50 fokos hősziget, napfényt visszasugárzó fekete aszfalt: újabb baloldali kamuzöldítés a Csengery utcában

Nemrég újult meg a Csengery utca Király és Szófia utca közti szakasza, Soproni Tamás momentumos polgármester azonban megint csak tipikus baloldali „marketingzöldítést” hajtott végre, az eredménynek semmi köze a klímatudatossághoz.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.08.15.
Módosítva: 2024.08.15.
klímavészhelyzet terézváros Soproni Tamás

Bár napjainkban dőlt meg a 78 éves rekordhőség, és mindannyian tudjuk, a brutális meleg az elkövetkező években is csak emelkedni fog, a baloldali, magát klímatudatosnak valló Soproni Tamás polgármester mégsem ennek jegyében újíttatta fel és zöldíttette a Csengery utca Király és Szófia utca közti szakaszát. A lakosság életminőségét javító ügy, a hőség elleni védekezés alig jelenik meg, gyakorlatilag teljes az ökoszemlélet hiánya. 

A terézvárosiak érzik meg legjobban a kánikulát, most a Csengery utcában élők estek el attól a lehetőségtől, hogy élhetőbb legyen a környék a nyári forróságban – Fotó: Metropol

Az idei nyár megmutatta, hogy az épített környezetben, Budapesten a hőség mennyire elviselhetetlenné kezd válni. Pláne rossz helyzetben vannak a belvárosi részeken, társasházban élők, hiszen rengeteg helyen még klímát sem engedélyeznek használni, ráadásul éjjelre sem hűl le annyira a levegő, hogy ablakot lehessen nyitni. Az aszfaltozott utcákon járva gyakran keressük az árnyékot adó fákat, nem beszélve a működő ivókutakról. Mint tudjuk, egyikből sincs sok, főleg nem Terézvárosban, ahol budapesti viszonylatban is a legkevesebb a zöldterület egy főre jutó aránya. Az adatok szerint csupán 0,4 nm/fő, ami egy kisebb hűtőszekrény méretével ér fel... 

Ezért is érthetetlen Kovács Balázs Norbert szerint, hogy a momentumos Soproni miért nem klímatudatosan újíttatta fel a Csengery utcát. Terézváros Fidesz–KDNP-s képviselője aggodalmát fejezte ki például amiatt, hogy a kerületvezetés a régi kockakő helyére a meleget 93 százalékos hatásfokkal a házak falára és a szűk utcára visszasugárzó fekete szimpla aszfaltot tett. Az árnyékot adó és a környezetet hűteni képes új fák telepítése pedig teljesen átgondolatlan. Mint fogalmazott: „Miközben a klímavédelemről és vészhelyzetről beszélünk és arról, hogyan próbáljuk a felmelegedés hatásait csökkenteni, addig a gyakorlatban azt látjuk, hogy a magát zöldnek nevező momentumos polgármester egy olyan beruházást hajt végre a klímatudatosság jegyében, ami pont ellentétes hatást vált ki.”

50-60 fokos hőszigetek jönnek létre

A Csengery utca esetében koncepcionális problémák vannak, az eddigi bazaltburkolatot lecserélték egy sötét színű aszfaltra, ami sokkal jobban szívja magába és tartja meg a meleget, ezzel pont ellentétes hatást váltottak ki, hiszen növelik a felmelegedést az utcában. Fákat ültettek és az elvett 50 parkolóhelyen zöld szigetecskéket alakítottak ki. A baj az, hogy locsolást kell külön végezni rendszeresen, hagyományos módon. Ez viszont amellett, hogy pluszköltségeket igényel, hiszen további szén-monoxid-kibocsátással terheli a környezetet, ahelyett, hogy ökológiai szemléletben gondolkodva alakították volna ki ezt az utcát. Kitűnő példa az V. kerület, ahol a például stockholmi módszert is alkalmazzák. Ennek lényege, hogy az esővizet összegyűjtik és a föld alatt tárolják, onnan szívja fel folyamatosan a fa gyökere a vizet. Így egy aszály sem gond. Soproni mintaprojektjében azonban az ereszcsatornákat sem kötötték be ebbe a víztározó rétegbe, így az esővíz továbbra is a csatornába folyik el, pazarló módon. Ennek hiánya egyébként már látszik is az elültetett növények esetében, hiszen az átadás után pár héttel már több frissen ültetett növény ki is égett. A fák ugyanis a csapadékvíz megtartása nélkül nem tudnak annyira növekedni sem pedig hatékonyan hűteni a környezetet

– mondta kérdésünkre reagálva a fideszes terézvárosi képviselő. Kovács hozzátette: „Az aszfaltozott közterületek miatt elképesztő hőszigetek alakulnak ki, ahol 50-60 fokos hőmérséklet is előfordulhat. Tehát az alapvető cél az kellett volna legyen a baloldali kerületvezetés számára, hogy ezt a hősziget hatást csökkentsék.” 

 

A kamuzöld Karácsony Gergely sem remekelt a klímatudatosság terén

Karácsonyék háza táján sem jobb a helyzet, a főpolgármester kihirdette ugyan a klímavészhelyzetet – ehhez csak egy darab papírt kellett aláírnia –, a gyakorlatban azonban nem sok minden történt annak érdekében, hogy a hőség elviselhetőbb legyen a városlakók számára. Vadászni kell az árnyékot a központi városrészekben – kivéve a Belvárost, ahol a kerület gondoskodik zöldfelületekről, parkokról és a Városligetről, ami kormányzati kezelésben van. Az FKF ugyan locsolja az utakat és a Városháza parkban felállítottak egy párakaput, a főpolgármester annyit tesz, hogy videón hirdeti a vízivás fontosságát és arra büszke, hogy néhány köztéri ivókutat létesítettek és Sopronihoz hasonló, hagyományos módon fát ültettek.
 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás