Ma benevezhetünk egy kis nosztalgiára: táncdalfesztivál lesz a fővárosban

Kulturális programok, útlezárás, időjárás, véradás – és egy sporttörténeti kuriózum: ezt érdemes tudni május 23-áról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.05.23.
Módosítva: 2024.05.23.
ez lesz ma Aranycsapat foci

Táncdalfesztivál lesz ma a fővárosban

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel visszatér a Budapest Park és a Katona József Színház közös produkciója! Május 23-án ismét tanúi lehetünk a koncert és a színház határmezsgyéjén létrejövő különleges estének, melynek alapját a Csinibaba című film betétdalai és a 60-as évek táncdalai adják. Az esemény részletei itt olvashatók.

 

aranycsapat
Ők voltak az aranycsapat tagjai a híres 6:3-as meccsen. / Fotó: MTI Rt. Fotószerkesztõség

„Az angolok egy hétre jöttek és 7-1-re mentek!”

A magyar labdarúgó-válogatott 7:1-re legyőzte az angol válogatottat a londoni 6:3 visszavágóján, méghozzá 70 évvel ezelőtt, épp egy május 23-ai napon.  

1953. november 25-én 6:3 volt az eredménye annak a legendás labdarúgó-mérkőzésnek, amelyet a magyar futballválogatott vívott a londoni Wembley Stadionban az angol labdarúgócsapattal, és amelyen a magyarok legyőzték a kontinentális európai csapat ellen hazai pályán 90 éve veretlen Angliát. Az angol válogatott a londoni 6:3-as mérkőzés után fél évvel visszavágóra érkezett Budapestre, méghozzá 1954. május 23-án, vagyis 70 éve ezen a napon. Sebes Gusztáv készítette fel a magyar válogatottat. A mérkőzést hatalmas érdeklődés előzte meg, a magyar közönség látni akarta, amit előtte csak rádióban hallott vagy újságban olvasott. Az angolok biztosak voltak benne, hogy a magyar csapat nem tud ismét olyan kiemelkedően játszani, azonban talán még nagyobb fölényben játszottak a magyarok. Ez volt a magyar labdarúgó-válogatott 306. mérkőzése. A győztes magyar gólokat ők szerezték a Wikipédia szerint:

  • Lantos Mihály;
  • Puskás Ferenc (2 gól);
  • Kocsis Sándor (2 gól);
  • Tóth József;
  • Hidegkuti Nándor.

Ezen a napon volt a vérvörös csütörtök is

Budapesten tömegtüntetés volt 1912. május 23-án, amelyet a kivezényelt rendőrök és katonák brutálisan feloszlattak. Az összecsapásoknak több áldozata és számos sebesültje volt, innen kapta a megmozdulás a vérvörös csütörtök elnevezést. Aznap százezres munkástömeg özönlött be a külvárosokból a Parlament épülete elé általános választójogot és jobb életkörülményeket követelve – olvasható a Wikipédián.

Véradás
Itt lesz véradás ma a fővárosban.

Három helyen lesz ma véradás a fővárosban

  • 7:00–19:00 óra között a Közép-magyarországi RVK Intézetben (1113 Budapest, Karolina út 19–21.)
  • 8:30–16:00 óra között az EÜ Minisztérium épületében (1055 Budapest, Báthory utca 10.)
  • 12:00–17:00 óra között pedig a Sugár Üzletközpont II. emeletén (1148 Budapest, Örs vezér tere 24.)

Folytatódik a változékony időjárás

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön gomolyfelhők mellett többórás napsütés is valószínű. Napközben egyre inkább csökken a felhőzet, de elszórtan zápor előfordulhat. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A csúcsérték 23 fok körül valószínű.

Delegáció miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz az V. és II. kerületben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket, hogy tilos megállni május 23-án 18 óráig Budapest V. kerületében, a Petőfi Sándor utca 2–4. szám előtt mindkét oldalon, illetve május 23-án 7 órától 13 óráig Budapest II. kerületében, a Ganz utca páros oldalán a Fő utca és a Bem felső rakpart között. Emellett május 23-án 11 órától 15 óráig szintén tilos megállni az V. kerületben, a Nádor utca 31. szám előtt 50 méter hosszan.

Ezenkívül egy rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz egészen május 26-ig az V. kerületében, ezért tilos lesz megállni május 25-én 22 óráig a Nádor utca 9. szám előtt 30 méter hosszan, május 25-én 24 óráig a Sas utca 28. és 29. szám előtt 20 méter hosszan és május 26-án 6 óráig a Szabadság téren, a volt MTV-székház előtti szervizút teljes területén.

Kezdődik a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

Május 23. és 25. között rendezik meg a rendkívül nagy népszerűségnek örvendő programsorozatot, a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivált, amelyen 50 fővárosi helyszínen több mint 100 program várja az érdeklődőket. Lesznek kiállítások és szakmai előadások, műterem- és műhelylátogatások, tematikus séták, workshopok, kerekasztal-beszélgetés és filmvetítés is gazdagítja a programválasztékot. A részletes programkínálatot itt lehet megnézni.

Irodalmi fesztivált is tartanak mától

Május 23-án kezdődik a Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál is, ami május 25-ig tart majd. Az esemény helyszíne a margitszigeti Kristály Színtér, ahol a legizgalmasabb könyvújdonságok dedikálással egybekötött bemutatóin, zenés irodalmi esteken, koncerteken és akár kedvenc podcastműsoraik élő felvételein is részt lehet venni. A további részletek ezzel kapcsolatban itt olvashatók.

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás