Mától milliárdokra pályázhatnak a vendéglátóhelyek – mutatjuk, hogy pontosan kik!

Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak mától a vendéglátóhelyek, de az első körben nem mindenki! Íme a részletek!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.27.
Módosítva: 2024.05.27.
ez lesz ma étterem pályázat

Újabb támogatási lehetőség nyílik mától a vendéglátósok számára

Május 27-től bizonyos vendéglátóhelyek vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a versenyképességük javítása érdekében. Összesen 13 milliárd „ingyenpénzt” osztanak ki a vendéglátóhelyek között. Elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség a pályázat benyújtására. A program további ütemeiben júniustól a cukrászdák, júliustól a zenés táncos szórakozóhelyek, míg augusztustól az alkalmi vendéglátó üzletek pályázhatnak majd a vidéki Magyarországon. Szeptembertől a kávézók, míg októbertől a büfék számára biztosít forrást a kormány, az italüzletek és bárok pedig novembertől jelentkezhetnek majd a program további ütemeire – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tájékoztatójában.

Elsőként emelkedett léghajó jóval a felhők fölé

Méghozzá 93 évvel ezelőtt ezen a napon, vagyis május 27-én. Az Auguste Piccard által építtetett 14 000 köbméteres léggömb (sztratosztát) alumíniumból készült és egy 2,2 méter átmérőjű, légmentesen zárt utasterű gömböt emelt fel, ebbe zárkóztak a kutatók a kísérlet idejére. Piccard a felszállás helyéül a bajorországi Augsburgot szemelte ki, ahol a léggömböt gyártó cég repülőtere volt.

11 éve ment el Jumurdzsák

Bárdy György színész, aki többek között Jumurdzsákot játszotta az Egri csillagokban, 2013-ban ezen a napon hunyt el. Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész volt. Főbb szerepei közül néhány: Kárpáthy Zoltán; A kőszívű ember fiai; Gábor diák; Valahol Európában; A Hamis Izabella; Hahó, Öcsi!; Bob herceg; János vitéz; Így írtok ti; A Hídember; Magyar vándor

Négy helyen lesz véradás ma Budapesten

  • 07.00-19.00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 12.00–17.30 óra között a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)
  • 12.00–18.00 óra között az Újpesti Ifjúsági Házban ( 1042 Budapest, István út 17–19.)
  • és 13.30–17.30- ig az Intercontinental Szállodában (1052 Budapest, Apáczai Cs. J. u. 12–14.)

Isten éltesse Presser Gábort!

A Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zenész, zeneszerző, zongorista, énekes, az LGT együttes tagja, a Vígszínház zenei vezetője a mai napon ünnepli a 76. születésnapját. Néhány érdekesség a zenészről: 1967-től kezdve az Omega első saját dalainak zenéjét írta, addig ugyanis az együttes külföldi slágerek feldolgozásait játszotta. Azon a nyáron bevették zenészként is, majd több kislemez után ő lett az első három Omega-album első számú zeneszerzője. 1971 januárjában aztán új zenekar kezdett szerveződni, és áprilisban hivatalosan is megalakult a Locomotiv GT, röviden LGT, melynek Presser Gábor (billentyű) is alapító tagja volt. Az LGT volt az első magyar supergroup.

Presser Gabor Veto Gabor fotoja
Isten éltesse Presser Gábort!

Végre jó idő lesz

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint hétfőn a sok napsütést már ritkábban zavarja gomolyfelhő, egyre kisebb eséllyel fordul elő zápor. 24–29 fok valószínű.

Most egy éve, hogy eltűnt Suhajda Szilárd

Tavaly május 25. és 27. között hunyt el Suhajda Szilárd magyar hegymászó. Az akkor 40 éves expedíciós május 23-án indult el utolsó, végzetes csúcstámadására a Mount Everest 8848 méteres csúcsa alatt kialakított négyes táborából. Szilárdnak eközben május 27-én végleg nyoma veszett.

Ma van a sürgősségi orvostan európai napja is

Az Európai Sürgősségi Orvostani Társaság (EUSEM) május 27-ét nyilvánította a sürgősségi orvostan európai napjává, mert 1994-ben ezen a napon alakult meg a sürgősségi szakmát összefogó nemzetközi szervezet. A jeles nap célja, hogy alkalmat teremtsen a sürgősségi ellátást igénylők, a társadalom, a szakma és a döntéshozók számára, hogy együtt gondolkodjanak az akut jellegű betegellátás helyzetéről és korszerű lehetőségeiről.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás