Folytatódik a valóságshow: Karácsony példamutató vécéjéhez naponta járnak ki a szerelők

A II. János Pál pápa téri nyilvános vécé kálváriája filmbe illően abszurd és morbid.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.07.11.
Módosítva: 2024.07.16.
illemhely Pikó András II. János Pál pápa tér Karácsony Gergely

„Reggel működik, délben már nem, napi szinten jönnek ki a szerelők, mert hol ez nem jó a nyilvános illemhelyen, hol az. A legtöbb probléma az ajtóval van, miután állandóan felfeszítik” – mondta el a Metropolnak egy környékbeli lakó, Pálovics Emese. A helyiek szerint, ha valamilyen csoda folytán mégis működik a WC, akkor prostituáltak randiznak benne, de gyakran drogos csapatok fészkelik be magukat a II. János Pál pápa téri közvécébe, amelynek története igazi rémálom lett a környékbeli lakosok számára.

Prostik, drogosok használják az illemhelyet, a lakosság nem / Fotó: Olvasói

Karácsony Gergely 50 milliós keretből finanszírozott öntisztító illemhelye fél évig tartó dilettáns agónia után készült el, a lakossági tiltakozás ellenére. A környékbeliek valódi fejlesztéseket szerettek volna, a közvécé helyett például a Népszínház utcai villamossínek melletti széttöredezett, lyukas és balesetveszélyes beton kijavítását.  

Tragikus a villamossínek melletti betonrész, a főváros ezt nem csináltatja meg / Fotó: Metropol 

A helyiek egyébként éppen azért tiltakoztak a vécé telepítése miatt, mert attól tartottak, hogy azt nem használják majd a járókelők, az esetek döntő többségében a Józsefvárosban héderelő hajléktalanok vizelik majd oldalba, drogosok lövik magukat benne, esetleg párocskák intézik fizetős légyottjaikat a 10 forinttal működő illemhelyiségekben. Pont úgy, ahogy a Blahán, illetve a prosti- és drogközponttá vált Losonci téri közvécénél. Úgy néz ki, félelmük mára beigazolódott.

Egy alkalommal, amikor arra mentem, egy pár azon volt felháborodva, hogy nem működik a közvécé, így nincs, ahol eltöltsenek egy pásztorórát

– mesélte a Metropolnak Pálovics Emese. 

A budapestiek megszavazták, a józsefvárosiak szívnak

Mivel azonban a vécét a főváros Közösségi Költségvetésén szavazta meg alig 3 ezer fővárosi, a helyi józsefvárosi polgármester, Pikó András és a főpolgármester egyszerűen és „demokratikusan” lenyomta az ellenkező helyiek torkán. A feketeleves ezzel kezdődött, a folytatás pedig igazi lidércnyomássá vált...  

Azokat a helybélieket, akik együtt kénytelenek élni a problémával, előzőleg „elfelejtették” megkérdezni a közvécé építéséről... / Fotó: Metropol 

A kamuzöld Karácsony és Pikó bohózata a megvalósítás technikai kivitelezésével folytatódott. A munkálatokat ugyanis egy hatalmas fa kivágása előzte meg, majd elkészült az illemhely aknája, és két nap alatt felhúzták az épületet is. Viszont csak ezután kezdtek vizet és áramot keresni a környéken a munkások, ami miatt hónapig fel volt túrva a környék, gyakorlatilag fél évig megállt az élet.

A dilettantizmus netovábbja

A helyiek először csak azon csodálkoztak, hogy az illemhelytől 15 méterre van a csatornaakna. Később azt vették észre, hogy elkezdték feltörni az illemhelytől néhány méterre lévő bicikliutat. Aztán feltúrták a járdát is. Ez volt az a pillanat, amikor megkérdezték a környékbeliek a munkásokat, hogy végtére is mi történik. Azt válaszolták, hogy keresik a vizet, hogy rácsatlakoztassák a WC-t... Ezek a feltúrások, árkok aztán hetekig ott „ásítoztak” a lakosság örömére. Az autóút egyik sávját is lezárták, majd később az úttest egészét felbontották a túlsó járdaszakasszal együtt. Ekkor már az áramot keresték a fővárosi önkormányzat által megbízott „szakemberek”. A helyiek szerint aztán minimum egy hónapig így állt az egész, majd betemették, betonoztak, de a leválasztó fémkordon egy darabját ottfelejtették. Az utat visszaadták a forgalomnak, de az illemhely további csaknem fél évig nem működött. Karácsony Gergely és Pikó András polgármester vécéje idén májusban végre megnyitott, azóta járnak ki napi szinten a szerelők.

Nem megy ez a baloldalnak

A baloldalnak sorra beletörik a bicskája a fejlesztésekbe, amelyekről gyakran kiderül, hogy túlárazottak, minőségükben pedig kifogásolhatók. A legdurvább a Blaha Lujza tér Karácsony Gergely-féle felújítása volt, ami jóval később készült el a tervezettnél, és a térköveket többször cserélni kellett. Bosszantóan sült el a Somogyi Béla utca Pikó-féle zöldítése is, ahol rosszul alakították ki az öntözőrendszert, emiatt az átadás után egy évvel is sárdagonya volt virágok helyett az árkokban. De mondhatnánk a Kun utca esetét is, ahol bár egyirányúsítottak, a parkolási rendet nem módosították, így csak visszafele manőverezve lehet beállni a várakozóhelyekre. 

 

 

A dosszié további cikkei








Top hírek





Hírlevél-feliratkozás