Felszínre hozhatják a világ legértékesebb hajóroncsának rakományát

Évek óta jogi vita zajlik arról, hogy ki a hajó tulajdonosa.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.05.28.
San Jose rakomány hajóroncs kutatás

A kolumbiai Antropológiai és Történelmi Intézet megkezdte az évszázadokkal ezelőtt elsüllyedt San Jose nevű hajó roncsainak vizsgálatát. Az 1708-ban megsemmisült hajó ugyanis elképesztő kincseket rejt, a rakománya arannyal, ezüsttel és smaragdokkal teli. A kolumbiaiak azért süllyesztették el a 18. században, mert az éppen úton volt a mesés kincsekkel a spanyol királyhoz, hogy abból fizethessék az angolok elleni háború költségeit. Sajnálatos módon a San Jose a támadás következtében a tengerbe veszett, a 600 fős legénységével együtt.

Most a kolumbiaiak a modern technológia segítségével próbálják feltérképezni a hajó roncsainak elhelyezkedését, hogy később megtervezhessék a rakomány felszínre hozásának lépéseit. A kutatást 213 méteres mélység mellett jogi hercehurca is nehezíti a kutatást, ugyanis a spanyolok mellett egy amerikai cég is jogi harcot folytat azért, hogy az ő tulajdonuk legyen a San Jose. A spanyolok a történelmi háttér miatt akarják rátenni a kezüket a mesés vagyonra, az amerikaiak pedig azért, mert állításuk szerint egy nemzetközi kutatócsoportjuk talált rá elsőként a San Jose roncsaira a mélyben.

Sokan a hajóroncsok Szent Gráljaként tekintenek a San Joséra, ugyanis a rakománya a történelmi feljegyzések szerint 11 millió arany- és ezüstérmét rejt, smaragdokat és más értéket kincseket, amelyeket a spanyolok a dél-amerikai gyarmataikról loptak el. Felbecsülhetetlen értékű vagyont érhet a rakomány, amennyiben biztonságban kimenthetik azt a víz mélyéről – számolt be róla a brit Metro.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás