Ha felújítanál, ezt a cikket mindenképpen olvasd el előtte: így ismerheted fel a kókler szakit!

Egy jó szakember aranyat ér – az alábbi tippek segíthetnek rátalálni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.16.
Módosítva: 2024.06.16.
kiválasztás kivitelező vállalkozó szakember

Manapság egyre nehezebb jó szakembert találni az otthoni munkák elvégzésére. Legyen szó vízvezeték-szerelőről, elektromos problémáról, vagy akár egy építkezésről. A Fanny magazin összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni, ha szolgáltatót választunk.

Fotó: Pexels/Ksenia Chernaya (Képünk illusztráció)

Szájról szájra terjed

Első körben ajánlás útján érdemes olyan kivitelezőt keresnünk, akivel családon belül vagy az ismeretségi körben korábban elégedettek voltak. Ha így nem járunk sikerrel, kereshetünk a neten, böngészhetünk a szakemberkereső oldalakon, vagy a közösségi csoportokban is érdeklődhetünk.

Számoljon el tételesen!

Hívjunk több vállalkozót, és kérjünk mindegyiktől írásos, részletes árajánlatot. Fontos, hogy több helyről tájékozódjunk, így könnyebben összehasonlíthatjuk a szakemberek által nyújtott szolgáltatásokat és árakat.

Számít az első benyomás

Ha egy szakember nem veszi fel hosszabb ideig a telefont, többször lemondja az első találkozót, vagy az árajánlat elkészítését folyamatosan halogatja, esetleg nem is küldi el, akkor kezdjünk gyanakodni! Ha már a kezdeti szakaszban nem mutat odafigyelést, valószínűleg a munkáját is hasonló gondossággal végzi.

mobiltelefon
Fotó:  Pixabay

Olcsó húsnak híg a leve

Nem jó jel, ha valaki azt állítja, hogy minden feladatot el tud végezni gyorsan és olcsón! A minőségi munka időigényes és drága is! Inkább válasszunk olyan szakembert, aki sem az árakban, sem a határidőkben nem kínál gyanúsan kedvező feltételeket.

Kérjünk referenciákat!

Az online vélemények és értékelések gyakran megtévesztőek lehetnek, ezért érdemes referenciamunkát kérni. Ezt lehetőleg fényes nappal nézzük meg, hiszen ilyenkor könnyebben észrevehetőek a hibák. Kérdezzünk rá a tulajdonosnál, mennyire volt megelégedve a céggel.

Nézzünk utána a cégnek!

Mielőtt felkérnénk a munkára, ellenőrizzük a cégnyilvántartásban és az MKIK-ban, hogy valós, bejegyzett céggel van-e dolgunk, rendelkezik-e megfelelő tőkével, halmozott-e fel jelentősebb adóhátralékot. Nincs annál rosszabb, mint amikor a kivitelezés közepén felszámolásra kerül a cég, így félbemarad a munka.

laptop online internetes csalás
Fotó: Pexels / Pexels

A tudás aranyat ér

Egyre gyakoribb, hogy a vállalkozók olyan munkákat is elvállalnak, amelyekben valójában nincs kellő tapasztalatuk. Kérdezzünk rá, mikor voltak utoljára továbbképzésen, ezáltal megtudhatjuk, mennyire frissek az ismereteik, jártasak-e a legújabb technológiákban. Naprakész tudással kisebb az esély hibák elkövetésére, ezáltal az épület élettartama is hosszabb lehet.

Saját vagy kölcsön?

Kérdezzünk rá, hogy rendelkezik-e saját szerszámmal és gépjárművel a munka elvégzéséhez. Az is egy figyelmeztető jel, ha nekünk kellene bérelni ezeket. Egy megbízható vállalkozás a legtöbb esetben saját szerszámokkal rendelkezik a munkavégzéshez.

Egy fillér nélkül

Jó jel, ha a vállalkozó beleegyezik az úgynevezett garanciális visszatartás lehetőségébe. Ez arra utal, hogy a vállalkozónak van saját tőkéje, és számunkra is biztonságot nyújt, mivel a visszatartott pénzt csak a legvégén, az ingatlan hibamentes átadásakor kell kifizetnünk.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás