Hegymérető bolygógyilkos aszteroida száguld felénk, ekkor fog megérkezni

Figyelmeztetést adtak ki a szakemberek.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2024.06.25.
Európai Űrügynökség aszteroida bolygógyilkos

Egy hatalmas bolygógyilkos aszteroida még ezen a héten nagyon közel kerül a Földhöz.

Képünk illusztráció / Fotó: Pixels

A számítások szerint, június 27-én a 2011 UL21 jelű, hegy méretű aszteroida 8 millió mérföldre közelíti meg a Földet. A szakemberek szerint mintegy 93 ezer km/h sebességgel száguld az űrben egyenesen a bolygónk felé.

A potenciálisan veszélyes, hegy méretű objektum az egyik legnagyobb űrszikla, amely az elmúlt több mint egy évszázadban a Föld közelében haladt el, és a közeli találkozást élőben lehet követni.

A 2011 UL21 nevű földközeli aszteroida, ami azt jelenti, hogy pályája alkalmanként 1,3 csillagászati egységen (AU) belülre kerül a Naphoz, vagyis nagyjából a Föld és a Nap közötti átlagos távolság 1,3-szorosára. Háromévente egyszer kerüli meg a csillagunkat. Korábbi megfigyelések alapján az űrszikla feltehetőleg 1,7 és 3,9 kilométer közötti szélességű, ami az Európai Űrügynökség (ESA) szerint azt jelenti, hogy nagyobb, mint az ismert földközeli aszteroidák 99 százaléka.

A 2011 UL21 valószínűleg legalább tízszer kisebb, mint a Földbe valaha becsapódott legnagyobb űrszikla, a Vredefort aszteroida. Továbbá körülbelül ötször kisebb, mint a dinoszauruszokat mintegy 66 millió évvel ezelőtt kiirtó űrszikla. Bár a 2011 UL21 esetleges becsapódására kicsi az esély, de ha mégis megtörténne akkor az aszteroida képes lenne kontinentális méretű károkat okozni, és annyi törmeléket lökhet ki a légkörbe, hogy jelentős éghajlati változásokat idézzen elő, ezért tartják bolygógyilkosnak - írja a LiveScience

2011. június 27-én az UL21 mintegy 6,6 millió km fog elszáguldani a Föld mellett.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás