Pert indítottak a szülők, miután a hatodikos gyerekük egyest vitt haza az iskolából





A szülők azután perelték be az iskolát, miután a fiuk egyes osztályzatot kapott zenéből.



Megosztás
Szerző: H. A.
Létrehozva: 2024.04.07.
Módosítva: 2024.04.07.
bíróság egyes per diák szülők

Beperelték az iskolát a szülők – egy ügyész és egy bíró – amiért a fiuk egyes osztályzatot kapott zenéből. Azzal érvelnek, hogy ez a minősítés csak csalás esetén adható, a tanárok szerint viszont megérdemelt, ha a diák semmit nem ír a dolgozatban.

iskola, tanterem
Képünk illusztráció/Fotó: unsplash

A szülők a bákói bírósághoz nyújtottak be keresetet, amelyben a Iașii Nemzeti Kollégiumot kérik számon, ahol a fiúk hatodik osztályos diák. A keresetben a szülők a 2023. október 16-án zenei nevelés tantárgyból adott osztályzat megsemmisítését kérték, mert a fiuk az írásbeli tesztre egyest kapott. Egy héttel később a tanintézet vezetőségéhez fordultak, kérve a helyzet elemzését, ám az oktatási intézmény képviselőivel és az értékelő tanárral zajló megbeszélés után a jegyet fenntartották. A kiskorú képviselői kérték, hogy két másik tanárból álló bizottság értékelje újra a helyzetet. A tanintézet tájékoztatta a szülőket, hogy az újraértékelést követően a jegy továbbra is egyes maradt.

A szülők fellebbezést nyújtottak be a megyei tanfelügyelőséghez, de ott sem döntöttek a javukra. Az oktatási jogszabályokat részletesen tanulmányozó szülők egyik fő érve az, hogy az értékelés jogellenes volt, mert az egyetem előtti oktatási intézmények szervezéséről és működéséről szóló keretrendelet 106. cikkének (4) bekezdése kimondja:

Az írásbeli értékelések során megállapított csalás esetén – beleértve az oktatási intézmény szintjén szervezett vizsgákon/versenyeken az írásbeli teszteket is – e rendelettel összhangban 1-es osztályzatot vagy adott esetben elégtelen osztályzatot kell adni.

A bákói bíróság nem vizsgálta az ügyet, a iașii bíróságra utalta át, mivel a bíró a gyermek apjának munkatársa. A kérelemnek helyt adtak, és a szülők kérték a fellebbviteli bíróságot, hogy utalja át az ügyet az ország egy másik bíróságához. Ezt április 8-án tárgyalják – írja a Maszol.





 





Ezeket olvastad már?
Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

Rajtol a Belvárosi Kutyafesztivál: nem hiszed el, ki lesz a sztárvendég – Fotók

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Kiakadtak a lakók: a kaput berúgták, az üveget betörték - rendet követelnek Józsefvárosban

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás