Figyelmeztetést kapott minden facebookozó, még ma változtasd meg ezt a beállítást!

Csökkentsd minimálisra a nyilvánosan megosztott személyes adatok mennyiségét.



Megosztás
Szerző: B.
Létrehozva: 2024.06.08.
Facebook csalás gyász

Kiberbiztonsági szakértők szerint csalók a most gyászolókat vesznek célba a Facebookon, személyes adatokat akarnak lopni. Előbb tüzetesen megnézik az elhunyt profilját, ahonnan személyes információkat gyűjtenek, majd meggyőző adathalász üzeneteket küldenek a gyászoló rokonoknak – olykor temetkezési vállalatnak vagy jótékonysági szervezetnek kiadva magukat.

Kiberbiztonsági szakértők szerint csalók a most gyászolókat vesznek célba a Facebookon Fotó: Pexels

A NordVPN szakértői szerint az embereknek előre meg kell tervezniük, hogy mi fog történni az adataikkal a haláluk után. Míg az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) erős védelmet biztosít a személyes adatok számára a felhasználók életében, a halál után ez már kevésbé egyértelmű. A csalók ezt a jogi szürke területet használják ki. Átkutatják a közösségi média gyászjelentéseit és a nyilvános profilokat, hogy információkat találjanak az elhunytról, majd személyre szabják a csalásokat, hogy kihasználják az érzelmeket.

A NordVPN felkutatta az úgynevezett "gyászcsalás" leggyakoribb típusait, amelyekkel nem árt tisztában lennünk:

Személyazonosság-lopás

A begyűjtött személyes adatok felhasználásával a csalók ellophatják az elhunytak vagy gyászoló hozzátartozóik személyazonosságát, adósságokat halmozhatnak fel vagy pénzügyi számlákhoz férhetnek hozzá. Az ellopott adatok, például a név, születési dátum, cím és pénzügyi adatok felhasználásával a hackerek megpróbálhatnak új hiteleket vagy hitelkártyákat nyitni az elhunyt nevére.

Hamis jótékonysági szervezetek

A csalások egyik leggyakoribb típusa, amikor a gyászoló családokat hamis jótékonysági szervezetek keresik meg támogatást nyújtva. Kaphatnak levelet egy hamis jótékonysági szervezettől , amelynek neve hasonló egy már létező jótékonysági szervezethez. Vagy pont fordítva, akár pont egy elhunyt nevére létrehozott jótékonysági szervezeteknek adhatják ki magukat, és adományokat kérnek.

Érzelmi manipuláció

Néhány szokatlanabb "gyászcsalás" érzelmi manipulációt foglal magában. Előfordulhat, hogy a közösségi médiában vagy e-mailben megkeresnek valakit, pszichológusnak adják ki magukat, esetleg azt állítják, hogy halottlátók és elhunyt szerettük rajtuk keresztül üzent nekik. Olyan is van, amikor a csaló megpróbálja kiadni magát az elhunytnak, pénzt vagy személyes adatokat kérve olyanoktól, akik esetleg még nem tudnak róla, hogy az illető már nem él.

Az öt legfontosabb tipp, hogyan kerüld el a gyászcsalást:

  • Védd meg személyes adataidat, csökkentsd minimálisra a nyilvánosan megosztott személyes adatok mennyiségét a közösségi médiában. Ügyelj arra, hogy milyen részleteket adsz meg egy internetes gyászjelentésben.
  • Kommunikálj a szeretteiddel, beszéljétek meg az elhunyt családtag digitális örökségét, és ha nem akarjátok véglegesen töröltetni a profilját, fontoljátok meg, hogy kijelöltök valakit annak a kezelésére.
  • Légy óvatos a kéretlen kapcsolatfelvételekkel, ne válaszolj váratlan e-mailekre, hívásokra vagy Messenger-üzenetekre, különösen azokra nem, amelyek azonnali intézkedést vagy adományozást sürgetnek.
  • Legyél óvatos az érzelmi felhívásokkal, a csalók kihasználják a gyászt. Ne hagyd, hogy az érzelmek elhomályosítsák az ítélőképességedet. Ha egy üzenet vagy hívás azonnali adományozásra vagy cselekvésre késztet, az valószínűleg átverés. A törvényes jótékonysági szervezetek megértik, hogy időre van szükség a veszteség feldolgozásához.
  • Jelentsd a gyanús tevékenységet! Ha csalást gyanítasz, fordulj az illetékes hatóságokhoz.

(The Sun)

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás