Hátborzongató: Nem hiszed el, mi lepte el a budaörsi Kőhegyet

Kísértetfilmben érezhetik magukat azok, akik a napokban a budaörsi Kőhegyre látogatnak, ugyanis mindent évezredesnek tűnő pókháló borít és hemzsegnek a hernyók. Utánajártunk a különös és igen ritka jelenségnek.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.05.19.
selyemhernyó Budaörs eperfa veszély

Budaörs egyik közkedvelt látványossága és kirándulóhelye a budaörsi Kőhegy, melyre egy hosszú lépcsősoron lehet felkapaszkodni. A látványosság az elmúlt napokban különösen izgalmas, ugyanis egy ritka természeti jelenséget is megcsodálhatnak mindazok, akik a lépcsősorok megmászásába fognak. Persze az sem árt, ha nincs semmiféle fóbiánk! Mi előre szóltunk!

Hernyók és pókhálók borítják a budaörsi Kőhegyet / Fotó: olvasói

A lépcsőn haladva szinte azonnal feltűnnek az évezredesnek tűnő pókhálóba csomagolt fák, majd a mindent ellepő hernyók, amik, ha nem figyelünk séta közben az arcunkba csapódnak. Az ember kissé úgy érzi magát, mintha a Hellyel lefelébe csöppent volna a Stranger Thingsből, ahol mindjárt demogorgonok egész serege csap le az emberiségre. De nincs ok a pánikra! A ritka jelenséget a selyemhernyók okozzák, melyek a korai és tartós felmelegedés és az eperfák korábbi kihajtása miatt jelenhettek meg tömegesen.

 

A selyemhernyók megjelenése egy elég ritka dolog a lakott településeken

— kezdi lapunknak Szabó József Budapest korábbi főkertésze, aki szerint egy kifejlett eperfa nagyjából 50 kiló levelet tud szolgáltatni, amiből nagyjából 2000 hernyó képes lakmározni egészen a bebábozódásig. A bábból 15 nap után kirajzanak a selyemlepkék, ami újabb izgalmas látványosságot hozhat a Kőhegyen. Természetesen ezek az eperfák megsínylik a selyemhernyók élősködését.

 

A selyemlepkék kirajzását követően a szálakat mechanikailag ugyan el lehet távolítani, de a fa leveleit szinte teljesen lerágják a hernyók, így az komoly károsodást szenved

— magyarázza a szakember, aki úgy véli, az érintett eperfák nem feltétlenül pusztulnak el, ám a túlzott levélrágás miatt a károsított eperfán csökkenhet, vagy akár teljesen meg is szűnhet a fotoszintézis és így a növekedés. A károsított fákat a kertészeti szakember szerint metszeni és gondozni kell, ami segíthet az ágak megújulásában és a későbbi egészséges növekedésben. Természetesen a szakember mindenkit megnyugtat, a hernyók és szövedékük emberre és állatra nem veszélyes, így nem kell tartani tőlük.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás