Az eddigi legforróbb nyár elé nézhetünk – aggasztóak az előrejelzések

Vészjósló adatra hívták fel a figyelmet a szakemberek a klímaváltozás kapcsán. A probléma mindenkit, így minket is érinthet az öreg kontinensen.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.05.28.
klímaváltozás hőmérséklet időjárás Európa

Bár az áprilisi időjárás hű maradt híréhez és eléggé szeszélyes volt Európa-szerte, azért a mért adatok kapcsán aggasztó tendenciára hívta fel a figyelmet a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaügynöksége, a Kopernikusz.

Itt még ugyan nem tartunk, de tény, hogy Európa rendkívül gyorsan melegszik Fotó: Pixabay / Pexels

Európa gyorsabban melegszik, mint a globális átlag

A két szervezet megfigyelései, valamint az ezekből származó friss adatok egyértelműen azt mutatják, hogy Európa 1991 óta a globális átlag kétszeresével melegszik. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy bár valóban szélsőséges április van Európa mögött, azért az előző hónapra is jellemző volt az adat, miszerint az átlaghőmérséklet 1,49 fokkal volt magasabb az 1991-2020. közötti áprilisi átlagnál.

A rendelkezésre álló adatok alapján a Föld felmelegedésének nagy része az elmúlt 40 évben ment végbe, ebből is az elmúlt 10 év volt a legforróbb

– állítják a klímakutató szakemberek.

Lehet, hogy ez lesz az eddigi legmelegebb nyár

Mindez pedig azt vetíti előre, hogy talán a valaha volt legmelegebb nyár vár az idei évben az európai lakosságra. Persze azt elég valószínűtlen pontosan megjósolni, hogy milyen idő lesz idén nyáron. Erre rengeteg tényező van hatással és ezek miatt (is) rendkívül nehéz a meteorológusok dolga. Ugyanakkor az időjárásunkra ható számtalan befolyásoló tényező, valamint a rendelkezésre álló mért adatok szerint a legvalószínűbb forgatókönyv most az, hogy júniusban, júliusban, augusztusban megint átlag feletti hőmérséklettel kell számolnunk a kontinensen.

Az éghajlatváltozás hamarosan hatással lesz a hétköznapjainkra

Arra, hogy a klímaváltozás hamarosan rárúgja az ajtót az emberiségre már több jel is utal: az Atlanti-óceán északi részén például a tenger felszínének hőmérséklete 40 éve nem látott csúcsra emelkedett, ez pedig az élővilágra is drasztikus hatással lesz. De közelebbi és napjaink klímaproblémái közé tartozik, hogy Spanyolországban már a hőhullámok pontosabb előrejelzését segítő térkép van készülőben, míg Franciaországban az idei nyári, párizsi olimpiai játékokon résztvevő sportolók egészsége miatt aggódnak a várható hőség miatt.

A tendenciát nézve én azt mondom, hogy hiába ért véget az El Niño, emlékezetes, forró, aszályos nyarunk lesz

 – fogalmazott nemrég a Metropolnak Németh Lajos

20240130_Németh Lajos_MG_MW_0050
Németh Lajos szerint forró nyarunk lehet idén  Fotó: Mediaworks archívum

A meteorológus szerint az is sokatmondó, hogy történelmi rekord született idén április 1-jén, ugyanis ilyen korán még soha nem volt úgynevezett „hőségnap”, vagyis 30 fok feletti hőmérséklet hazánkban.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás