Józsefváros: Pikó csak hergel, míg Lázár terveket ad – megújulhat a Kiskörút–Nagykörút közötti rész a Pázmány-beruházással

Egyenesen a lakosságnak tett ajánlatot Lázár János – íme a részletek! Miután Józsefváros önkormányzata nem volt képes elmondani, hogyan fejlessze a tárca az új Pázmány Campushoz kapcsolódó környező utcákat, a palotanegyediekhez fordult a miniszter.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.17.
Módosítva: 2024.07.17.
katolikus egyetem józsefváros Pikó András Pázmány Campus Lázár János

A VIII. kerület vezetése – noha többször, sok fórumon kértem – továbbra sem hajlandó elmondani, hogyan rendezzük, fejlesszük a Pázmány Campus beruházáshoz kapcsolódó területet. Ezért most a Palotanegyedben élőknek szeretnék ajánlatot tenni” – írta Facebook-oldalán Lázár János

Az építési és közlekedési miniszter a Palotanegyedben élőknek tett ajánlatot a Pázmány-beruházás kapcsán, miután a helyi önkormányzat hosszú ideje nem mond a környék fejlesztésével kapcsolatban semmit – Fotó: Facebook 

Az építési és közlekedési miniszter hozzátette: „A Pázmány Campus a keresztény iskolához és a Palotanegyedhez méltó, 300 milliárdos beruházás nem »csak« egyetemépítés, hanem városfejlesztés is – amiben éppen csak a városrész, Józsefváros önkormányzata nem partner.”

A képen az érintett utcákat látjuk, ezek felújításáról is szó van az ajánlatban – Fotó: Facebook

A kormány egyik legnagyobb iskolaberuházása a Pázmány Egyetem új campusának megépítése, amely által az egykor szebb napokat megélt történelmi környék végre ráncfelvarráson esik át. A lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy megújuljanak a környező utcák, a közvilágítás, javítsanak esetleg a parkolási nehézségeken, bővítsék a zöldfelületet. Rá is férne mindez a környékre, amely évek óta csak pusztul – hogy a közbiztonság romlásáról már ne is beszéljünk –, pedig a történelmi Palotanegyed Józsefváros „Rózsadombjának” számított egykor. Ezért is érthetetlen, hogy Pikó András polgármester miért nem képviseli a lakosság érdekeit pozíciójához méltón.

Pikó csak hergelte a lakosságot, miközben nem járt el az érdekükben 

Mint ismert, eddig még csak konkrét javaslatot sem tett a polgármester, hogy a környék megújulása során mire van szükségük a környékbelieknek, ugyanakkor politikai tőkét kovácsolva riogatta őket azzal a többi között, hogy az építkezés három évig óriási porral és zajjal, valamint teherautó-forgalommal jár majd számukra. A leendő új zöldfelületet kevesli, miközben a hónuk alá nyúlt azoknak az elégedetlenkedőknek is, akik megkönnyezték az üresen álló egykori Magyar Rádió szépnek távolról sem mondható szocreál épületének dózerolását.

A lakosság felfűtésének fokozására a polgármester tiltakozást is szervezett a beruházás ellen. Persze ez is csak egy show-elem volt a részéről, hiszen a beruházás nem megkérdőjelezhető, amit neki is tudnia kellett. Józsefváros baloldali vezetésének látványintézkedése volt az is, hogy változtatási tilalomról döntött a rádió egykori épületeivel kapcsolatban. Ezzel próbálták akadályozni az egyetem és környékének fejlesztési terveit. Ezt a Kúria azonban megszüntette. 

Emiatt tett ajánlatot Lázár a lakosságnak

A választások óta szerencsére az önkormányzat cirkuszcsináló intenzitása kissé alábbhagyott a kérdésben. A gond csak az, hogy a lakosság igényeit ma sem ismertette Pikó András a tárcával. Ezt unta meg Lázár János, aki egyenesen a Palotanegyedben élőknek tett ajánlatot, hogy azok ne essenek el a számukra fontos fejlesztésektől.  

Míg a polgármesteri hivatal csak kampányszerűen, szavakban képviseli a helyieket, mi a környezetük megújítását ajánljuk nekik

– írta a miniszter közösségi oldalán.  

Lázár János az ezeréves keresztény–magyar szövetség újabb mérföldkövének nevezte a beruházást – Fotó: Pázmány új campuszának látványterve, a „kiszabadult” palotákkal www.pazmanycampus.hu

Íme a környék számára megújulást hozó ajánlat

Felújítjuk a beruházás közvetlen szomszédságában lévő utcák társasházainak homlokzatát:
▪️⁠ Bródy Sándor utcában (Múzeum krt.–Szentkirályi u. közötti szakaszán)
▪️ Szentkirályi utcában (Bródy Sándor u.–Múzeum u. közötti szakaszán)
▪️ Múzeum utcában (Múzeum krt.–Szentkirályi u. közötti szakaszán)

Felújítjuk a közterületeket – megújulnak a járdák, útburkolatok, a kapcsolódó közmű-infrastruktúra és ezzel egyidejűleg zöldítésre – fa- és cserjetelepítésre is sor kerül a:
▪️ Puskin utcában (Rákóczi út–Bródy Sándor u.), 
▪️ Múzeum utcában (Múzeum krt.–Szentkirályi u.), 
▪️ Szentkirályi utcában (Mikszáth K. tér–Rákóczi út), 
▪️⁠ Bródy Sándor utcában (Múzeum krt.–Horánszky u.) 
▪️ Pollack Mihály téren
▪️ Vas utca és Trefort utca teljes szakaszán

Vételi ajánlatot teszünk azoknak a lakástulajdonosoknak, akiknek ingatlanjaik a Pázmány Campus közvetlen közelében vannak, az alábbi társasházakban:
▪️ Bródy Sándor u. 9. 
▪️ Szentkirályi u. 23., 29–31. és 33–35. szám alatt 

Így nemcsak az ország gazdagodik majd egy új egyetemi campusszal, hanem annak környezete is megújul majd

– zárta a lakosság felé tett ajánlatát Lázár János.

Az ország egyik legnagyobb és legrégebbi egyetemének új campusa az elmúlt 35 év legnagyobb iskolaépítése – Fotó: A Károlyi-palota márványtermének látványterme/ www.pazmanycampus.hu

A beruházásról

Mint ismert, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa a Nemzeti Múzeum mögött, a legutóbb a Magyar Rádió által működtetett, régóta használaton kívül lévő 18 000 négyzetméteres területén kap helyet. A beruházás során a legtöbb funkcióját vesztett, patinás környezetbe nem illő és rossz állapotú épület elbontásával zöldfelületeket hoznak létre, megnyitják az eddig elzárt területet a város és a kerület lakói előtt. A műemléki védettségű, értékes épületek megmaradnak, visszatér az egykor virágzó városi kertek hangulata. A parkok mellett étterem és sportközpont is látogatható lesz a palotanegyediek számára. 

Az elhanyagolt és szocreál környezetből kiszabadított Károlyi-palota (Ybl Miklós híres alkotása) látványterve – Fotó: www.pazmanycampus.hu

A most szlömösödő környéken a többi között a Károlyi-palota is kiszabadul a jelenlegi ráépítésekből. A megvalósuló terek jelentős része gyalogosan átjárható, és a hallgatókon túl az egész város számára látogatható lesz a fitneszközponttól a konferenciatermekig – tájékoztat a minisztérium honlapján, amelyen keresztül a lakossági észrevételeket is fogadják.
A beruházással teljessé válik a környék egyetemi jellege, hiszen már ma is a környező utcákban található a Károli Gáspár Református Egyetem, a Rabbiképző, az ELTE Bölcsészkar és a Pázmány Egyetem több épülete is. A beruházás zöldszemléletét tükrözi, hogy az egész campushoz összesen 40 darab föld alatti parkolóhelyet terveznek, és a kerékpártárolók száma eléri majd az 500-at. A jelenlegi minimális zöldfelülettel szemben 3600 négyzetméter intenzív zöldterületet magában foglaló közpark épül, az épületek pedig megfelelnek majd a legszigorúbb minősítésnek, ami garancia a fenntarthatóságra. A területet a kivitelezők várhatóan 2027-ben adják át a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek és a környéken élőknek.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás