Ezen a napon jelent meg az első magyar nyomtatott könyv: te tudod, mi állt benne?

Az első magyar nyomtatott könyvet 551 évvel ezelőtt latin nyelven adták ki, német fehér papíron. Mit lehet még tudni a Chronica Hungarorumról, például mi állt benne? Most kiderül!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.05.
Módosítva: 2024.06.05.
ez lesz ma tudós könyv

551 éve jelent meg az első magyar nyomtatott könyv

1473. június 5-én Hess András nyomdájában nyomtatták ki, valószínűleg dél-németországi vastag fehér papírra, latin nyelven, kerekített antikva betűkkel a 67 levélre terjedő Chronica Hungarorumot. A könyv a 14. századi krónikakompozíción alapul és két részben tárgyalja a magyar történetet a kezdetektől Mátyás király koráig. Az első rész szövege több önálló történeti mű összeolvadásából jött létre, a második szakasz I. Lajos magyar király halálától Mátyás moldvai hadjáratáig tart. Hess András német származású nyomdász 2000 ezüstforint támogatással 1472-ben állította fel Budán a hazánkban legelső és akkor még egyetlen nyomdát, amellyel a legtöbb európai államot megelőztük.

A,Stack,Of,Old,Books.,Vintage,Book,On,Wooden,Table. könyv, régi könyv, lelet, múzeum, olvas
1473. június 5-én Hess András nyomdájában nyomtatták az első magyar könyvet. A kép illusztráció! Fotó: zef art / Shutterstock

124 éve született ez a magyar, Nobel-díjas villamosmérnök

Gábor Dénes Nobel-díjas villamosmérnök, a holográfia feltalálója 124 évvel ezelőtt ezen a napon született Budapesten, Terézvárosban. Általános tanulmányai után először a Műegyetem gépészmérnöki szakán tanult, majd 20 éves korától, 1920-tól Berlinben folytatta tanulmányait a műszaki főiskola elektromérnöki tagozatán. 1927-ben doktori értekezését a katódsugárcsőről írta. 1934-ben Angliába települt, ahol a Thomson Houston Társaság kísérleti laboratóriumában dolgozott. Tudományos munkásságáért, elsősorban a hologram felfedezéséért 1971-ben kapott Nobel-díjat. Tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának és több, nemzetközi tudományos szervezetnek is, nevéhez több mint száz szabadalom fűződik.

Ma van a sörfőzők védőszentjének ünnepe is

Bonifatius Wynfrith, ismertebb nevén Szent Bonifác angol származású szerzetes, hittérítő, vértanú, Germánia apostola Wessexben, Angliában született 672 körül. 722-ben szentelték püspökké, majd német földön 744-től püspökségeket alapított. Frízt pogányok ölték meg 754. június 5-én, Dokkumban, ami ma Hollandia területén található. A legenda szerint halála helyén forrás fakadt. Szent Bonifác alsó állkapcsa a Főszékesegyházi Kincstárban található Esztergomban.

Június 5-e környezetvédelmi világnap is egyben

Minden évben június 5-én van a környezetvédelmi világnap. A világnap története egészen 1972-ig nyúlik vissza, amikor is Stockholmban „Ember és bioszféra” címmel megnyílt az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a környezeti problémákra és arra ösztönözze az embereket, hogy tegyenek valamit azok megoldásáért.

szél időjárás
Napos, kissé szeles idő várható ma – Fotó: Pexels (Képünk illusztráció)

Sok napsütés várható a mai napon

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint szerdán sok napsütés várható kevés gomolyfelhővel. Nyugaton azonban kisebb zápor is előfordulhat. Mindemellett 27 fok köré erősödik a nappali felmelegedés.

Ma kezdődik az Irodalom Éjszakája rendezvény

Az Irodalom Éjszakája immár kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Margit-negyedben június 5–7. között. Az idei programban három nyári estén át 24 ország 24 szerzőjének műveiből hangzanak el részletek az irodalomhoz nem kötődő, azt újszerű megvilágításban láttató helyszíneken. Az esemény részletei és a helyszínek itt olvashatók.

Exkluzív beszélgetés lesz a Magyar Zene Házában

Június 5-én 19 órától a Dívák & Ikonok-kiállítás egy exkluzív beszélgetésén vehetnek részt az érdeklődők, amelyen Marosi Viktor Péterfy Borival társalog. A beszélgetés előtt 17:30-tól lehetőségetek lesz részt venni Simonovics Ildikó divattörténész tárlatvezetésén is. További részletek az eseménnyel kapcsolatban itt olvashatók.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás