Így szedheted biztonságosan létráról a gyümölcsöt, hogy ne kórház legyen a vége

Amilyen nagy segítség, olyan balesetveszélyes is lehet a létra!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.06.16.
Módosítva: 2024.06.16.
létra praktika biztonság

Nyáron több kerti munka vár ránk, legyen szó gyümölcsszedésről vagy festésről, amelyek elképzelhetetlenek lennének létra nélkül. A Fanny magazin utánajárt, hogyan használjuk biztonságosan!

Fotó: Pexels/Dziana Hasanbekava (Képünk illusztráció)

Mielőtt felmásznánk

Használat előtt mindig ellenőrizzük a létrát. Ha a láb elkopott vagy a lépcsőfok meglazult, javítsuk meg. Régi falétránál ellenőrizzük a szétcsúszást gátló láncot is, nehogy használat közben megbillenjen.

Mit ír a címke?

A létrákon található egy címke, amely jelzi a maximális teherbírást. Ne terheljük túl a létrát ennél nagyobb súllyal! Ne feledjük, a saját testsúlyunk mellett a felvinni kívánt eszközök és szerszámok súlyát is figyelembe kell vennünk!

Teszteljük le ezeket!

Álljunk a létra második vagy harmadik fokára, és kissé ugráljunk rajta, hogy ellenőrizzük, nem billen-e vagy süpped-e bele a talajba. Ha elmozdul, helyezzük át szilárdabb talajra vagy tegyünk alá egy deszkát, amelyet csúszásgátlóval bevontunk.

Álljon a talajon

Ha laza szerkezetű talajra, például homokba vagy fűre támasztjuk, szereljünk fel a létra aljára létrarögzítő tüskéket. Ezt szúrjuk a talajba, így megakadályozzuk, hogy a létra elmozduljon vagy elcsússzon használat közben.

Kellő távolságban

Ha az esőcsatornát tisztítjuk, ne az ereszhez támasszuk a létrát, mert elrepedhet a súlytól. Szerezzünk be egy alumíniumból készült létratartó támasztékot, és ezt rögzítsük a létra tetejére. Ezek általában kihúzható teleszkópos támaszok, így könnyen beállíthatóak a megfelelő távolságra.

Pihenjen a lábunk

Olyan cipőt húzzunk, aminek vastag a talpa és nem csúszik. Ha munka közben hosszabb ideig állunk majd a létrán, a létrafokra ráakaszthatunk egy speciális fellépőt is. Ez lehetővé teszi, hogy munka közben stabil felületen álljunk vagy üljünk, így nem csúszunk le róla.

Fotó: Pexels/Uriel Mont

Akasszuk fel a szerszámot!

Soha ne másszunk úgy létrára, hogy tele van a kezünk. A létra legfelső fokára erősítsünk egy S-kampót vagy acélhorgot. A szerszámokat tegyük egy vödörbe vagy beakasztható szerszámtartóba, majd ezt akasszuk fel a kampóra. Így könnyen hozzáférhetünk a szükséges eszközökhöz.

Fotó: Pexels/Ksenia Chernaya (Képünk illusztráció)

Nem karcolja a parkettát

Az alumínium létrák aljára általában már gyárilag tesznek műanyag csúszásgátlót. Ha fa létránk van, erre is felszerelhetünk csúszásgátló védősapkát vagy filcet, így biztos, hogy nem karcolja meg a padló felületét és nem csúszik el.

Így egy síkban áll

Ha lépcsőkre kell állítanunk a létrát, soha ne tegyük azt sámlira vagy székre! Szerezzünk be egy létra aljára rögzíthető kitámasztót, amely segít kiegyenlíteni a szintkülönbséget. Ezzel a kitámasztóval a létra stabilan fog állni, így nem tud elmozdulni, és biztonságosan végezhetjük a munkát.

Vigyázzunk az üvegre!

Amikor létráról festjük az ablakkeretet, rögzítsünk a falra egy hosszú lécet keresztben a létra fölé, majd a létrát is rögzítsük a léchez egy erős kötéllel. A léc mindkét oldalán a falhoz támaszkodik, miközben távol tartja a létrát az üvegtől, így biztosítva, hogy munka közben ne törjük be az ablaküveget.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás