33 éve ezen a napon hagyta el az országot az utolsó orosz katona

A mai nap Magyarország szuverenitása 1991-es visszaszerzésének ünnepe, nemzeti emléknap. Mire emlékezünk ilyenkor és mikor lesz a magyar szabadság napja idén?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.19.
Módosítva: 2024.06.19.
ez lesz ma szovjet Robert Capa

Ezért nemzeti emléknap a mai

Az Országgyűlés 2001. május 8-án az ország szabadsága visszaszerzésének jelentőségéről és a magyar szabadság napjáról egy törvényt fogadott el, ami a szovjet csapatok Magyarországról való kivonulásának emlékére június 19-ét nemzeti emléknappá, június utolsó szombatját pedig a magyar szabadság napjává nyilvánította. Ez idén június 29-re esik. És, hogy miért kétnapos az emléknap? Azért, mert bár az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy már június 19-én délután elhagyta az ország területét, a két állam közötti egyezmény értelmében Magyarország szuverenitása csak 1991. június 30-án állt helyre – olvasható a Wikipédián.

tank a vonaton 1-
Szovjet csapatok kivonulása, Kiskunhalas Fotó: Habik Csaba/Mediaworks-archív

Ma este a németek ellen játszunk

Június 19-én este 18 órakor lesz a magyar válogatott következő Eb-meccse, méghozzá a házigazda Németországgal. A mérkőzést élőben közvetítik és több helyszínen is ingyenesen lehet óriáskivetítőn követni. Íme néhány példa.

Magyar fotós tudósított először a normandiai partraszállásról

80 évvel ezelőtt, június 19-én jelentek meg a Life magazinban Robert Capa (Friedmann Endre)magyar fotós képei a normandiai partraszállásról. Capa volt az egyetlen fotós, aki 1944. június 6-án hajnalban, a partraszállók első hullámával Normandia földjére lépett. Délután 2 óráig 6 tekercs filmet fotózott el, majd az első kórházhajóval visszatért Portsmouthba, a filmtekercseket bevitte a Life magazin londoni irodájába, és fáradtan lefeküdt aludni. A laborban az asszisztens, az akkor 15 éves Larry Burrows (aki később maga is hadifotós lett) annyira kíváncsi volt a képekre, hogy az előhívás után a szokásosnál magasabbra állította a szárítóban a hőmérsékletet, hogy gyorsabban száradjanak a képek. A hő azonban leolvasztotta az emulziót, sok felbecsülhetetlen értékű, megismételhetetlen fotó megsemmisült, a megmaradtak is elmosódottak lettek. Mindazonáltal a Life magazin június 19-én közölt 10 képet „slightly out of focus” (enyhén életlen) magyarázkodó képaláírással. Az eset annyira felbosszantotta Capát, hogy később ezt, a „Kissé elmosódva” címet adta önéletírásának is.

Robert Capa kiállítás-18
Egy fotó Rober Capa (Friedmann Endre) magyar származású fotográfus, fotóriporter állandó életműkiállításáról Fotó: Kállai Márton/Szabad Föld

Ezen a napon született a világ leghíresebb macskája

Garfield, a macska 46 évvel ezelőtt, 1978. június 19-én jelent meg először képregény formájában, 41 amerikai lapban. Az alkotó Jim Davis volt. A macskát Davis saját nagyapjáról, James A. Garfield Davisről nevezte el, aki jellemében, sőt testi felépítésében is hasonlított a képregényhősre. A képregényt 1978 júliusában az ügynökség levette az újságokból, de az olvasóközönség tiltakozásának hatására hamar visszahelyezték. Akkora sikert aratott, hogy 1982-re az egyik legnépszerűbb képregényfiguraként tartották már számon, és vagy ezer újságban olvasható volt. Ebben az évben készült az első Garfield-rajzfilm, melyeket maga a szerző készített. Magyarországon 1990-től voltak láthatók Garfield kalandjai.

Folytatódik a forróság

A köpönyeg.hu szerdai előrejelzése szerint szinte zavartalan lesz a napsütés, nem alakul ki eső. Országossá válik a hőség: délután már 30–36 fok várható. Az északnyugati szél néha megélénkül.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás