
A Merkúr kilép a Nyilasból: Ez a 3 csillagjegy végre felszabadul nehézségei alól
Olyan érzés lesz, mintha végre levegőt kapnánk.
Az vagy, amit megeszel. Ezért fontos az egészséges életmód.
A rohanó hétköznapokban sokan a multivitaminokat tartják a legegyszerűbb megoldásnak – de a szakértők szerint ez nem feltétlenül a leghatékonyabb út az egészségmegőrzéshez.

Az amerikai Fox News Digital két orvost kérdezett meg arról, milyen természetes alternatívákkal lehet helyettesíteni a leggyakoribb vitaminkiegészítőket.
A válasz meglepően egyszerű: a megfelelő ételek rendszeres fogyasztása többet ér, mint egy marék kapszula – írja a Fox News.
1. Spenót
Dr. William Li, orvos és kutató szerint a spenót tele van létfontosságú vitaminokkal: A-, C-, B1- (tiamin), B2- (riboflavin), B3- (niacin), B6-, B9- (folsav) és E-vitamint is tartalmaz. „A spenót segíthet a vérnyomás csökkentésében, ami kulcsfontosságú a szív- és érrendszeri betegségek és a sztrók megelőzésében” – mondta Li.
2. Papaya
A trópusi gyümölcs nemcsak ízletes, hanem igazi vitaminbomba is: A-, C-, B5-, B9- és E-vitaminokat is tartalmaz. Li szerint a papaya csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert és javítja az emésztést.
3. Lencse
A lencse szintén egy szuperétel a szakértők szerint. Tömve van B-vitaminokkal (B1, B2, B3, B5, B6, B9), és segíthet a koleszterinszint csökkentésében, az anyagcsere javításában és a gyulladások mérséklésében.
Dr. David Kahana kaliforniai gasztroenterológus a lencsét külön kiemelte, de alternatívaként a fekete babot és a csicseriborsót is ajánlotta.
„Ezek kiváló növényi fehérjeforrások, és jót tesznek a bélrendszer egészségének is” – mondta.
4. Bogyós gyümölcsök
Áfonya, málna, eper – bármit választhatsz, mindegyik tele van erős antioxidánsokkal, amelyek védik a szívet és csökkentik a gyulladást.
Kahana szerint a napi egy kis adag bogyós gyümölcs igazi „játékmegfordító” lehet az egészség szempontjából.
5. Zsíros halak
A lazac, szardínia és más zsíros halak kiemelkedő forrásai az ómega-3 zsírsavaknak, amelyek elengedhetetlenek az agy és a szív egészségéhez – hangsúlyozta Kahana.
Az orvosok tanácsa: először jöjjön az étel, csak aztán a tabletta. Dr. Li szerint nincs semmi baj a multivitaminokkal, de az igazi tápanyagot mindig az ételekből érdemes bevinni. „Az ételek nemcsak vitaminokat tartalmaznak, hanem számos más értékes tápanyagot is – például ásványi anyagokat, rostokat és antioxidánsokat” – mondta. Kahana ehhez hozzátette: ő mindig az étkezésből indul ki, és csak akkor ajánl étrendkiegészítőt, ha az étrend nem elegendő.
„Nem vagyok a vitaminok ellen, de csak akkor van helyük, ha valakinek speciális étrendje van, rossz a felszívódása vagy egészségügyi okból szüksége van rájuk” – mondta.
A cél: az egyensúly. Tápanyagban gazdag étrend nap mint nap – és csak ott pótolj, ahol tényleg szükséges.

Olyan érzés lesz, mintha végre levegőt kapnánk.

Itt egy ínyenc partifalat Király Roland kovászos kenyeréhez.

Akár pénzügyekbe, akár kapcsolatba fektet, most jó lóra tehet.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.