Multivitaminok helyett inkább ezt az 5 ételt fogyaszd

Az vagy, amit megeszel. Ezért fontos az egészséges életmód.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.08.03. 11:00
vitamin egészséges életmód étrend étel

A rohanó hétköznapokban sokan a multivitaminokat tartják a legegyszerűbb megoldásnak – de a szakértők szerint ez nem feltétlenül a leghatékonyabb út az egészségmegőrzéshez.

multivitamon
Multivitaminokat jobb étel formájában fogyasztani, mint kapszulákban
 Fotó: Unsplash/Képünk illusztráció

Az amerikai Fox News Digital két orvost kérdezett meg arról, milyen természetes alternatívákkal lehet helyettesíteni a leggyakoribb vitaminkiegészítőket.
A válasz meglepően egyszerű: a megfelelő ételek rendszeres fogyasztása többet ér, mint egy marék kapszula – írja a Fox News.

Íme az 5 legjobban ajánlott, tápanyagban gazdag élelmiszer, amellyel akár teljesen kiválthatod a multivitaminokat:

1. Spenót

Dr. William Li, orvos és kutató szerint a spenót tele van létfontosságú vitaminokkal: A-, C-, B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B3- (niacin), B6-, B9- (folsav) és E-vitamint is tartalmaz. „A spenót segíthet a vérnyomás csökkentésében, ami kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri betegségek és a sztrók megelőzésében” – mondta Li.

 

2. Papaya

A trópusi gyümölcs nemcsak ízletes, hanem igazi vitaminbomba is: A-, C-, B5-, B9- és E-vitaminokat is tartalmaz. Li szerint a papaya csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést.

 

3. Lencse

A lencse szintén egy szuperétel a szakértők szerint. Tömve van B-vitaminokkal (B1, B2, B3, B5, B6, B9), és segíthet a koleszterinszint csökkentésében, az anyagcsere javításában és a gyulladások mérséklésében.

Dr. David Kahana kaliforniai gasztroenterológus a lencsét külön kiemelte, de alternatívaként a fekete babot és a csicseriborsót is ajánlotta.

Ezek kiváló növényi fehérjeforrások, és jót tesznek a bélrendszer egészségének is” – mondta.

 

4. Bogyós gyümölcsök

Áfonya, málna, eper – bármit választhatsz, mindegyik tele van erős antioxidánsokkal, amelyek védik a szívet és csökkentik a gyulladást.

Kahana szerint a napi egy kis adag bogyós gyümölcs igazi „játékmegfordító” lehet az egészség szempontjából.

 

5. Zsíros halak

A lazac, szardínia és más zsíros halak kiemelkedő forrásai az ómega-3 zsírsavaknak, amelyek elengedhetetlenek az agy és a szív egészségéhez – hangsúlyozta Kahana.

 

Az orvosok tanácsa: először jöjjön az étel, csak aztán a tabletta. Dr. Li szerint nincs semmi baj a multivitaminokkal, de az igazi tápanyagot mindig az ételekből érdemes bevinni. „Az ételek nemcsak vitaminokat tartalmaznak, hanem számos más értékes tápanyagot is – például ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat” – mondta. Kahana ehhez hozzátette: ő mindig az étkezésből indul ki, és csak akkor ajánl étrendkiegészítőt, ha az étrend nem elegendő.

„Nem vagyok a vitaminok ellen, de csak akkor van helyük, ha valakinek speciális étrendje van, rossz a felszívódása vagy egészségügyi okból szüksége van rájuk” – mondta.

A cél: az egyensúly. Tápanyagban gazdag étrend nap mint nap – és csak ott pótolj, ahol tényleg szükséges.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.