Ma 55 éve, ilyen borzalmas körülmények között hunyt el a Rolling Stones alapító tagja!

A július 3-án történt esetnek ma van az évfordulója. Brian Jones holttestét saját medencéjében találták meg.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.03.
Módosítva: 2024.07.03.
ez lesz ma Rolling Stones véradás

1969. július 3-án, saját úszómedencéjében találtak rá holtan Brian Jonesra, a Rolling Stones alapító tagjára.

Brian Jones (balra) a Rolling Stones-szal Stockholmban, 1966. áprilisában. Brian Jones, Mick Jagger , Keith Richards és Bill Wyman a Kungliga teniszcsarnokban.
Brian Jones (balra) a Rolling Stonesszal Stockholmban, 1966 áprilisában Fotó: Wikipédia

Brian Jones kezdetben slide gitáros volt, majd háttéréneket énekelt, és sokféle hangszeren játszott a Rolling Stones felvételein és koncerteken. 1962-ben megalapította a Rolling Stonest, ám Jones társai, Keith Richards és Mick Jagger kezdték átvenni a zenekar zenei irányítását, különösen azután, hogy sikeres dalszerző csapattá váltak. Amikor Jonesnak alkohol- és kábítószer-problémái lettek, a stúdióban nyújtott teljesítménye egyre megbízhatatlanabbá vált, ami az általa alapított zenekarban betöltött szerepének csökkenéséhez vezetett. 1969 júniusában a Rolling Stones elbocsátotta Jonest; Mick Taylor gitáros vette át a helyét a csoportban. Kevesebb mint egy hónappal később Jones belefulladt az uszodába a Cotchford Farmon, East Sussexben. Halálára számos más popzenekar dalaiban hivatkoztak, Pete Townshend és Jim Morrison pedig verseket írt róla. 1989-ben a Rolling Stones tagjaként bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Itt adhatsz ma vért

A nyár közeledtével sajnos nemcsak a hőmérséklet, hanem a balesetek száma is emelkedni szokott, éppen ezért kiemelten fontos, hogy ebben az időszakban is adj vért, melyet az alábbi helyeken tehetsz meg Budapesten:

  • reggel 7 óra és este 19 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • dél és 17 óra 30 perc között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • délután 14 óra és 18 óra között a Szent Margit Rendelőintézetben (1032 Budapest, Vörösvári út 88–96.)

A véradás.hu oldalon megtalálhatod a véradással kapcsolatos legfontosabb információkat, valamint a további helyszíneket.

Tart a lomtalanítás a XIV. kerületben

Ma, július 3-án a XIV. kerület 4. körzete kerül sorra. Budapest közterületi rendjének és tisztaságának megóvása érdekében arra kérik a lakosságot, hogy a lomokat csak a címükre vonatkozó napon, 18 óra után készítsék ki. A nem a megjelölt időpontban történő lomkikészítés közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül. A lomokat a lakóház előtti, hulladékgyűjtő járműveikkel jól megközelíthető közterületre kell kihelyezni úgy, hogy a gyalogos- és autósforgalmat sem akadályozza. Az úttestre, bicikliútra, zöldterületre semmilyen lomot nem szabad pakolni. A lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagy darabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhető ki a ház elé.

Fontos, hogy 2024-től a fahulladékokat a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF) munkatársai elkülönítetten gyűjtik be a lomtalanítások időszakában. A fából készült lomok szelektív begyűjtése ugyanis lehetővé teszi ezen értékes anyag hatékony újrahasznosítását, ezért is fontos, hogy a fahulladékokat az egyéb lomoktól elkülönítve helyezzék ki a lakók, hogy azokat lehetőség szerint külön célgéppel el tudják szállítani. A fahulladékok közé helyezhető: tömör fa, deszka, léc, forgácslap, lapra szerelt bútorok (a bútor részét képező zsanér, kilincs, fióksín, csavarok benne maradhatnak), OSB-lapok, rétegelt lemez, lapra szerelt faláda, rekesz, raklap. Kérik, hogy a fahulladékok közé senki ne helyezzen kerti zöldhulladékot, nem lapra szerelt bútort, kárpitozott bútort, egyéb anyagot tartalmazó fahulladékot (pl. rászögelt szövet, ráragasztott tükör), MDF/HDF lapot, fa nyílászárót.

Év végéig tart majd a forgalomkorlátozás Budapesten

Sokan hihetetlennek gondolhatják, de ideiglenes forgalomkorlátozás lesz Budapesten egészen az év végéig.

ulloi ut
Van, ahol gondot okozhatnak az ideiglenes forgalmi korlátozások Képünk illusztráció/Fotó: Metropol

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz 2024. július 1. és december 31. között Budapest I. kerületében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesítette a járművezetőket, hogy tilos megállni július 1-jén 0 órától december 31-én 24 óráig a Budapest I. kerületében található Döbrentei utca 2. szám előtt négy gépkocsi számára fenntartott helyen.

Eső, zápor, zivatar várható a térségben

A Köpönyeg előrejelzése szerint szerdán a Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet, a Dunától keletre felhősebb időre van kilátás. A legkeletibb tájakon eső, zápor is lehet, valamint nyugaton is előfordulhat egy-egy zápor, gyenge zivatar. Az élénk, erős északi szélben 22–29 fokot mutathatnak a hőmérők.

Ma van a zacskómentes világnap

Július 3. a zacskómentes világnap, melynek célja az egyszer használatos műanyagzacskók kivonása a forgalomból az egész világon. Két katalán környezetvédelmi szervezet kezdeményezésére indult el a kezdeményezés még 2008-ban. Ma már számos szervezet támogatja, köztük az EU Környezetvédelmi Bizottsága is.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás