Ez a kézjel mentette meg a kaposvári nő életét – Videó

A fiatal nő félelmében csak némán, kézjelekkel kommunikált a bolti eladóval, aki azonnal felismerte a segélykérést és riasztotta a rendőrséget. Ezzel sikerült megmentenie a bántalmazott nőt.



Megosztás
Szerző: M. N.
Létrehozva: 2024.08.24.
erőszak kézjelzés segítség eladó

Micsoda történet! Bántalmazott nőt mentett meg egy bolti eladó, amikor felismerte a neki mutatott segélykérő kézjeleket – adta hírül a police.hu. A megdöbbentő eset egy kaposvári ruhaboltban történt, amiről videófelvétel is készült. Ezen az látszik, hogy egy nő besétál a boltba, nyomában egy férfival. Miközben a nő jár-kel a boltban, a segélykérés kézjelét kezdi mutatni a bolti eladónak, aki vette az üzenetet, elrohant és hívta a rendőrséget.

A bolt kamerája mindent rögzített (Fotó: police.hu)

„A néma segélykérés csupán egy aprócska mozdulat, ami egyszerre láthatatlan, de jól látható, néma, de mégis égbekiáltó, és képes arra, hogy két, akár vadidegen embert egy pillanatra összekössön, életet mentsen, vagy egy elkeseredett sorsot fordítson meg”

– hívta fel a figyelmet a rendőrség a police.hu oldalon.

Néma segélykiáltás

A bolti eladó egy másodperc alatt felismerte a bántalmazásra utaló „néma segélykiáltás” egyezményes kézjelét, ami miatt sikerült megmentenie az ismeretlen nőt. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság beszámolója szerint a nő Kaposváron, fizikai bántalmazástól sem mentes kapcsolatból” keresett kiutat. Az áldozat a férfi jelenlétében nem mert kiabálni vagy szavakkal kommunikálni, mindössze erre volt lehetősége, bízva abban, hogy felismerik a kézjelet. Szerencséje volt, ugyanis a bolti eladó ismerte, hogy mit jelent a mozdulatsor és feltűnés nélkül hívta a rendőrséget.

A bolti eladó, ahogy meglátja a kézjelet, némán siet segítséget hívni
(Fotó: police.hu)

A rendőrök ezután perceken belül megérkeztek a helyszínre, ahol elfogták a 23 éves férfit, majd kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, és a megelőző távoltartásról is intézkedtek.

A történteket az üzlet biztonsági kamerája is rögzítette, a felvételt a rendőrség a közösségi oldalán is megosztotta. A bolti eladó mentőakciója egy pillanat alatt felkerült a Facebookra is, ahol a kommentelők elismerő szavak mellett azt írják: „Ő egy igazi hős!” valamint, „Tiszteletre méltó, hogy nem fordított neki hátat és azonnal a segítségére sietett!”.

Így kell használnod a kézjelet, ha szükséged lenne rá:

A néma segélykiáltás vagy segélykérő kézjel (Fotó: police.hu)

A néma segélykiáltás vagy segélykérő kézjel, angol nevén Signal for Help vagy Violence at Home Signal for Help („családon belüli erőszak segélykérő jelzés”) egyezményes kézjelzés, melyet bárki használhat, személyesen vagy akár videóchaten is, hogy jelezze, nem érzi biztonságban magát vagy segítségre van szüksége.

A kézjel egy folyamatos, ismételt mozdulatsorból áll: négy kinyújtott ujj alá kell hajtani a hüvelykujjat, majd ráhajtani a négy ujjat a hüvelykujjra.

Korábban a Ripost is készített egy videót, melyben pontosan, lépésről-lépésre bemutatták, hogyan kell használni ezt a nemzetközi segélykérő kézmozdulatot. Itt tudod megtekinteni:



 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás