Ha ezt a böngészőt használod, légy óvatos! Csalók próbálják meg ellopni az adataidat

Újabb hackertámadás terjed, melynek keretében ezúttal az egyik legnépszerűbb internetes böngésző felhasználóit veszik célba az internetes csalók.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.06.27.
Módosítva: 2024.06.27.
adathalászat kiberbűnözés Google csalás

Rendkívül kifinomult csalási módszerre hívta fel a figyelmet a minap a technológiai hírekre specializálódott Bleepping Computer nevű portál. Az adattolvajok ezúttal széles merítési lehetőséggel dolgoznak, ugyanis az egyik legnépszerűbb és egyben ingyenes böngészőn, a Google Chrome-on keresztül próbálják meg elcsaklizni személyes adatainkat.

Az internetes csalók ezúttal a Google Chrome böngészőjén keresztül próbálnak meg hozzáférni a személyes adatokhoz Fotó: PhotoMIX Company/Pexels

Ezúttal is a felhasználók óvatlanságát használják ki, a gyanútlan netező pedig – ha nem figyel – önként telepíti a saját gépére a tolvajprogramot. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy hamis, Google Chrome, Word vagy OneDrive hibajavításokra vonatkozó figyelmeztetéseket jelenítenek meg a felhasználók számítógépén, ami valójában egy veszélyes kódot tartalmaz.

A feladó olyan üzenetet jeleníthet meg a Chrome böngészőben, hogy a megtekinteni kívánt weboldal betöltése valamilyen problémába ütközik. Itt jön egy kis méz a madzagra: megoldást kínálnak a felmerült problémára, amihez nem kell mást tenni, mint vágólapra másolni egy parancssort, majd azt egy adott felületre beilleszteni. Ezzel pedig el is indul a kártevő telepítése, amit így ráadásul maga a felhasználó szabadít rá a számítógépére. A kémprogram segítségével a féltve őrzött személyes adatokat is beleértve gyakorlatilag bármihez hozzáférnek a hackerek, ami a merevlemezen található.

Hasonló elven működik és ugyanez a célja annak az átverési módszernek is, amikor e-mailben kap valaki egy Word-dokumentumnak álcázott HTML-mellékletet. Ezt letöltve a felhasználó látszólag szintén hibába ütközik, de jön is rögtön egy rendszerüzenet, amely megoldást kínál egy bővítménynek álcázott tolvajprogram formájában.

Ezt tedd a tolvajprogrammal

Továbbra sem árt tehát résen lenni: ha a gép előtt ülve nem értjük, hogy miért van szükség egy adott művelet elvégzésére, amire korábban nem voltunk rákényszerítve, akkor inkább zárjuk be az adott oldalt, vagy töröljük a szóban forgó e-mailt. Hogyha pedig azzal szembesülünk, hogy egy régóta használt program szokatlan kéréssel áll elő, mindenképpen legyünk gyanakvóak!

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás