8 intő jel: a hideg lábujjak súlyos egészségügyi problémát jeleznek





Nyolc intő jel, amit nem szabad figyelmen kívül hagynod. Vedd komolyan a figyelmeztető jeleket.



Megosztás
Szerző: K. C.
Létrehozva: 2024.01.29.
egészségügyi lábujj intő jel probléma

A legtöbben úgy éljük le az életünket, hogy nem foglalkozunk a lábunkkal, de ha hidegek a lábujjaink, az egy komoly egészségügyi problémát jelezhet. Létfontosságú, hogy tisztában legyünk a lábujjainkkal kapcsolatos problémákkal, és ez különösen fontos a cukorbetegek vagy más súlyos egészségügyi problémákkal küzdők számára. 

Képünk illusztráció / Fotó: Pexels

A szívbetegség jeleitől kezdve a gombás körömfertőzésig sok minden kiderülhet, ha kicsit jobban odafigyelünk a lábunkra. A lábujjak és a körmök sokkal fontosabbak, mint gondolnád. Állapotuk jelzést adhat az általános egészségi állapotunkról, különösen, ha a megjelenésükben változások tapasztalhatók. 

Itt van 8 figyelmeztető jel, amit az egészségedről elárulhatnak a lábujjaid:

Hideg lábujjak

A rossz keringés lehet a hideg lábujjak egyik fő oka, amit számos alapbetegség okozhat. Ezek közé tartozhat a cukorbetegség, a perifériás artériabetegség, a szívbetegség, a visszérbetegség, az alvadási zavarok, a pajzsmirigyproblémák és az olyan betegségek, mint a lupusz vagy a reumás ízületi gyulladás.

A köröm alakjának megváltozása

A lábkörmök alakja is jelezheti az egészségi állapotot. Ha a lábkörmei görbének vagy kagylósnak tűnnek, az vérszegénység, pajzsmirigy-alulműködés vagy autoimmun betegség jele lehet. Ha pedig „bunkós alakúak”, az cisztás fibrózis szív- és érrendszeri betegség, tüdőrák vagy tüdőbetegség, illetve a vér alacsony oxigénszintje lehet a következménye.

Duzzadt lábujjak

A keringési rendszer problémái, beleértve a rossz véráramlást vagy a nyirokrendszeri problémákat, a lábujjak duzzanatát eredményezhetik. Ezt kiválthatják gombás fertőzések, traumás sérülések, pikkelysömör és köszvény. Mélyvénás trombózis, veseelégtelenség, antidepresszánsok és szteroidok vagy hormonok szedése szintén okozhat lábujjduzzanatot. De vannak más lehetséges okok is, például a túl sokáig ugyanabban a helyzetben való állás, a nem megfelelően illeszkedő cipő viselése, a túlsúly, a kiszáradás vagy a vízvisszatartást okozó sós ételek fogyasztása.

Bizsergés vagy zsibbadás

A perifériás neuropátia nevű, legyengítő állapot bizsergést, zsibbadást vagy égő érzést okozhat a lábfejben vagy a lábujjakban. Gyakran cukorbetegség okozza, és a lábak és a kezek teljes érzésvesztését eredményezi. Más tünetek gyengeséget, fáradtságot és izomgörcsöket okozhatnak.

Köröm jele

A köröm alatti foltok a pikkelysömör, a gombás fertőzés, a bőrgyulladás és a melanoma jelei is lehetnek. A sötét függőleges sávok a terhesség alatti hormonváltozások vagy a körömlakk használata miatt fordulnak elő. De jelezhetnek melanomát (bőrrákot) és jelezhetnek gombás fertőzést, például lábgombásodást a körömágyban.

Gombás fertőzés

A körmökön táplálkozó gombás fertőzéseket nem mindig fedezik fel, amíg a tünetek nem válnak nyilvánvalóvá. A köröm alatti fehér vagy sárga foltok vagy csíkok fertőzésre, valamint a köröm elszíneződésére és sötétedésére utalhatnak. Előfordulhat a köröm hámlása vagy megvastagodása, a lábköröm pedig törékennyé válhat és leeshet. A gyakori lábkörömfertőzés oka lehet a legyengült immunrendszer vagy a rossz vérkeringés.

Lábujjfájdalom

Ha bármilyen fájdalmat érez a lábában vagy a lábujjaiban, azonnal keressen fel egy podológust, hogy megállapítsa az okot.









Ezeket olvastad már?
Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás