Nyolcvanadik születésnapját ünnepli a Rubik-kocka atyja - Galéria

Világszerte a mai napig óriási népszerűségnek örvend a magyar találmány, a Rubik-kocka, amelynek feltalálója, Rubik Ernő 80. születésnapját ünnepli.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.07.13.
Rubik-kocka rubik ernő találmány jubileum

Rubik Ernő a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Állami Díjas magyar szobrász, építész, formatervező, belsőépítész, játéktervező, feltaláló és egyetemi tanár. A Rubik-kockát, akkori nevén bűvös kockát, 1974 tavaszán találta fel, azaz pont 50 éve. 

Rubik-kocka
Máig töretlen népszerűségnek örvend a Rubik-kocka, amelynek feltalálója, Rubik Ernő 80. születésnapját ünnepli / Fotó: Pixabay / Pexels

A Rubik-kocka máig töretlen népszerűségét jól mutatja, hogy világszerte már csaknem 500 millió darabot adtak el a magyar logikai játékból. Pedig eredetileg nem is annak indult, ami lett belőle. A 80. születésnapját ünneplő Rubik Ernő egyetemi oktatóként demonstrációs eszköznek szánta a bűvös kockát, amit 1974-ben alkotott meg, majd 1980-ban szabadalmaztatott. Ahogy mondják: a többi már történelem...

Rubik Ernő 1944. július 13-án született Budapesten. Apja, idősebb Rubik Ernő gépészmérnök volt, míg édesanyja, Szántó Magdolna költő. Tanulmányait a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte, ahol ötvös-, festő- és szobrásztanulmányokat folytatott. 1967-ben építészmérnökként végzett a BME Építészmérnöki Karán, majd 1971-ig az Iparművészeti Főiskolán tanult szobrászatot és belső építészetet.

A Rubik-kocka megszületése

Rubik Ernő 1971 és 1979 között építészetet tanított a Budapesti Iparművészeti Főiskolán. Az akadémia tervező professzoraként geometriás modellek készítésével foglalkozott. Az egyik első kocka, amit elkészített 27 fatömbből készült és Rubik Ernőnek egy hónapjába került, amíg rájött a kocka problémájának megoldására. A fadaraboktól és a gumiszalagoktól kiindulva Rubik elhatározta, hogy olyan szerkezetet hoz létre, amely lehetővé teszi az egyes darabok mozgatását anélkül, hogy az egész szerkezet szétesne. Így született meg a Rubik-kocka, ami elnyerte a tanulói tetszését. Az alkotó gyorsan rájött, hogy a bűvös kocka viszonylag egyszerűen gyártható, és nagyobb közönség számára is vonzó lehet.

 

A kezdeti nehézségek és az áttörés

Gyártót keresve Magyarországon Rubik Ernő nagy nehézségekbe ütközött akkoriban a merev magyar tervgazdaság miatt. Végül sikerült találnia egy kis céget, amely műanyaggal dolgozott és sakkfigurákat készített. A kocka eredetileg Magyarországon „Bűvöskocka” néven került forgalmazásra. Mivel hasznos eszköznek bizonyult az algebrai csoportelmélet oktatásában, 1977 végén a Konsumex, egy magyar állami kereskedelmi vállalat elkezdte forgalmazni, de a kocka prototípusától a jelentős tömegtermelésig tartó folyamat hat évig tartott.

Rubik Ernőt ma sokan felköszöntötték, többek közt Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója is:

A közmédia pedig tematikus műsorfolyammal készült, amit ITT nézhetsz meg. A Duna tévé ma, szombaton 19:40-től különleges műsorral is készül az alkalomra: mintegy 70 percben vonultatják fel a legnagyobb magyar feltalálók találmányait az autóipar, a fizika, az űrkutatás, a sport és a zene területéről.

Tekintsd meg galériánkat is a képre kattintva az idén 50. születésnapját ünneplő Rubik-kockáról.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás