Fuldoklik a főváros a hőségtől, kevés a párakapu és az ivókút, önti a forróságot a beton

A pokoli kánikula olyan terhelést ró a szervezetre, ami mindenkit megvisel. A nyár elején a főpolgármester párakapukat, ivókutakat ígért – de ígért már több zöldfelületet is, ami enyhíthetné a forróságot. Ehelyett van lebetonozott Blaha Lujza tér.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.28.
Módosítva: 2024.08.28.
kánikula hőség időjárás Budapest pokol

Ebben a rekkenő hőségben jólesik egy hűvös reggeli zuhany. Aztán felöltözöl, elindulsz a munkába, és már a megállóban állva azt érzed, hogy leolvad rólad a ruha. Sehol egy árnyék, egy szökőkút, egy párakapu, vizet sem osztanak. Azután felszállsz egy buszra, trolira vagy villamosra, és egyre jobban érzed, hogy nehéz napod lesz. Talán a villamossal a legjobbak az esélyeid, az újabbakon van légkondi és megy is. A busz kétesélyes: attól függ, milyen napja van a sofőrnek és mennyi üzemanyagot kell megtakarítania. Ha pedig még metróznod is kell, akkor tegyél le minden reményről: Karácsony Gergely még főpolgármester-jelöltként azzal kampányolt 2019-ben, hogy nincs légkondi a metrón, de ő majd megoldja – azóta sincs.

A Blaha Lujza tér hőségben. Egyszer talán megnőnek majd a fák…  A burkolat visszasugározza a hőséget / Fotó: Bánkúti Sándor

A főpolgármester 2024. május végén azt is bejelentette, hogy lesz fa, virág, párakapu, árnyékoló, vízosztás a kánikulában, hogy szebbé, jobbá és kényelmesebbé tegyék a nyarat a fővárosban élők számára. Azt, hogy ez mennyire valósult meg – vagy sem –, bárki tapasztalhatta, ha a fővárosban járt.

Autósnak lenni sem könnyebb Budapesten: az összevissza biciklisávok miatt még iskolaszünetben is sokszor csak araszolva lehet haladni, ami miatt az autók motorja, valamint a kipufogógázok tovább melegítik a levegőt. Így nem pusztán a levegő szennyezettsége nő, hanem a hőmérséklete is. Arról nem is beszélve, hogy hétvégére még a pesti alsó rakpart egy viszonylag hosszú szakaszát is lezárják.

A párakapuk legalább egy kis enyhülést jelentenek – már ahol vannak / Fotó: Bencsik Ádám

Aki még nem tette, próbálja ki napsütésben a rakparti sétát a kerékpározók, gördeszkázók és görkorizók között, miközben közel 40 fokban az aszfalt felmelegszik és visszatükrözi a hőt. Nappal a rakparton elviselhetetlen a hőség a Duna közelsége ellenére is, árnyék pedig sehol.

Ebben a pokoli hőségben egy-egy párakapu igazi felfrissülést jelenthet. Csakhogy leginkább a Belvárosban találhatunk, ahol az V. kerületi önkormányzat többet is felállított, egyébként alig van, és az is csak néha működik. 

Keletinél lévő ivókút, ami soha nem működött és kispesti játszótér, ami életveszélyes
„Ivókút” a Keleti pályaudvarnál lévő aluljáróban – a „zöld városvezetés” kezelésében / Fotó: Metropol

Nem beszélve a működésképtelen, undorító, borzalmas szagot árasztó, szemetesnek csúfolható ivókutakról, melyek közül alig lehet használhatót találni az aluljárók közelében. Némelyikben régen bebarnult csikkek árválkodnak, és azt is nehéz megállapítani, hogy működött-e egyáltalán valaha. Az extrém hőségben ugyanakkor nagy szükség lenne rá, hogy minél több helyen ivóvízhez jussunk.

A legjobb persze az, ha valamilyen ligetes, zöld, fás területre tudunk menni, ahol a természet ökoszisztémája miatt a hőmérséklet alacsonyabb, mint a betondzsungelben. Így például a Blaha Lujza térnél sokkal ideálisabb a Városliget, mely valódi zöld oázist jelent a fővárosban – ennek a fejlesztését persze Karácsony Gergely ellenezte és főtájépítésze még mindig bírálja. Sebaj, az emberek szeretik.

20230929_varosliget_02446_MW_bulvar_MK
A Városligetben szökőkút és hatalmas zöldfelület enyhíti a hőséget / Fotó: Máté Krisztián

Az aszfaltos, macskaköves területeken, főleg a kőépületek között, ahol sok a beton, nagyok az üvegablakok, melyek mind visszaverik a hőt, szinte lehetetlen ép ésszel megmaradni, mert egyfajta melegházként hatnak. Az egész környék olyan lesz, mint egy hatalmas terrárium. Így ezeken a területeken különösen indokolt az utcák folyamatos locsolása és hűtése, ami növeli a páratartalmat.

Szinte elviselhetetlen volt az idei nyár, és még nincs vége / Fotó: MK / Metropol

A napok, hetek, hónapok óta tartó kánikula, mely az AccuWeather előrejelzése szerint legalább szeptember közepéig tart majd, megviseli a szervezetet, és ezt az éjszakai magas hőmérséklet miatt sajnos nem tudjuk kipihenni. Nem csoda, ha mindenki feszült és kimerült.

A Köpönyeg előrejelzése szerint messze még az enyhülés: augusztus 28-án szerdán a napsütésé lesz a főszerep, az ország nagy részén nem várható csapadék, legfeljebb a Dunántúlon lehet egy-egy futó zápor. Hajnalban 15-22, délután 30-36 fok várható. Az északkeleti szél főként a Dunától keletre lehet élénk. 

Nézd meg, milyen hőség van Kínában!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás