Kozma Imre atya: a szenvedésben ott a megváltás





A Szentírás tanúsága szerint a megváltás fogalma Isten üdvösségtervében jelenik meg és annak megvalósulásában bontakozik ki – mondja Kozma Imre irgalmasrendi szerzetes, a magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, aki megosztotta húsvéti gondolatait a Metropollal.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.04.01.
Módosítva: 2024.04.01.
Kozma Imre atya Jézus Krisztus húsvét szeretet áldozat

„Az Atya szeretete a világ iránt, amelyért a Fiát adta, a Fiú szeretete az Atya iránt és az emberek iránt, ez olyan áldozat, amelynél nagyobb nincs– fogalmazott Kozma Imre atya, irgalmasrendi szerzetes, a magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. „A beteljesített szeretet az Atya szeretete, amely megtestesült Jézus emberi szívében. Jézus azért halt meg szeretetből, hogy közölje az emberekkel, testvéreivel ezt az atyai szeretetet, s ezzel váltotta ki az emberiséget és szerezte vissza Atyjának.”

Kozma Imre: a beteljesített szeretet az Atya szeretete. / Fotó: Metropol

Kozma Imre atya arról is beszélt, hogy 

Jézus kereszthalála az életre váltott halál, az egymás iránti szeretet törvénye.

Hiszen minden áldozat, amit a másik emberért hozunk, az egy kis halál, mert lemondunk valamiről őérte. 

Jézus a halálával váltott meg bennünket. Azt mondta: úgy szeretlek benneteket, hogy az életemet is odaadom értetek. Ez a szeretet a mi keresztény örökségünk

– mondta Kozma atya, és idézte a búzaszem példáját a Bibliából: „Bizony, bizony, mondom nektek: ha a földbe vetett búzaszem nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz.”

Valójában a keresztény örökségünk az életre váltott halál, fejtette ki az atya. Nem érdekszövetség, nem egy evilági együttműködés valamilyen cél érdekében, hanem életszövetség. A szeretet egyben kockázatvállalás, ahogyan a hit is. A keresztény örökség ezt is jelenti, hogy kockázatot vállalunk egymásért. 

Kozma atya megállapította: ma Európában szervezetten folyik az ember bűntelenítése. A társadalmi etikett került az erkölcs helyébe, az élet abszolút joga lépett előtérbe minden normatív értékkel szemben.

A kereszténységben született mai Európánk a szabadság torzszülöttje, az istentagadás és vallástalanság csapdájában szenved, jobban bízik a diplomáciában, mint a kegyelem erejében, és szívesebben szövetkezik a hatalommal, mint hagyatkozik a Gondviselésre, s lesz kiszolgáltatottja a zsarnokságnak

– mondta. „Érthető, hogy az a világ, amely tagadja a bűnt, ellensége a keresztnek is. A valóság az, hogy Isten szabadnak teremtett minket, de nem függetlennek, Isten képmásának, de nem Istennek. Végső fokon tehát az ember válaszától függ, hogy az ember által teremtett világban jelen lesz-e az Isten vagy sem. Törvényei érvényesülnek-e, vagy sem. Van valami igazság az egzisztencialisták szellemes mondásában: Szabadságra vagyunk ítélve. A teremtett szabadság gyökerében ugyanis ott lappang a bűn lehetősége. Krisztus áldozatának titka, hogy egyrészt Istent engeszteli a megtörtént bűnért, másrészt megnyitja a kegyelmek kútját, hogy az ember szabad maradjon, és mégse vétkezzék. Mert az áldozat felülmúlja a rációt, ezért nem tud vele mit kezdeni a mai ember. Az áldozat lényege pedig a szeretet.”

Hozzátette: húsvét öröme nem tavaszi bódulat, hanem öröm a Szentlélekben, mivel az alapvető rend helyreállott. Isten kibékült az emberrel

Krisztus nyitott sírjából árad az öröm a földre, bele az emberi szívekbe és általuk a történelembe. Húsz évszázad vihara sem tudta elnémítani az Alleluját!

– zárta szavait.

35 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Szeretetszolgálat megalakulásának története az 1980-as évekbe nyúlik vissza. A Németországban élő, de Magyarországon Fényes Csilla néven született Csilla von Boeselager bárónő ekkor határozta el, hogy adománygyűjtést szervez a rászoruló magyarországi emberek és szervezetek megsegítésére. Kezdetben orvosi műszereket gyűjtött németországi kórházakban, Magyarországon pedig kereste azt a helyet, illetve személyt, aki az adományokat képes eljuttatni a rászorulókhoz. Így találkozott 1987 augusztusában Kozma Imre atyával, aki akkor a Zugligeti Szent Család-templom plébánosa volt. 1989. február 4-én Kozma Imre atya vezetésével, 31 alapító tag részvételével megalakult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület.

Az elmúlt 35 évben a szeretetszolgálat milliók életét segítette, könnyítette meg, de az alapító szerint nem ez a legfőbb érdeme, hanem az, hogy nemcsak ételt, ruhát, fedelet nyújt, hanem mindezt szeretettel, a rászoruló ember megbecsülésével teszi. „Ezáltal egy magaslatra kerül az ember, mert tudja azt, hogy szeretik. Nem azért adnak neki, mert sajnálják, szánják, hanem megtapasztalja, hogy szeretik, hogy ő fontos másoknak” – mondta erről korábban Kozma atya. Azokért hoznak áldozatot, akikért mások nem.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

„Még mindig fáj a hiánya” - szívszorító vallomást tettek Madeleine McCann szülei

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

Nincs megállás: Orbán Viktor villámlátogatást tett a világhírű Jándon

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

10 éve egyfolytában menekül István - már a britek is keresik a rafkós magyar bűnözőt

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Pofátlanság: kapucnis tolvajok lopják a májusfákat Nyíregyházán

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás