pihenni, az egyik legegyszerűbb megoldás, ha a teraszt vagy erkélyt napernyővel árnyékoljuk. A kisebb erkélyekre ideális lehet a féloldalas napernyő, amelyet közvetlenül a fal mellé állíthatunk, így a tartóoszlop nem foglal helyet.

Vitorla a fejünk felett

Ha nincs elég hely az erkélyen egy napernyő számára, egy kifeszített napvitorla már megfelelő árnyékot nyújthat. Vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a napvitorla megfelelő méretű a balkonunkhoz. A háromszögletű vitorla ideális kisebb területek árnyékolására, míg a négyszögletű nagyobb helyekre ajánlott.

Ha oldalról süt a nap

A napellenzőt nem csak a balkon tetejére, hanem árnyékoló oldalfalként is használhatjuk, feltéve, hogy rendelkezésre áll a megfelelő méretű felület. Ha a kényelem a fontos, a kézi helyett érdemes az elektromos változatra beruházni, amelyet távirányítóval vagy mobilappal is vezérelhetünk.

A szúnyogoktól is megvéd

Kényelmesen pihenhetünk a baldachinos függönyök mögött, ráadásul a szúnyogok ellen is védenek. Fontos, hogy ne hagyományos függönyanyagból készüljön, mivel az nem ellenálló a környezeti hatásokkal szemben. Válasszunk olyan speciális, tartós és időjárásálló anyagot, amely képes ellenállni az UV-sugárzásnak és az esőnek.

Futtassuk be növényekkel!

Árnyékolásra fából vagy fémből készült rácsok is telepíthetők az erkélyre. Előnye, hogy elbírják a futónövényeket, például a borostyánt, vadszőlőt vagy a loncot is, így nemcsak árnyékban élvezhetjük a jó időt, de mindenki csodálni fogja a virágokkal díszített balkont is.

Az eső sem akadály

A pergolát nemcsak a kertbe, hanem a teraszra is felállíthatjuk. Már kaphatók napellenzős tetővel felszerelt változatok, amelyeket könnyen kinyithatunk, így élvezhetjük az árnyékot. Ha komolyabb, motorizált pergolát választunk, távirányítóval vezérelhetjük, és ha időjárás-érzékelővel van felszerelve, eső esetén bezárja a lamellákat.

Megsülünk a melegtől

Az évek óta népszerű polikarbonát tető véd az eső, az UV sugárzás ellen, és átengedi a fényt. Hátránya, hogy hajlamos felmelegedni, így nyáron szauna van alatta, ezért érdemes plusz árnyékolót, például napvitorlát is felszerelni alá a nagyobb melegekben. Talán jobb megoldás lehet, ha cserépből vagy lemezből építünk tetőt a terasz fölé.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás