Torokmaró paprika, koleszterin növelő zsírbomba és még sorolhatnánk, hogy mit imádnak a külföldiek a magyar konyha alapételei, élelmiszerei közül. Mi most azt az öt hazai gasztronómiai terméket mutatjuk meg, ami a hozzánk látogató turisták kedvence.
A magyar konyha semmivel sem hasonlítható össze. Tudja ezt nagyon sok hazánkba látogató külföldi, akik egész életükben emlegetik azokat az étel különlegességeket, amelyeket itt kóstoltak meg először és amivel sehol a világon nem találkoztak. A mértékadó nemzetközi gasztronómiai oldal, a Taste Atlas összeállította azoknak a magyar ételeknek, élelmiszereknek a listáját, amit a hazánkba látogató külföldiek a leginkább értékeltek.
Meglepő módon a listára felkerült a disznósajt is, amit a magyarokon kívül már csak fura kinézete miatt sem szoktam más nemzetek polgárai kedvelni. Hagyományosan a disznóvágás után készülő húsfinomság, amely a sertés különböző maradékaiból készül. A fej, a nyelv, szív, fül és disznó patájának a kombinálásából készülő húskeverék, amelyet ráadásul sertésgyomorba töltenek a főzés és az erős fűszerezés után, majd újra megfőzik, préselik és füstölik. Jó tudni, hogy a külföldi húsimádók tetszését is elnyerte ez a hamisítatlan magyar étel.
A negyedik helyen a tepertő áll. Ezt a finomságot nemcsak nálunk, hanem dél-kelet Európában is készítik, de mégis mindenki a magyarért rajong és valljuk be őszintén joggal teszi, mert a hazai húsnak nincsen párja. Az állat zsírjából készült harapnivaló fogyasztását csak lila hagymával javasoljuk, meg persze friss házi kenyérrel.
Az Erős Pista az egyik legnépszerűbb paprikatermék Magyarországon, szinte nincs olyan otthon, ahol nem találnánk a hűtőben ebből. Főleg paprikás csirkéhez, gulyáshoz vagy húsleves ízesítésére használjuk. Akik szeretik a csípős ízeket, azok szinte minden ételbe beleteszik ezt a tipikus magyaros fűszerkölteményt, amely csípős pasztaszerű szósz és durvára őrölt pirospaprikából készül a külföldiek tetszését is elnyerte.
A szalonna is előkelő helyen áll a turisták kedvenc magyar ételeinek listáján.Bár a mai konyhának az egyik legmegosztóbb étele, de ez a külföldről érkezőket egyáltalán nem zavarja, egyszerűen rajonganak érte. Nemcsak önmagában ehetjük, egy jó kis fadeszkán hagymával és kenyérrel, de a lecsó alapízét is megadhatjuk, ha szalonna zsírjában sütjük meg a paprikát és a paradicsomot. A szalonnasütés még jó társasági program is egy kirándulásnál.
A túróból és csokoládéból tekert rudat mindenki becézve ismeri és nincs olyan magyar ember, aki legalább egy Túró Rudit ne evett volna az életében, főleg iskolás korában. Pedig ez az édesség már elmúlt hatvan éves. Hivatalosan 1963-ban készült az első Túró Rudi, amelynek az egész világon nincsen párja. Az oroszoknak van hasonló, de a magyar ízkombináció sokkal jobb a külföldiek szerint is. A mi pöttyösünket eddig bárki kóstolta, mindenki imádta. Egy szó mint száz, folytathatnánk a sorolást mit szeretnek a külföldiek, de bátran jelenthetjük ki, hogy bizony tényleg igaz az, amit nagyon sok turista mond az ételeinkről. A magyar ízeknek nincsen párja.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre